Alles over PTZ beveiligingscamera’s

Alles wat u wilt weten over PTZ camera’s, oftewel bestuurbare camera’s beschrijven we hier. Een PTZ camera staat voor Pan Tilt Zoom het is een camera die 360 graden rond kan kijken, 180 graden van voor naar achter kan draaien en kan inzoomen. PTZ camera’s worden nog wel eens verward met dome camera’s omdat deze op elkaar lijken. De doelstelling van een dome camera is dat deze slagvast is en zit in een ronde stevige huls. Een PTZ camera is ook rond en lijkt daar derhalve sprekend op maar is niet perse gemaakt om slagvast te zijn ook al zijn vele PTZ camera’s dat wel.

ptz beveiligingscamera

Een voorbeeld van een PTZ camera hierboven. U kunt hier zien dat deze net als een dome/ vandaalbestendige camera rond is maar niet helemaal in een beschermde huls zit.

Een PTZ camera is in principe voor bemand gebruik zoals bijvoorbeeld op evenementen, maar PTZ camera’s worden ook wel gebruikt dat ze omgevingen af scannen, dan filmen ze telkens een poos een bepaalde hoek en draaien dan weer verder. Het nadeel daarvan is natuurlijk dat niet doorlopend alles gefilmd word en bovendien zijn PTZ camera’s stukken duurder dan normale camera’s.

Enige tijd geleden is er raadselachtige manier in Leeuwarden de 18 jarige Ramon Bruinsma verdwenen terwijl de stad vol hing met camera’s. Hij is bijna 20 camera’s gepaseerd maar er zijn maar 2 wazige beelden van hem gevonden. In de meeste gevallen raadden wij omwille van kosten en bedrijfszekerheid een vaste camera’s aan en als extra een ptz camera.

Bijvoorbeeld: voor een scholengemeenschap hebben we een plan gemaakt waarbij alle openbare ruimten worden gefilmd met vaste camera’s. Maar soms wordt en gedeald, gevochten of gestolen. Dan kan het handig zijn dat daar detail opnamen van worden gemaakt door een oplettende school medewerker. Dat kan dan weer met een PTZ. PTZ camera’s komen ook heel goed van pas bij evenementen bediend door beveiligingsmedewerkers.

Camera’s die 24-7 aan het zoeken en draaien zijn moet van hele hoge kwaliteit zijn en prijzig om dit jaren vol te houden. Bovendien werkt opname bij beweging niet heel feilloos voorbij 7 tot 10 meter. In professionele omgevingen met dure spullen laten we camera’s continue opnemen, bewegingsdetectie schakelen we dan ook in maar dan is het om beter terug te kunnen zoeken als er wat gebeurt is.

Onder vlog over bewaking met ptz camera’s

PTZ camera’s zijn overigens geweldig voor het lezen van kentekens over afstand bij bemand gebruik. Een kenteken lezen over 100 meter kan vaak al snel. Nu is het wel zo dat kentekens lezen in de nacht een hele andere discipline is. Kentekens hebben een een hele speciale reflexie in het donker, onder een bepaalde hoek kun je het prima zien en onder een andere hoek weer niet. Om kentekens goed in het donker te kunnen zien heeft u speciale kenteken camera’s nodig. Kenteken bewakingscamera’s zien overdag hetzelfde als normale camera’s maar in het donker zien ze alleen maar sterk licht gevende objecten.

Wat kosten PTZ camera’s?
PTZ camera’s voor binnen hebt u al onder 100 euro, voor buiten begint het ongeveer vanaf 200 euro. Hoogwaardige PTZ camera’s beginnen ongeveer vanaf 700 euro. Met hoogwaardig bedoelen we in dit geval een goed beeld onder alle omstandigheden en in de nacht.

Inzoomen met een bestuurbare camera
PTZ camera’s hebben vaak een verstelbare fysieke lens hierdoor kunnen ze inzoomen zonder kwaliteits verlies. Er bestaat ook iets zoals digitale zoom, maar dat betekent dat u de pixels vergroot, hierdoor ziet u wel beter maar verliest u kwaliteit. Nu is het vaak ook zo dat doordat u zo goed kunt inzoomen met een fysieke lens (vaak wel 10 keer) dat het niet perse noodzakelijk is dat u camera’s neemt met een hele hoge resolutie.

Om u een idee te geven het volgende; een camera met een vaste lens met een 1080p Full HD resolutie (van hoogwaardige kwaliteit) ziet binnen een straal van 20 meter alles onder alle omstandigheden. Als u 10 keer zou kunnen inzoomen ziet u dingen nog scherp over maar liefst 10 x 20 meter = 200 meter. Dat is natuurlijk fantastisch maar niet onder alle omstandigheden noodzakelijk. Als u de helft van de resolutie zou hebben, 720p dan zou u nog steeds maar liefst 100 meter kunnen zijn. Let er wel op dat de camera, fysiek of digitaal in zoomt. Zoals we wel meer op deze website zeggen is dat de kwaliteit van de beeld chip wel heel erg belangrijk is, camera’s van 200 euro zien vaak in het donker niet eens 10 meter.

Ophangen van een PTZ camera
Om het meeste effect te hebben van het kunnen rondkijken hangen ptz camera’s vaak in het midden van een omgeving, in een mast of op een hoek. Dit is anders dan met normale beveiligingscamera’s. Een normale camera wordt vaak ingesteld met een beeldhoek van 90 graden en wordt dan in een hoek geplaatst zodat deze vanuit daar de hele omgeving kan bekijken. Stel je voor u heeft een rijtjeswoning en u wilt de voorkant beschermen kan dat doorgaans prima met 1 normale camera. De camera ingesteld op 90 graden hangt u dan even boven de hoek van de voordeur, met deze kijkhoek overziet die alles wat aan de voorkant gebeurt. Een PTZ camera zou 3 keer zo duur zijn van dezelfde kwaliteit en vrijwel geen voordelen bieden onder normale omstandigheden.
Een PTZ camera zou dan in het midden kunnen hangen maar als deze naar links filmt ziet deze rechts niks en andersom terwijl deze ook veel duurder is. We bedoelen maar te zeggen dat PTZ camera’s voordelen bieden, maar wel in hele specifieke situaties.

Mocht u vrijblijvend advies willen over hoe PTZ camera’s in te zetten of hoe die te combineren in een mix met andere camera’s dan kunt u hiervoor altijd bij ons terecht. Een programma als Opsporing verzocht is voor ons prima reclame dat mensen veelal met de verkeerde informatie camera’s kopen en ophangen. Dat soort zaken voorkomen wij graag.

Relevante artikelen:
Draadloos aansluiten van bewakingscamera’s
Wanneer heeft u goed beeld met beveiligingscamera’s?
Beelden opnemen met bewakingscamera’s
Wanneer goed nachtzicht met een beveiligingscamera