Wat men in ieder geval moet weten voor de aankoop van een beveiligingscamera systeem

Wat is een beveiligingscamera? Een beveiligingscamera is gemaakt om zaken te surveilleren. Een systeem van beveiligingscamera’s bestaat doorgaans uit een of meerdere camera’s en vaak een opname apparaat. Een  beveiligingscamerasysteem wordt vaak wel een CCTV genoemd, hetgeen staat voor Closed Circuit Television.

De meest gangbare beveiligingscamera’s zijn de volgende:

 • De Bullet beveiligingscamera, dit is een klassieke cameravorm op een voet waarmee de camera wordt bevestigd.
 • De Dome beveiligingscamera, dit is een camera die in een bolvormige extra beschermende huls zit. Deze camera wordt gebruikt voor openbare ruimten of in werkomgevingen. Deze cameravorm is ook uitermate populair bij particulieren, qua beeldkwaliteit doet deze niet onder voor de Bullet camera, terwijl deze wel in een extra beschermende huls zit en niet door onwelwillenden in de verkeerde richting verdraaid kan worden. Dit type cameravorm noemen wij de vandaalbestandige camera. Een misvatting is dat deze camera op afstand bestuurd kan worden, de is het type PTZ camera.
 • De PTZ beveiligingscamera. Een PTZ camera kan op afstand bediend worden zodat in verscheidene richtingen gekeken kan worden. PTZ staat voor de bewegingen, Pan Tilt Zoom. Een PTZ camera is geschikt voor bemand gebruik zoals in werkomgevingen of op evenementen. Voor onbemande camerabewaking is deze minder geschikt.

Andere cameravormen zijn camera’s speciaal om kentekens te bekijken, speciale zoom camera’s die over lange afstanden kunnen kijken, camera’s met geluid en spy camera’s.

Het allerbelangrijkste voor een beveiligingscameraKleuren nachtzicht verlichte camera Camplete

Dat is de herkenbaarheid van de details. Een beveiligingscamera heeft niet als doelstelling gezellige plaatjes te maken, de doelstelling is dat wanneer er een voorval is geweest dat goed nagegaan kan worden wie verantwoordelijk is en hoe het is ontstaan. Juist de herkenbaarheid van details zijn van belang zodat gezichten of kentekens in beeld kunnen komen. Beveiligingscamera’s moeten vaak juist onder moeilijke lichtomstandigheden herkenbare beelden kunnen maken en daarom is het van groot belang een goede kwaliteit camera aan te schaffen.

Een misvatting is dat de resolutie hierbij leidend is, dat is het zeker niet. Er zijn 4 elementen:

  • De kwaliteit van de beeldchip. Een een beeldchip is een klein apparaatje waar het licht op komt die omgezet wordt naar informatie. Deze informatie kan worden omgezet naar een opname of iets wat via een monitor te volgen is. Als de beeldchip niet veel verschillen in licht kan waarnemen wordt het beeld al heel snel heel wit of heel zwart waardoor zaken niet of slecht te herkennen zijn. Als de chip juist heel goed kleine verschillen kan waarnemen ziet men dus onder allle omstandigheden gezichten en zaken als kentekens. De markt voor hoge kwaliteit beeld chips wordt gedomineerd door Sony.
  • De lens. De lens bepaalt hoe ver je kunt kijken, op welke afstand het beeld scherp of het scherpst is en welke beeldhoek je ziet. Het mooiste is een verstelbare lens zodat op de situatie waar u de beveiligingscamera wilt plaatsen alles optimaal in beeld komt. U kunt dan kiezen voor zaken als scherpte van dichtbij of juist veraf en voor veel overzicht of juist ver kijken.
  • Welke techniek u kiest Het verschil tussen een analoog camerasysteem of digitaal camerasysteem kan zeer groot zijn. Digitaal kan bijna wel 6 keer scherper zijn dan analoog.
  • De resolutie van de camera, ook dat is natuurlijk belangrijk. Beveligingscamera’s worden uitgedrukt in een getal met een TVL er achter en met een P. TVL staat voor TV lijnen hetgeen betekent dat het analoog is. P staat voor Pixels en dat is digitaal. Op een analoge recorder kan wel een hoge resolutie camera zitten maar de beeldkwaliteit komt nooit boven een getal van 600. Digitaal kan in theorie oneindig scherp maar met de gangbare apparatuur kan er nooit meer dan 1080p bekeken en opgenomen worden.

