Hoe kies ik de juiste beveiligingscamera?

Hoe kies ik de juiste beveiligingscamera?

Steeds meer mensen beveiligen hun huis met beveiligingscamera’s. Beveiligingscamera’s heb je in allerhande soorten in allerhande prijscategorieën. Ik kan me voorstellen dat u op enig moment wel voor kunt stellen dat u kunt bedenken hoeveel beveiligingscamera’s u nodig heeft maar welke beveiligingscameraset te kopen is best ingewikkeld. Beveiligingscamera’s heeft vrijwel niemand als hobby. Stel, u zoekt een beveiligingscamera set met 4 camera’s, die kunt u kopen vanaf ongeveer € 300,- maar ook wel voor bijna € 3000,-. U zal denken, de goedkoopste beveiligingscameraset zal wel niet goed zijn maar de duurste beveiligingscameraset zal wel wat overkill zijn.

Deels is dat juist. Een camerabeveiliging set van € 300,- kan niet goed zijn. Wat kan er mankeren aan een goedkope camerabeveiliging set? Slecht beelden en binnen een jaar kapot. Dit soort beveiligingscamerasets zijn vaak analoog, analoog wil zoveel zeggen als de kwaliteit van een videoband. Wat kan er gebeuren met een slechte kwaliteit beveiligingscamera set?

Beeldkwaliteit

Is goed beeld van belang? Nee, maar wel als er wat gebeurt. Dan gaat vaak om de details, wie liep daar nou bij? Had hij nou gewoon een sleutel? Is die scooter niet van? In principe weet je met een analoge opname wel ongeveer wat er gebeurt maar de rest is onherkenbaar.

Hij doet het niet, dan wel, je kunt er niet op rekenen.

In een goedkope beveiligingscameraset is werkelijk alles goedkoop gemaakt, de behuizing, de aansluitingen van de kabels, de software, de kabels, de voedingen et cetera. U moet zich voorstellen dat dergelijke apparatuur 24 uur per dag aan staat. Daarmee heeft u de garantie dat de beveiligingscameraset binnen een jaar het niet meer doet. Dat geldt ook voor de opname apparatuur. Ook dat moet bij camerabeveiliging 24 uur per dag functioneren. Ook kan het zijn dat wanneer iets koppelt met software van een telefoon of iets dergelijks er na een software update de koppeling niet meer aansluit. Het gevolg is wederom dat u een camerabeveiliging heeft waar u niets meer aan heeft. Elk onderdeel kan gaan haperen, roesten kapot gaan of storen.

Bijkijkt u naast dit artikel ook onze vlog over hoe u een goed camera systeem herkent

Het aansluiten

Een beveiligingscamera ophangen is niet zo moeilijk, een goedkope beveiligingscamera heeft ook een stroompunt nodig (Een goede digitale camera heeft maar 1 draad). U zult dus per camera 2 kabels moeten trekken en dat kan lastig zijn of een lelijk resultaat opleveren wanneer de draad niet op een nette manier te trekken valt. De draden zijn te kort, om kabels netjes weg te werken kan het zijn dat deze via een behoorlijke omweg moet lopen. Als alles aangesloten is kunt u aan de slag met een mini CD met daarin vanuit het Chinees naar Engels vertaalde tekst. Wanneer zaken over uw netwerk moeten gaan lopen kunt u volop problemen tegen komen waar u met die CD niet uit komt. Daar heeft u dan enkele uren begeleiding voor nodig van een leverancier die vooraf al wist dat dit ging gebeuren.

Mogelijkheden die u verwacht doen het niet.

Full HD camera’s die opnemen op videoband kwaliteit, hoe gaat u met een analoog beeld naar de politie? Nachtzicht werkt niet of zit er niet op, het beeld hapert zo dat u af en toe wat ziet. U kunt niet via internet kijken of via uw mobiele telefoon. Om kort te gaan, er kan best wel wat narigheid gebeuren als u de verkeerde beveiligingscamera set koopt.

Waar moet u op letten bij het kopen van een beveiligingscamera set?

Koop digitaal! U wilt toch bij uw foto’s toch ook niet terug naar analoog? Het is toch hartstikke handig wanneer u beelden van uw beveiligingscamera over internet op uw pc, tablet of mobiel zaken even kan bekijken of selecteren? Als er iets gebeurt is zet u uw filmpje even op Dropbox, YouTube, Whatsapp, Google Drive, Facebook. In een tijd dat de inbreker nog bezig kan de politie uw beelden al hebben! Laat u niet foppen met hoe goed de camera op de set is, de opname van de beelden telt. Ik ken niemand die graag van de Blue Ray terug naar de videoband wil. Wij bij Camplete halen 20% van onze omzet uit mensen die abusievelijk eerst een analoge beveiligingscameraset hebben gekocht en daarin behoorlijk teleurgesteld zijn geraakt.

Beeld van een camerasysteem bij Camplete

Camplete kleuren nachtzicht camera

Hoe weet u of een aangeboden beveiligingscamera systeem digitaal is?

De resolutie van een digitaal camerasysteem wordt uitgedrukt in een getal met een p. Wat u wilt zijn deze getallen, 720p of nog liever 1080p. 720P staat voor HD en 1080p staat voor Full HD. Heeft u een digitaal beveilingscamera systeem in een lager getal dat 720p gaat u richting videoband beeldkwaliteit. Wat u niet wilt zijn beveiligingscamerasystemen uitgedrukt in TVL, zogenaamde TV lijnen. Dat zijn analoge systemen.

