Zelf bewakingscamera’s kopen in China

Zelf een beveiligingscamera systeem uit China kopen

De eerlijkheid gebied te zeggen dat de meeste cameraystemen uit China komen. Sterker nog, vele camerasystemen die in Nederland worden aangeboden komen daar ook vandaan en worden hier voor meer geld aangeboden. De gedachte kan dan verleiderlijk zijn om dan zelf daar ook te kopen.

Is Chinees spul slecht dan? Je kunt er meuk kopen maar ook heel hoogwaardig spul, vrijwel het gros van wat er op het gebied van bewakingscamera’s wordt gemaakt komt uit Shenzen. Je zou kunnen beargumenteren dat Apple wat bekend staat om hoge kwaliteit ook in China grote productiecapaciteit heeft. En dat geldt voor vrijwel alle elektronische apparatuur. Chinees spul kan dus best goed zijn.

2 beveiligingscamera set met recorder bullet

Direct maar naar China dan? Zeker, maar ik zou wel even goed lezen wat hieronder staat. 

In principe gaat het er in China om dat er verkocht wordt en winst wordt gemaakt. Dat is in Nederland ook zo maar niet in de extreme mate zoals daar. De verkoop moet gedaan worden ondanks alles en dan zien we wel weer verder. Er wordt voluit geroepen over gerantie en service. Mocht dat moment daar zijn blijkt dat zo goed als niks. Ze gaan er van uit dat wij denken zoals zij. Het zijn duizenden aaanbieders die allemaal world leading en very big manufacturers zijn, dat wordt daar heel belangrijk gevonden omdat dat de betrouwbare partijen zijn waar men zich graag mee identificeert. Zo zien hun websites er dan ook uit. Dat is natuurlijk niet zo. In werkelijkheid zijn er enkele groten die onderdelen produceren die worden massaal gekocht door massa’s kleine bedrijfjes en worden geproduceerd tot een gehele of half gefabriceerde camera’s switches en recorders. Dat materiaal wordt ook weer massaal doorverkocht aan allerhande handelaartjes en tussenpersonen, allemaal zogenaamd very big en world leading. Opvallend is dan dus ook dat alles wel heel sterk op elkaar lijkt, soms is het dan hetzelfde en soms niet.

De industrie is van dien aard dat men er rekening mee houdt dat de consument er niet van houdt om geld uit te geven aan bewakingscamera’s. Dat is logisch want wie heeft dat nou als hobby? Niemand, ze worden gezien als noodzakelijk kwaad en dus een kostenpost. De consument wil een scherp beeld en indien mogelijk draadloos. En dat kun je dan kopen, en voor weinig. Voor bizar weinig geld worden er vervolgens camerasystemen aangeboden in Full HD of 4K.

Kopen dan? Zeker, maar lees wel even het volgende.

Bijzonder is dat je duur materiaal hebt op het gebied van bewakingscamera’s en goedkoop hebt wat allemaal dezelfde capaciteit heeft van een haarscherp beeld? Wie zou er dan zo dom kunnen zijn het dure materiaal te kopen? Zitten er op het dure materiaal dan vele toeters en bellen die ik toch niet nodig heb? Ik wil alleen maar scherp beeld, opnemen en kijken met de app.

Het verschil is er wel degelijk, en ook voor u.

Een Chinees is gericht op het doen van de verkoop, niet op het krijgen van klanten. Dat betekent dat ze voor weinig geld u zo veel mogelijk willen verkopen en de strategie is door gebruik te maken van goedkope onderdelen. Laten we beginnen met het scherpe beeld. Zodra er ook maar 1 onderdeel is in de keten van apparatuur is benodigd om dat beeld te maken Full HD is dan staat er dus Full HD op. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het beeld ook goed is. Als u een scherpe foto maakt van een wazig plaatje dan heeft u nog steeds een wazig plaatje. Zo werkt het ook met bewakingscamera’s. De lens, de beeldchip, de processor en de bekabeling zijn allemaal onmisbare onderdelen om een goed beeld te produceren. Als er ook maar 1 in de keten slecht is dan is er geen goed beeld mogelijk. Hoe weet u dan wat wel en niet goed is? In alle prijzen worden zaken aangeboden, allemaal top quality en world leading. Dat weet u simpelweg niet, u moet op zo veel mogelijk adressen inkopen en dat dan uit proberen.

