Hoe beelden opnemen met IP bewakingscamera’s

IP bewakingscamera’s zijn zeer veelzijdig te gebruiken. Ze zijn op elk platform gebruiken van PC, tablet tot smartphone. Bovendien zijn IP camera’s digitaal waardoor de beeldkwaliteit van de opnames geweldig mooi kan zijn. De kwaliteit van de opnames worden met name bepaald door de kwaliteit van de chip van de camera. Op zonnige perfecte lichtomstandigheden is dat verschil gering. Zodra het licht anders wordt, juist het moment dat de boef komt, ziet u met een slechte chip bijna niks meer. Er zit wel kwaliteitsverschil in opname apparaten maar dit heeft meer te maken met de levensduur van het apparaat dan de beeldkwaliteit. 

Als u met een IP bewakingscamera beelden wilt opnemen kan dat op verschillende manieren;

  • Met een computer,
  • Met een recorder,
  • Met een NAS server,
  • In de cloud,
  • Op een SD kaart.

Opnemen met een computer

Beelden van een bewakingscamera opnemen met een computer is heel eenvoudig. U sluit een camera aan op uw computernetwerk (bijvoorbeeld met een utp kabel aan uw router) U downloadt een programma op uw computer. U klikt op camera toevoegen en laat het programma zoeken. Het programma zal een beveiligingscamera vrijwel direct herkennen. Dan kunt direct de beelden volgen, wanneer u op ‘record’ klikt begint de camera direct op te nemen.

Voordeel van opnemen met een computer, het is gratis in die zin dat u niet een ander apparaat hoeft te kopen. Wanneer u een camera heeft die op Onvif is past de camera bij elke software op het gebied van bewakingscamera’s. De eerlijkheid gebied ook te zeggen dat opnamen met een computer net zo makkelijk en goed gaat als met een recorder. Met Onvif camera’s kunt u ook gebruik maken van gratis software zoals Ispy Connect. Dat soort programma’s zijn vaak heel compleet met een app met uitgebreide mogelijkheden om zaken in te stellen. In de instellingen kunt u ook aangeven hoeveel geheugen van uw computer u wilt gebruiken voor de beveiligingscamera en hoeveel processorkracht dit mag kosten.

beelden van bewakingscamera opnemen op een pc

Het nadeel is dat u uw computer zwaar belast en altijd aan moet staan. Computers kunnen hier wel tegen gedurende enige tijd maar over langere periode zal de harde schijf het begeven, de voeding gaat uiteindelijk stuk en ook kan de koeling zal een kortere levensduur krijgen. Een computer, als deze aan staat wordt meestal maar beperkt op zijn capaciteit aangesproken en staat vaak maar een gedeelte van de dag aan. Een bewakingscamera gaat in principe nooit uit en schrijft constant grote volumes data naar de harde schijf. Oude data zal gewist moeten worden en hierdoor is uw computer altijd hard aan het werk zodat ook de voeding en de koeling veel harder werkt dan anders. Eveneens is Windows gevoelig voor virussen en storingen.

Meer weten over computer en netwerk vereisten voor opnemen met IP bewakingscamera’s? Klik dan hier

Conclusie: opnemen op een computer is goedkoop en makkelijk. Een recorder heeft bestaansrecht omdat deze beter is opgewassen tegen de zware belasting van een camerasysteem.

 

Opnemen met een recorder.

Een recorder is gemaakt tegen de constante belasting van een camerasysteem en heeft alle zaken als een app, opname- en alarm programma’s. Een recorder heeft een zwaardere voeding, een betere koeling en een veel betere harde schijf dan een computer. Tenminste, als u een goede recorder koopt, de goedkope (Chinese) recorder zal hier niet in voorzien, in dat geval kunt u net zo goed (of beter) opnemen op een computer. Een goede recorder heeft een voeding met een hoog amperage, een speciale harde schijf en een snelle processor, de recorders van ons hebben die in ieder geval wel. Als dat niet het geval is zullen er tzt moeilijk verklaarbare storingen optreden en uiteindelijk uitvallen.

De harde schijf belasting is vergeleken met die van een PC gigantisch. Stel u heeft een laptop, die gebruikt u 9 uur per dag gedurende 6 dagen per week. Hooguit 10% van die uren zult u de harde schijf aanspreken. Dat is 9 x 6 = 54 gedeeld door 10 = 5.4 uur per week. Met een of meerdere bewakingscamera’s belast u de harde schijf 24 x 7 uur 168 uur per week. De software van een recorder is vaak gebaseerd op Linux, dat betekent zoveel dat het alleen kan wat hij moet maar niet vastloopt, verslechtert of gevoelig is voor virussen.

Conclusie: opnemen met een recorder is heel makkelijk en bedrijfszeker op de korte en lange termijn. De recorder vergt een wel een investering die alleen interessant is wanneer u een recorder heeft die de kwaliteit heeft om 24/7 belasting aan te kunnen. Recorders verkopen we niet voor niets en dan alleen maar materiaal die jarenlang bestand is tegen deze belasting.

Klik hier om camerasystemen met recorder te bekijken

Opnemen met een NAS server.

