Beveiligingscamera op wifi

Bewakingscamera WIFI
U wilt een bewakingscamera op wifi, of een bewakingscamera draadloos, waar dan op te letten? Eerlijk gezegd moet u dan inderdaad goed opletten want er zijn veel zaken die een wifi beveiligingscamera kunnen verstoren. In dit stuk leest u wat er mis kan gaan en leest u wat u kunt doen voor een goed functionerend systeem beveiligingscamera’s op wifi.

Relevante zaken zijn de volgende:

    • Is het signaal voor wifi beveiligingscamera’s sterk genoeg?
    • Is het signaal voor wifi beveiligingscamera’s schoon genoeg?
    • Is het signaal voor een bewakingscamera’s op wifi snel genoeg?
    • Wat als het signaal voor wifi bewakingscamera’s niet sterk genoeg is?
    • Wat als het signaal voor wifi bewakingscamera’s niet snel genoeg is?

Hoe sterk moet het signaal zijn voor een wifi bewakingscamera?

In theorie moet het signaal binnen 100 meter te ontvangen zijn, in de praktijk is dat niet het geval. In de praktijk zijn er allerhandewifi beveiligingscamera met opnamekaart zaken in en om uw woning van invloed op dit signaal. De modem staat vaak in de meterkast omringd door muren en elektrische apparatuur, metaal en wat voor zaken dan ook. In de dagelijkse praktijk is 15 meter vaak het maximum en vaak ook minder. Als u een locatie heeft waar u een wifi beveiligingscamera wilt plaatsen kijkt u dan met uw smartphone hoe sterk het wifi signaal op die locatie is voor een wifi beveiligingscamera. Op uw router/ modem zit vaak een antenne, het kan lonen om de antenne van de modem in diverse standen te proberen voor optimaal resultaat. Het meest effect heeft uiteraard het verplaatsen van uw modem op verschillende locaties in uw huis. De sterkte die u nodig heeft voor een beveiligingscamera op wifi hangt af van de resolutie bewakingscamera, hoe hoger de resolutie des te sterker het signaal moet zijn. Wat u kunt proberen is of u op de plek waar u uw wifi bewakingscamera wilt hebben een Full HD 1080p filmpje te streamen op een laptop van bijvoorbeeld YouTube.

Is het signaal voor een wifi bewakingscamera schoon genoeg?

Als u een beveiligingscamera op wifi wilt in een dichtbevolkte omgeving is dit meestal een slecht idee. Wifi bewakingscamera’s zijn erg gevoelig voor verstoringen van andere modems, vaak staan modems afgesteld op dezelfde frequentie. Onderzoek op welke frequentie (welk kanaal) uw router is ingesteld en kijk op welke frequentie de minste gebruikers actief zijn. U kunt dit doen door een “Wi-Fi Analyzer”-app op uw smartphone, tablet of laptop te installeren. De meeste routers hebben er in het instellingenmenu ook een voorziening voor.

Log via uw webbrowser en het IP-adres van uw Wifi-router in op het instellingenmenu van uw Wifi-router en wijzig de frequentie in een frequentie met minder gebruikers. Hoe u dit precies moet doen verschilt per fabrikant en type, maar dat is in de handleiding te vinden. Lukt het u niet alleen, bel dan uw provider en vraag aan een medewerker om u te helpen.

Welk signaal is snel genoeg voor een wifi beveiligingscamera?

Bij huis-tuin en keuken gebruik zit u met maximaal 2 wifi bewakingscamera’s aan de veilige kant. Een en ander hangt er ook sterk van af hoeveel apparatuur in uw huis gebruik maken van wifi. Uiteraard is de wijze van gebruik ook van sterk belang, in gezinnen met vrienden en dergelijke wordt nogal eens streaming video bekeken, spelletjes worden ook steeds vaker online gespeeld. Het is een sterk situatie gebonden situatie of uw router voldoet aan het gewenste gebruik inclusief bewakingscamera’s. De constructie en grootte van uw huis is ook van belang, het is heel lastig voor wifi om door beton en staal heen te komen.

