netwerkbelasting en geheugenverbruik van bewakingscamera’s

IP bewakingscamera’s gebruiken data en belasten uw netwerk en verbruiken geheugen. Hoeveel data deze camera’s verbruiken hangt af val de volgende factoren;

  • De hoeveelheid camera’s,
  • De resolutie van de camera’s,
  • De framerate van de camera’s
  • De bitrate van de camera,
  • De beeldcompressie van de camera.

verschil in resolutie voor beveiligingscamera's

Let op! Er wordt veelvuldig gedacht dat de mate van internetsnelheid iets te maken heeft met bewakingscamera’s maar dat is niet zo. IP camera’s draaien op uw lokale netwerk. Dat wil zeggen dat met name uw router belast wordt.

De hoeveelheid camera’s

Dit is een evidente opmerking natuurlijk. Hoe meer beveiligingscamera’s u heeft hoe meer data u rechtevenredig verbruikt. Het dataverbruik van een Full HD 1080p camera kan ongeveer een bitrate hebben van 8 Mbps. Zou u er 3 hebben wordt uw netwerk belast met 3 x 8 Mbps = 24 Mbps.

De resolutie van de camera’s

Hoe hoger de resolutie van de camera’s des te hoger het dataverbruik. Het dataverbruik van een Full HD 1080p bewakingscamera is zeker het dubbele van HD 720p camera’s. Een 1080p camera heeft ook ruim het dubbele hoeveelheid pixels. In onderstaande afbeelding krijgt u een indruk wat het dataverbruik/ netwerkbelasting is bij de verschillende resoluties.

Bij bewakingscamera’s zijn 720p en 1080p de gangbare resoluties en dientengevolge de bitrate. Audio hoort er meestal niet bij maar is wel mogelijk, vaak tegen meerprijs.

De framerate van de camera

De framerate is een factor die het dataverbruik van een bewakingscamera enorm kan beïnvloeden. Het zegt uit hoeveel beelden per seconde de film gemaakt wordt. Wanneer u de framerate terugschroeft behoudt u wel beeldkwaliteit. Gezegd wordt dat een framerate van 30 vloeiend beeld is. De framerate wordt vaak uitgedrukt in FPS, oftewel frames per seconde. Hoe om te gaan met de framerate is voor iedereen een persoonlijke afweging. Is uw LAN netwerk lekker snel en u heeft voldoende geheugen dan kunt u het beste 30 fps aanhouden. Echter, begint uw netwerk te schokken dan houdt de processor van uw router het dataverbruik niet bij.

Het eerste wat wij zouden doen is de framerate terug te schroeven naar bijvoorbeeld 25 fps. 25 fps is ook vloeiend beeld en neemt vergeleken met 30 fps al beste een hap neemt uit uw netwerkbelasting. 25 fps is dezelfde framerate als die van het PAL televisie formaat. Zelfs zou u onder 25 fps komen dan zouden we dat in de eerste instantie nog altijd verkiezen boven een andere oplossing omdat u de scherpe beelden behoudt. Scherpe beelden heeft u nodig om in te kunnen zoomen op het beeld zodat u details als kentekens en gezichten kunt herkennen.

De Bitrate van de camera

Vaak kunt ook simpelweg de bitrate van de beveiligingscamera aanpassen om netwerkbelasting en geheugenverbruik tegen te gaan. Dit betekent zoveel als dat u het dataverbruik aan past. In de praktijk zal de beeldkwaliteit hierdoor teruglopen.

De beeldcompressie van de camera

IP camera’s kunnen verschillende beeldcompressies hebben. De meest gangbare beeldcompressie voor bewakingscamera’s is H264 of H265. Andere beeldcompressies zijn MPEG 1 tot en met 4. Beeldcompressie wordt gebruikt om het dataverbruik handelbaar te houden. In principe werkt de techniek dat de data die u het minst met het menselijke oog opvalt weggelaten wordt. H264 heeft een lagere belasting dan MPEG en is de standaard voor YouTube, Vimeo, smartphones, Itunes, Blue Ray spelers en dergelijke.

Welke hoeveelheid geheugen heeft u nodig voor een camerasysteem?

Als u een Full HD 1080p bewakingscamerasysteem non-stop laat opnemen heeft u ongeveer 500 Gb nodig per week. Standaard hanteren wij 500 Gb per camera. In de praktijk zult u vele malen langer dan een week met dit geheugen toekunnen als u de camera’s op bewegingsdetectie laat opnemen. U een camera uw oprit laat bewaken zal slechts in een fractie van de tijd mensen over uw oprit bewegen. Naar ons idee is 500 Gb bij bewegingsdetectie echt zat. Daarnaast kunt nog beeldkwaliteit, beelden per seconde en de resolutie instellen en de gevoeligheid van de bewegingsdetectie.

Daarbij is het zo dat de recorder automatisch het oudste geheugen het eerst overschrijft. De camera gaat automatisch door met opnemen met hetzelfde geheugen. Wanneer u beelden wilt bewaren kunt u deze downloaden naar uw computer of uploaden in de Cloud.

Meer over resolutie, netwerkbelasting en megapixel vind u in deze vlog

Zie ook, wat voor internet heb ik nodig voor mijn beveiligingscamera’s?

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.