Het belang van voedingen voor bewakingscamera’s

Zelden horen we mensen spreken over voedingen voor bewakingscamera systemen, dit terwijl het belang daarvan enorm groot is. De voeding gaat normaliter regelmatig stuk en een verkeerde voeding is een bron van zeer veel vreemde storingen. Voedingen worden meestal geleverd met veel te weinig capaciteit zodat diverse functies uit kunnen vallen en het systeem veel sneller dan gewenst het helemaal niet meer doet. Met enige fantasie zou u de voeding kunnen zien als het hart van een elekrisch apparaat. Als uw hart te zwak is functioneert u onder de maat en kunt u niet alles doen zoals u wilt, met een zwak hart wordt u ook minder oud. Uw camerasysteem heeft dus een goede voeding nodig terwijl het vaak niet het geval is, daarom vinden we het belangrijk u als consument hierover te informeren.

Wat u moet weten over een voeding
De snelheid van de stroom wordt uitgedrukt in V (volt) en is doorgaans 12 volt. De stroom sterkte wordt uitgedrukt in A (ampere). De capaciteit wordt uitgedrukt in W (watt). Het wattage is Volt x Ampere. Dus een voeding van 12 volt met 3 ampere heeft 36 watt. Uitgedrukt in een voorbeeld. Stel als u een emmer wilt vullen met een tuinslang, en de snelheid van het water is vast. Dan zou met een brede slang de emmer veel sneller vol zijn.

Waar gaat het in de praktijk nou mis?

Dat de voeding te weinig ampere heeft. Vaak is hij net voldoende om het systeem te later werken als hij nieuw is maar wanneer de voeding capaciteit verliest beginnen er storingen op te treden. En dat kan van alles zijn. Bijvoorbeeld, gedurende enkele uren stopt de camera met opnemen en dan komt hij weer terug, een camera begint te uit en aan te gaan. Of, alle instellingen verdwijnen zodat de camera niet meer gevonden kan worden. Uiteindelijk zal alles uitvallen. Beveilingscamera systemen zijn apparaten die 24/7 en het hele jaar door aan staan, hierdoor is de voeding een extra zwak punt en meestal het eerste waar wat mee is.

Wat is de oplossing?

Neem een voeding met veel ampere. Essentieel is dat het voltage gelijk is aan het apparaat, 12 volt in de praktijk. Het amperage mag oneindig hoog. Als u een voeding heeft met een hoog amprage duurt het veel langer voordat deze te weinig stroom gaat leveren. Hierdoor gaat de voeding veel langer mee en zult u behoed zijn voor hele vervelende vreemde storingen. Neem ook liever geen apparaten met een ingebouwde voeding zoals een recorder met een ingebouwde PoE switch. Als er dan iets stuk gaat, en die kans is vrijwel zeker, dan moet u een hele nieuwe recorder kopen.

Bekijkt u ook onze vlog omtrent voedingen

Waardoor neemt de capaciteit af?

In het stroomnet zitten kleine piekspanningen waardoor over tijd de voeding minder ampere krijgt. In Nederland is het stroomnet nog redelijk stabiel maar in het buitenland kunnen de wisselingen in het net veel hoger zijn. Het is dan zeer aan te raden voedingen te nemen met veel overcapaciteit.

Waarom worden beveiligingscamera systemen geleverd met te lichte voedingen?

Vrijwel niemand vindt bewakingscamera’s leuk, ze worden gezien als noodzakelijk kwaad. Dus als een kostenpost waar niemand op zit te wachten. De klant voor bewakingscamera’s wil het liefst zo weinig mogelijk uitgeven en de industrie houdt hier rekening mee. Beveiligingscamera systemen worden doorgaans met zo goedkoop mogelijke onderdelen afgeleverd. Vaak wel zo dat de consument denkt goed beeld te hebben door te roepen dat het Full HD is. Uiteraard valt de beeldkwaliteit in dan de praktijk erg tegen en zal de levensduur en de bedrijfszekerheid niet conform de verwachting zijn.

Gerelateerde artikelen
Camerasystemen draadloos aansluiten
Wanneer goed beeld met Full HD
Systeemvereisten IP camera´s
Het belang van voedingen voor bewakingscamera´s
Het belang van een sensor voor bewakingscamera´s

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.