Wat als het signaal niet sterk genoeg is voor wifi beveiligingscamera’s?

In dat geval kunt u zorgen voor een sterker wifi signaal of u kunt ervoor zorgen dat het signaal op een alternatieve manier bij uw wifi beveiligingscamera komt.

Voor een sterker wifi signaal kunt u gebruik maken van een wifi access point. Een access pointis een draadloos toegangspunt in het Wi-Fi netwerk dat de gegevens ontvangt en met een antenne weer doorstuurt. U kunt met een extra access point het bereik van uw draadloze netwerk vergroten, bijvoorbeeld voor in de garage of op de zolder. Daarvoor zijn in de winkel Wi-Fi repeaters te koop. Met enige handigheid is een oude router meestal ook als extra access point in te stellen. 

Extreem belangrijk bij alle vormen van wifi versterking is dat u er voor zorgt dat het netwerk goed blijft functioneren. Er mogen geen meerdere netwerk instellingen in het netwerk zitten. Of apparaten die ip adressen uit delen die niet overeen komen met de router van de service provider. Doet u dat is de kans zeer groot dat het geheel niet of slechts gedeeltelijk gaat werken.

Pas bij aanschaf van een repeater op voor al te aantrekkelijke aanbiedingen, waarbij geschermd wordt met een extra groot bereik. Apparatuur met een vermogen van meer dan 100 mWatt is in Nederland niet toegestaan. Bovendien helpt het meestal niet, omdat de apparaten die verbinding maken met de router die afstand zelf niet kunnen overbruggen. Normaal gesproken heeft een Wi-Fi-netwerk een bereik van maximaal ongeveer dertig meter en de vraag is of dit uberhaupt sterk genoeg is voor een wifi bewakingscamera. Muren en aluminium isolatiefolie beperken dit bereik.

Wat als het wifi signaal niet snel genoeg is voor een wifi bewakingscamera?

Wat u kunt overwegen is een Access point of een mesh. Wi-Fi speelt zich vanouds af in de 2,4 GHz-band. Deze band is erg vol geraakt, waardoor gebruikers te maken kunnen hebben met een slechtere ontvangst. Daarom is de 5 GHz-band tegenwoordig beschikbaar voor Wi-Fi: dat levert vijf keer zoveel frequentieruimte op. Meer ruimte in de ether betekent niet alleen ruimte voor meer gebruikers, maar het maakt ook hogere snelheden mogelijk. Een zogeheten combi mesh is geschikt voor zowel de 2,4 als de 5GHz-band. Daarmee kun je zowel de oudere apparaten op de 2,4 GHz voorzien van draadloos internet, maar ook modernere apparaten die (ook) op 5 GHz werken bedienen. Daarbij is het een belangrijk voordeel wanneer de mesh tegelijkertijd op beide banden kan werken. Dus niet alleen óf op de 2.4 GHz band óf op de 5 GHz band. Let hierop bij aanschaf. beveiligingscamera's op een mesh

Een andere overweging die u kunt maken is gebruik te maken van een powerline adapter om signaal te brengen naar uw wifi beveiligingscamera. Een powerline adapter is een stekker met een utp ingang die u moet aansluiten op uw router. Als u op de locatie van uw camera ook een powerline adapter gebruikt kunt u daar stroom en data afhalen voor uw wifi beveiligingscamera. De data loopt dan over uw elektriciteitsnetwerk. En ja, u kunt dit net zo goed doen met een gewone bewakingscamera. Ook kunt u dit doen als u bij nader inzien gebruik maken van een powerline adapter als achteraf niet zo tevreden bent over het signaal van uw wifi bewakingscamera.

Hieronder een film over praktijkervaringen met het systeem over powerline adapters

Andere artikelen:

 

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.