Beveiligingsbeelden online zetten

Beelden van mijn beveiligingscamera online zetten. Mag dat?

Je hebt calamiteiten rondom je huis of bedrijf haarscherp vastgelegd met je HD beveiligingscamera. Aangifte is gedaan en de beelden van je bewakingscamera zijn bekeken door de politie. Hoewel de personen haarscherp in beeld zijn levert dit niet direct een match op met de bestanden van de politie. Vanuit je teleurstelling zou je kunnen overwegen om via social media of je website zelf rond te vragen of men de betrokken personen online herkent. Maar mag dit? Nee! Maar binnenkort wel.

“Verdachten hebben vergaande privacy rechten”

Verdachten hebben namelijk vergaande privacy rechten. Er is echter een wetsvoorstel in de maak die dit gegeven weliswaar respecteert maar anders benadert. Hierdoor is het binnenkort wel mogelijk je bewakingscamera beelden online te zetten om te kijken of dit via social media leidt tot informatie over de dader(s). Op dit moment zijn er maar liefst 3 plekken in de wet die het online plaatsen van de door jou opgenomen beelden hinderen. Zowel de Wet bescherming persoonsgegevens, het strafrecht als het portretrecht gooien roet in het eten. Op zich is dit voorstelbaar. Ook een dader of eigenlijk spreken we van een verdachte heeft recht op privacy. Het strafrecht gaat nog verder. Je kan in aanraking komen met een smaadklacht (het staat immers nog niet vast dat de vastgelegde persoon ook feitelijk de dader is) of  met het gegeven dat het verboden is om heimelijk opnames te maken. Het portretrecht staat alleen de politie toe, een publicatie van een verdachte openbaar te maken.

”Burgers raken meer betrokken bij opsporing”

Wat houdt dan die wetswijziging in? Doordat burgers steeds meer betrokken worden bij opsporing in de samenleving en politie graag beeldmateriaal van burgers ontvangt wordt er naar gestreefd burgers meer betrokken te maken. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen mogen burgers ook beelden van hun bewakingscamera openbaar maken. Voorwaarde daarbij is dat de personen nog niet geïdentificeerd zijn, aangifte is gedaan en de beelden reeds in kopie zijn afgestaan aan de politie. Het wordt daarbij uitsluitend toegestaan om calamiteiten waarbij geen geweld is gebruikt openbaar te maken. Beelden die niet de volledige misdaad tonen maar slechts gedeeltelijk zij niet toegestaan evenals beelden van te slechte kwaliteit. Dit zal u echter met de HD of full HD bewakingscamera’s van Camplete niet gebeuren. De verwachting is dat het wetsvoorstel begin 2016 wordt aangenomen.

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.