Informeer naar uitwisselbaarheid van beelden.

Gegarandeerd dat alles digitaal over internet uitwisselbaar is wanneer zaken IP (Internet Protocol) zijn, dat zijn zogenaamde IP camera’s. Wanneer uw beveiligingscamera werkt met ONVIF protocol betekent dat u niet vast zit aan 1 leverancier en dat u gebruik kunt maken van meerdere apps om uw beelden te bekijken. Dat is prettig omdat wanneer de software van uw telefoon of tablet een update krijgt uw app mogelijkerwijs niet meer of maandenlang niet meer werkt. Ook kunt u uw beveiligingscamera set uitbreiden met andere camera’s. Wanneer uw beveiligingscamera set beelden aanlevert en opneemt met een gangbaar formaat dat u het op uw telefoon, tablet en pc kunt afspelen is dat een groot voordeel. De camerabeelden krijgen een bepaalde compressie en worden opgeleverd naar een bepaald formaat. Het meest gangbare formaat in de wereld van beveiligingscamera’s is de H264 compressie en kunt u op vrijwel alle gangbare telefoon- en computerapparatuur afspelen. Nogmaals al het hier bovenstaande kan slechts als u een digitaal beveiligingscamera systeem hebt.

Vraag naar een Nederlandse handleiding.

Op het eerste gezicht slaat dat nergens op zou u zeggen. Leveranciers die goede beveiligingscamera’s leveren hebben die met zorg uitgezocht en hebben daar ervaring mee. Wanneer hun apparatuur goed bevalt nemen ze de tijd daar een eigen Nederlandse handleiding voor de schrijven. Het loont ook de moeite om de handleiding voor hun beveilingscamera systeem vooraf op te vragen, dan snapt u of het vertaald Chinees is of gedegen en met aandacht geschreven. De simpele ‘dozenschuiver’ die lukraak inkoopt, verkoopt en de telefoon uitzet zal niet snel met een eigen uitgeschreven handleiding komen. Een goede in-huis geschreven handleiding is geen garantie maar geeft een indicatie over de ervaring en vertrouwen die de leverancier in het product heeft. Bovendien kunt u vooraf meteen zien waar u allemaal tegenaan loopt als u bij hen een beveiligingscamer systeem koopt.

Vraag of ze het beveiligingscamera systeem vooraf kunnen configureren en ze daar ervaring in hebben.

Waarom? Wanneer u besluit dat u beelden over internet wilt kunnen volgen (en u hopelijk een digitaal systeem wilt) moet u zich voorstellen dat u veel last kunt krijgen met uw computernetwerk. Alle camera’s en de recorder hebben zo hun eigen adres op internet, uitgedrukt met een nummer. Dit is het IP adres. Uw modem of router geeft aan welk nummer hij wel en niet doorgeeft. Het komt regelmatig voor (zomaar 50% van de gevallen) dat de nummers niet overeen stemmen, u heeft dan geen beeld. Het kan dan zijn dat u dagenlang bezig bent dit allemaal al telefonerend uit te zoeken. Dit kan zeer eenvoudig opgelost worden als de leverancier alles voor configureert. Wij bij Camplete doen dit wel. Het is een uurtje werk maar dan hoeft de klant niets meer uit te zoeken, alles staat ingesteld en wanneer de stekkers aangesloten zijn werkt alles meteen. Dat is zoals de leek verwacht dat het werkt maar is in de praktijk niet het geval.

Welke resolutie moet mijn beveiligingscamera hebben?

Dat is 1080p, het liefst zo hoog mogelijk. In ons bedrijf zeggen we dat elke resolutie beveiligingscamera prima is tenzij er wat gebeurt. Stel, er rijdt een auto voor uw huis tegen uw geparkeerde auto aan en rijdt door. Het is mooi dat u kunt zien dat de auto wit is en de bestuurder een rode jas aan heeft. Echter, informatie als een goed herkenbaar gezicht en een kenteken staat u op dat moment om te springen.

Hoe herken ik een kwalitatief hoogwaardig beveiligingscamera systeem?

Dat is een goede vraag, want u heeft kwaliteit nodig, een beveiligingscamera systeem draait jarenlang non-stop. Er zijn een aantal zaken waar u op moet letten. 1 de hardware, de opnametechniek en de recorder, informeer of deze van een A-merk zijn. Bijvoorbeeld voor de cameratechniek is Sony een prima merk en voor de recorder Dahua. Zaken die het prematuur begeven zijn doorgaans de voedingen en de harde schijf. De voedingen dienen zo hoog mogelijk ampère te hebben of in ieder geval over capaciteit voor een lange levensduur. De harde schijf moet van een merk te zijn die u kent en vraag naar 2 jaar garantie op de harde schijf. Toshiba en Western Digital zijn goede merken voor harde schijven. Normale harde schijven zijn ongeschikt omdat bij 24-7 gebruik op enig moment de lagers eruit lopen. Goede behuizingen van camera’s hebben een keurmerk meestal uitgedrukt als IP66. Hoe hoger het getal hoe beter het is. IP66 is wanneer een camera spuitwaterdicht is.

 

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.