Infrarood op een beveiligingscamera

Hoe werkt infrarood op een beveiligingscamera?

 

Voor de techneuten onder ons. Infrarood (IR) licht is een golflengte van energie die onzichtbaar is voor het menselijk oog. De meest voorkomende bron van deze energie is warmte; objecten hebben hun relatieve temperaturen gemeten door hoeveel van deze energie die ze afgeven. Lagere golflengten of ‘bijna infrarood’ – dichtst bij het zichtbare licht kleur rood – niet warm, en worden vaak gebruikt in elektronica. Een afstandsbediening, bijvoorbeeld, kan een bepaalde golflengte van nabij infrarood gebruiken om te communiceren met een ontvanger door het zenden van lichtpulsen die een signaal naar de inrichting Het IR deel van het elektromagnetische spectrum bestaat uit radiogolven; microgolven; infrarood, zichtbaar en ultraviolet licht; x-stralen; en gammastralen. Elke vorm van energie wordt in opdracht van de golflengte; infrarood valt tussen microgolven en zichtbaar licht golven omdat de golven zijn korter dan een magnetron, maar langer dan die van zichtbaar licht.

Infra komt van het Latijnse woord dat ‘hieronder’ betekent de term betekent, oftewel ‘onder de rode’ die zijn positie in het elektromagnetische spectrum aangeeft. Zichtbaar licht heeft een bereik van golflengten die zich manifesteren in de zeven kleuren van de regenboog; rode de langste golflengte en violet de kortste. Infrarood, met golflengtes langer dan de kleur rood, onzichtbaar voor het menselijk oog. Infrarood beveiligingscamera’s meten dus verschillen in warmte. Hierdoor is het beeld niet in kleur.

Wat is een IR Cut filter op een beveiligingscamera?

Het nadeel van infrarood beveiligingscamera’s is dat ze bij overdag beelden een fletse kleur kunnen hebben. Hierdoor worden de betere beveiligingscamera’s uitgerust met een IR Cut filter. Camplete levert standaard alle camera’s met IR-Cut Bij de overdag beelden van de beveiligingscamera worden dan de infrarood beelden tegen gehouden. Wanneer het donker wordt schakelt het IR Cut filter automatisch uit. U hoort dan een klik net als bij een spiegelreflex camera. Nadeel van Infrarood op een beveiligingscamera Het nadeel van infrarood kan overbelichting zijn. Hele sterke beveiligingscamera’s met zeer veel infrarood led’s kunnen ervoor zorgen dat de eerste meters overbelicht raken.

De Professional beveiligingscamera van Camplete heeft bijvoorbeeld 72 infrarood led’s. Deze beveiligingscamera heeft een bereik van 60 meter helder nachtzicht. De Allround beveiligingscamera van Camplete heeft veel minder infrarood leds. Het nachtzicht van deze beveiligingscamera is hiermee 30 meter helder.

Hoe voorkom je overbelichting bij een beveiligingscamera?

Om overbelichting bij nachtbeelden van een beveiligingscamera te voorkomen is het raadzaam om beveiligingscamera passend bij de situatie te gebruiken. Dat wil zoveel zeggen wanneer de te filmen afstand bijvoorbeeld 15 meter is daar geen beveiligingscamera’s bij te gebruiken met een capaciteit van 60 meter. Hele sterke infrarood beveiligingscamera’s dienen niet heel laag te worden opgehangen, bij voorkeur vanaf 4 meter. Dit tenzij het niet erg donker wordt in de omgeving waar de beveiligingscamera wordt opgehangen. De IR overbelichting zal verminderd wanneer er meer echt licht aanwezig is. 

Vragen? dirk@camplete.nl

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.