Zie de vlog, de meeste gemaakte fout bij het kopen van bewakingscamera’s

Er zijn verschillende beveiligingscamerasystemen. Gangbaar zijn 4 camerasystemen, AHD, HDCVI, HDSDI en IP. AHD en HDCVI zijn analoog. HDSDI en IP zijn digitaal

Van scherp naar minder scherp is dit de volgorde:

 1. IP, dat is digitaal en staat voor IP. Dit betekent dat het via een computernetwerk gevolgd kan worden. Digitaal betkent dat er geen verlies is in beeldkwaliteit en dat het 1 op 1 aan sluit met alle andere apparatuur wat u ook digitaal heeft. IP is de wereldwijde standaard en zal dus het minst verouderen. IP is eveneens eenoudiger aan te sluiten omdat er niet perse een volgorde aangehouden hoeft te worden. U kunt 1 kabel gebruiken voor 10 camera’s bijvoorbeeld of helemaal geen kabel te trekken en gewoon in te pluggen daar waar netwerk is. Met andere camerasystemen moet u 1 kabel trekken en die naar de recorder brengen.
 2. HD SDI, dat is eveneens digitaal en staat voor Serial Digital Interface. Het beeld is vrijwel net zo goed als IP. Het verschil is dat er gebruik wordt gemaakt van (ouderwetse) 2 polige kabels in plaats van 8 polige UTP kabels. Het wordt opgelost door het signaal in een soort frequentie over de 2 polige kabel te sturen zodat het digitaal vertaald kan worden. De techniek is bedacht zodat bedrijven die ouderwetse analoge camerasystemen hadden geen draden meer hoefde te trekken. Het is een techniek die steeds meer in onbruik geraakt en niet meer ontwikkeld wordt.
 3. HD CVI is een analoog systeem maar dan in een verbeterde vorm. Het is een techniek waardoor er meer beeldlijnen zijn en dus een beter beeld dan analoog. Het werkt eveneens met de ouderwetse 2-polige coax kabels met bnc stekkers. Omdat het analoog is is er nog wel verlies en sluit het niet aan met digitale apparatuur. HD CVI heeft als voordeel een lagere prijs.
 4. AHD zijn analoge beveiligingscamerasystemen en hebben de minst goede beeldkwaliteit. Ook al zitten er Full HD of HD camera’s op een analoog camerasysteem de opname kwaliteit zal nooit hoog worden. Het is vergelijkbaar met videoband kwaliteit en het nachtbeeld is ook minder goed dan digitaal. Het systeem is ook het goedkoopst.

Nachtzicht

Beveiligingscamera’s kunnen dankzij infrarood techniek ook zonder licht kijken. Infrarood werkt niet met licht maar door het waarnemen van verschillen in temperatuur. Om een goed nachtzicht te krijgen is ook al het voorgaande van toepassing naast een hoogwaardige infrarood techniek. Het nachtzicht zal met digitaal beeld altijd veel beter zijn dan met analoog.

De meest gangbare infrarood technieken voor beveligingscamera’s zijn:

 • Een verzameling van kleine leds. Hoe meer leds in de camera, des te beter het nachtzicht. Bij het de maximale omstandigheden (digitaal, goede lens, goede beeld chip, Full HD 1080p) zonder licht is met 36 leds ongeveer 30 meter haalbaar. Als er aanvullend licht is is er meer afstand haalbaar. Het nadeel van de techniek met kleine leds is dat er overbelichting kan optreden. Camera’s met meer dan 36 kleine leds zijn niet aan te bevelen dan zullen de eerste meters wit worden. Dat zijn nou net de afstanden waarop gezichten en dergelijke in beeld moet komen.
 • Array led techniek. Een techniek die het mogelijk maakt verder dan 30 meter te kijken terwijl u van dicht bij alle details scherp in beeld heeft. 1 Array led van ongeveer 2 centimer in doorsnee kan in optimale omstandigheden (digitaal, goede lens, goede beeld chip, Full HD 1080p) zonder licht ongeveer 25 meter ver kijken. Met 2 Array leds zal deze minimaal 50 moeten kunnen doen. Als er omgevings licht bij komt is er meer nachtzicht mogelijk.

Kleuren nachtzichtnachtzicht in kleur

Tegenwoordig is de standaard voor hoge kwaliteit camera’s kleuren nachtzicht. Kleuren nachtzicht is een techniek die kleur en licht versterkt zodat je een kleuren beeld krijgt in de nacht zoals in de afbeelding rechts. Logischerwijs begrijpt u dat je dus wel een serieus goede camera nodig hebt om dat soort van beeld te geven.

De beste camera’s om dit te doen zijn Sony super starlight, die kunnen het beste licht versterken en details vastleggen. Echter, het is wel zaak dat er licht is om te versterken, ook moet het licht goed verdeeld zijn. Aan de straatkant is dat makkelijk maar achter huis bijvoorbeeld niet. Dan moet u zorgen dat er licht is of u neemt camera’s waar licht zit ingebouwd.

Deze beveiligingscamera’s heten op onze website verlichte camera’s. KLIK HIER OM DEZE TE BEKIJKEN. Deze hebben lampjes met wit licht in plaats van traditionele infrarood lampen. Deze lampjes geven heel zacht licht zodat de tuin niet verlicht raakt maar genoeg om perfect kleuren nachtzicht te maken.Het beeld is dan heel bijzonder, wanneer u in de nacht naar buiten kijkt ziet u dan dat de tuin gewoon helemaal donker is, maar op een beeldscherm ziet u werkelijk alles alsof er een bouwlamp aan staat. Deze beveiligingscamera is een absolute aanrader.

 

Zie ook onze vlog, wat is het beste, een dome of een bullet camera?