Resolutie van beveiligingscamera’s

TV lijnen bij een beveiligingscamera

De resolutie van analoge beveiligingscamera’s wordt weergegeven in TV lijnen. Dit zijn beeldlijnen van het beeld gemeten verticaal van het beeldscherm. Hoe meer lijnen, hoe beter het beeld. Bij digitale resoluties word dit min of meer op dezelfde wijze uitgedrukt. Bij moderne televisies zijn Full HD 1080p of HD 720P gemeengoed. Digitale systemen hebben geen verlies, die kunnen hooguit storen.

Bij analoge systemen kunnen verschillende factoren, bijvoorbeeld de lengte van de kabel, of de recorder zelf, invloed hebben op de beeldkwaliteit van bewakingscamera’s. Niet alleen het aantal TV lijnen is van invloed op de beeldkwaliteit van een beveiligingscamera. Ook de sensor (bijvoorbeeld 960H, of gewoon) en de andere specificaties (bijvoorbeeld IR cut, DNR of WDR) kunnen van invloed zijn op de beeldkwaliteit. Een ketting is zo sterk als de zwakste schakel, dat is bij camera’s niet anders. Een zeer uitgebreide kwalitatieve camera op een vrij standaard recorder met lage resolutie zal nog steeds geen bijzonder beeld geven. En dit is vaak de praktijk bij analoge beveiligingscamera systemen. Analoge beveiligingscamera systemen hebben een beeldkwaliteit bij opnames die men tegenwoordig niet meer acceptabel betitelt.

beveiligingscamera

Geen TV lijnen bij digitale beveiligingscamera’s

Bij digitale beveiligingscamera’s spreken we niet meer over TV lijnen, maar over het aantal megapixel. Ook hier is het opletten geblazen. Aanbiedingen van beveiligingscamera’s zijn nogal eens in HD 720p in plaats van Full HD 1080p. Er wordt u nog wel eens bij goedkope aanbiedingen vergeten te wijzen dat het slechts op HD 720p gaat en niet op wat men tegenwoordig gewend is het betere Full HD 1080.

Beveiligingscamera’s in HD zijn prima om te zien wat er gebeurt maar als er narigheid voorvalt heeft u vooral de details nodig. Stel, voor uw huis staat uw auto geparkeerd en er rijdt iemand tegen uw auto aan en die rijdt door. Uw beveiligingscamera’s hebben het allemaal opgenomen. In deze situatie, wilt u dan weten dat het een witte Opel was met een bestuurder met een rode jas? Of, wilt u ook het kenteken met een duidelijk herkenbaar gezicht? Ergo, als u iets koopt informeer dan om welke resolutie beveiligingscamera het gaat. Ook moet u bij de aanbieding vragen of er wel een passende opslagcapaciteit is want daar wordt bij een aanbieding nogal eens op bespaard.

Er wordt wel eens wat aangeprezen wat u niet nodig heeft.

Als u een digitaal 720p of 1080p beveiligingscamera systeem koopt heeft u zeker wel een goed beeld en goede opnamekwaliteit maar hier wordt nog wel eens wat extra aangeboden wat u niet nodig heeft. Het is heel simpel: 720p beeld krijgt u met een 1.3 megapixel cameratechniek 1080p beeld krijgt u met 2.0 megapixel cameratechniek. In de regel is er nog maar weinig wat in een hoger resolutie kan dan 1080p. Wanneer u dus een 3, of 5 megapixel lens of camera heeft moet u ook een recorder hebben die dat aankan. Mocht u een recorder hebben die werkelijk in staat is die beveiligingscamera beelden op te nemen, dan moet u nog een apparaat en beeldscherm hebben die dat aan kan. In de regel bent u het beste uit met 1080p en 2.0 megapixel materiaal.

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.