Vragen staat vrij, maar het komt er telkens weer op neer dat alles top quality is en na de verkoop worden vragen niet echt meer op op prijs gesteld. Voor de levensduur van het materiaal is het natuurlijk ook wel belangrijk dat de onderdelen goed genoeg zijn om jarenlang 24/7 achter elkaar gebruikt te kunnen worden. Hiervoor moet de behuizing van de camera stevig zijn, het glas krasvrij, de processor snel genoeg, de bekabeling stevig, de stekkers stevig en roestvrij, de voeding en de harde schijf moeten dan van extreme kwaliteit zijn. Hoe weet u of dat zo is? Uiteraard niet tenzij u heel veel probeert. Slecht materiaal is doorgaans niet gemaakt om langer dan een jaar goed te functioneren en is gevoelig voor de meest maffe problemen.
Goede onderdelen zorgen er voor dat de beloofde beeldkwaliteit uit komt, een jarenlange levensduur en vrij van storingen.

Ja, maar als het merk spul is zoals HIK Vision of Dahua? Dat is toch goed spul?
Als het origineel is wel, maar in China is wel 99% nep. Verwacht u op Alibaba origineel spul dan? Als het wel echt is zal de fabriek bij de updates zien dat het niet uit de Nederlandse regio is en dus grijze import. Dan zal de fabriek alles om zetten in Chinees en niet helpen om dat weer terug te zetten. Dit zegt HIK Vision er zelf over:

“Please be aware that Hikvision products are region-specific and regionally supported. If you have purchased your Hikvision products from an online source or unauthorized distributor, they may not be compatible with the region’s firmware and are considered to be “gray market” product. If your camera has “CH” in the serial number, you are most likely using a ‘gray market’ product. Updating the firmware from this site can lead to several complications in those cameras, up to and including camera failure. Restoring a “gray market” product to its original condition is a factory process and will result in a Chinese interface. As Hikvision warranty is void in this case, you must rely on the dealer for any service, support, and warranty of the “gray market” product. If you have any questions or concerns about the official status of your Hikvision distributor, please contact Hikvision”

Oftewel u krijgt geen support of garantie van Hikvision als er wat gebeurt. Tegenwoordig zijn de meeste goedkope Dahua en HIK vision camera’s die in Nederland verkocht worden grijze import (of nep) zodat u tot in lengte van dagen afhankelijk bent van de leverancier als alles Chinees wordt bij updates (en ook na de garantie tijd).

De meerwaarde van een GOEDE Nederlandse leverancier is dat deze het traject van goede en slechte apparatuur al door is. Als de leverancier niet bereid is de installatie te doen en daar garantie op te geven geeft dit al reden tot twijfel. Gedurende enige jaren is het materiaal door een goede leverancier getest en draagt deze er zorg voor dat de camera apparatuur van de juiste onderdelen heeft voorzien. Bewakingscamera apparatuur kan soms gekke dingen doen die je in geen handleiding aan treft. De Nederlandse leverancier moet hier ruime ervaring mee hebben maar ook hele goede contacten met de fabriek. Zodoende kunt u in Nederland goed en gedegen materiaal krijgen indien u daarnaar op zoek bent.

Zie ook onze vlog Schandaal in de wereld van bewakingscamera’s

Gerelateerde artikelen
Camerasystemen draadloos aansluiten
Wanneer goed beeld met Full HD
Systeemvereisten IP camera´s
Het belang van voedingen voor bewakingscamera´s
Het belang van een sensor voor bewakingscamera´s

 

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.