Een NAS server is een netwerk computer. Deze dient vaak voor back-up of opslag van data. Voor NAS servers zijn ook programma’s beschikbaar waarmee beveiligingscamera beelden opgenomen kunnen worden. Deze programma’s zijn vaak eenvoudig, uitgebreid en werken doorgaans goed. De instelmogelijkheden zijn uitgebreid en er is doorgaans een app voor de tablet of smartphone inbegrepen.
NAS servers, als het goede zijn, zijn speciaal gemaakt voor 24/7 belasting en zijn hiervoor prima geschikt om camera beelden op te nemen.

Door sommige experts wordt wel aanbevolen een gescheiden harde schijf te gebruiken voor de opslag van belangrijke bestanden en camerabeelden. De gedachte hierbij is dat wanneer er iets mis gaat met de constante grote datastroom andere, belangrijke data overschreven zou kunnen worden.

Een van de belangrijkste aanbieders van Nas servers is Synology. Die maken prima servers en hebben een eigen programma waar u beveiligingscamera’s aan kunt koppelen. De softrware is prima en ze hebben ook een eigen app. Als het werkt is alles prima, u moet zich er bewust van zijn dat er regelmatig geen enkele ondersteuning is als het niet werkt. De leverancier van uw Synology moet wel bereid zijn u te helpen in het geval van problemen. Vergewist u zich daar vooraf van.

Conclusie: Beelden opnemen kan prima met een NAS server, de software werkt prima en is volop beschikbaar zowel op Linux- als Windows gebaseerde NAS servers.

Opnemen in de Cloud

Op zich ideaal, u heeft geen recorder nodig en als u maar internet heeft zijn alle beelden direct beschikbaar. Doorgaans is het wel zo dat er een apparaat bij u thuis moet aan staan, hetzij een computer, recorder of NAS server. Deze maken vaak back ups in de cloud. Het is meestal dubbel op. Cloud opslag is gratis maar voor qua capaciteit voor bewakingscamera’s zeer beperkt. Gratis is bij Google drive 15 GB. Echter, een Full HD camera gebruikt ongeveer 40GB per dag bij contante opname. Als het om 1 camera zou gaan en die alleen beelden opneemt bij bewegingsdetectie kunt u wellicht met veel minder opname capaciteit toe. Als u een camera heeft die op Onvif is kunt u vrij gebruik maken van welke software aanbieder dan ook. Er zijn ook camera’s die eigen software hebben en dat u moet betalen voor Cloud opslag capaciteit.

Ook is het zo dat cloud opname een belasting geeft op de upload capaciteit die u heeft. Een Full HD camera van gemiddelde kwaliteit zoals een Foscam bijvoorbeeld zou een een constante upload kunnen maken van 4mbs. De Sony camera’s die wij verkopen zijn van veel betere kwaliteit en die kunnen tot weg 9 mbs op de hoogte kwaliteit. Houdt er rekening mee dat wanneer u meerdere camera’s heeft u bij cloud opname u rekening moet houden met een belasting van de upload.

Daarnaast moet u rekening houden met de mogelijkheid dat uw internet provider een constante upload van een adres kan zien als een hackers- of virus activiteit. Deze kan u in quarantaine plaatsen waardoor uw internet niet meer werkt. De quarantaine heffen ze weer op nadat u hen hebt overtuigd dat het van een camerasysteem komt.

Conclusie: een makkelijk systeem voor weinig camera’s van een lage kwaliteit, voor opslagcapaciteit moet wel betaald worden

Opnemen op een SD kaart.

Er zijn IP bewakingscamera’s met een ingebouwde recorder. Gezegd moet worden is dat dit het meest bedrijfszekere systeem is. De recorder is direct bij de camera dus is niet afhankelijk van het wel of niet werken van een netwerk. Ook heeft een SD kaart geen draaiende onderdelen zoals een normale harde schijf dus is ook hier minder wat kapot kan gaan. Als u slechts 1 camera wilt is dit ook de meest goedkope oplossing.
Aan een camera met een SD kaart kleven ook nadelen, een camera met een ingebouwde recorder is vaak niet uitbreidbaar en het geheugen van een SD kaart is beperkt. Met geheugendetectie zult u met 64GB wellicht 1 of 2 dagen toe kunnen met het terugkijken van de beelden.
Ook camera’s met een SD kaart kunt u volgen met een PC, tablet of smartphone. Hiervoor moet u de camera met SD recorder koppelen aan uw netwerk met een utp kabel. In de meeste gevallen moet u een kabel trekken naar een switch of uw router. U kunt dan met een computerprogramma opnames downloaden van de camera.

Conclusie: het meest bedrijfszekere en goedkope systeem. De opslagcapaciteit is beperkt en dit systeem is niet uitbreidbaar.

Klik hier om een camera met ingebouwde SD recorder te bekijken

Bekijk hier de vlog, over opnemen in the cloud

Bekijkt u ook onze vlog, Hoe herken je een goed IP camerasysteem?

Relevante artikelen
Beveiligingscamera’s draadloos aansluiten
Alles over PTZ camera’s

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.