Wanneer is Full HD 1080p goed beeld?

Tegenwoordig worden volop beveligingscamera systemen aangeboden onder de noemer Full HD 1080p. Ten onrechte wordt daarmee de suggestie gewekt dat dat garant staat voor scherp beeld. Er zijn relatief goedkope systemen en wat duurdere systemen die beide pretenderen Full HD 1080p te zijn, de duurdere de 100% digitale systemen (IP) zijn 4x scherper dan de goedkopere. Het 100% digitale systeem is de Full HD beeldkwaliteit die mensen gewend zijn van digitale televisie of Blue Ray films.

Goedkopere bewakingscamera systemen zijn vaak een combinatie van analoog en digitaal. Het beeld wordt dan zo scherp als de zwakste schakel. Analoog is op zijn allerbest 960h, analoge beelden kunt u zich wellicht herinneren van videobanden of analoge tv. In onderliggende illustratie wordt duidelijk hoe de verhoudingen liggen, 960h is het maximaal haalbaar op analoog. Het verschil met  1080p is 4 keer zo groot. 1080p zonder verlies kan alleen gehaald worden als alle componenten in het proces 1080p leveren. Er moeten dus geen coax kabels of BNC connectoren zijn, alles moet utp zijn, dat is waar u digitale systemen aan herkent. Met een half digitaal beveiliginscamera systeem haalt u dus maximaal de beeldkwaliteit van 960h.

verschil in resolutie voor beveiligingscamera's

De recorder die gebruikt wordt voor analoog/ digitaal combinaties is dan mogelijk 1080p maar die is niet in staat om van een 960h plaatje een haarscherp 1080p plaatje te maken. U moet het zien alsof u een hele scherpe digitale foto maakt van een hele wazige foto. De resolutie van de foto is dan wel hoog maar het beeld blijft natuurlijk de wazige foto. Of wanneer u de opnames van een videoband af speelt op een Full HD 1080p TV, het beeld blijft op de kwaliteit van de videoband. De apparatuur is niet in staat om de beeldinformatie die nodig is voor meer detail er bij te verzinnen als die input niet gegeven wordt. Dat kan alleen als de input heel gedetailleerd is en dat kan alleen met digitale input.

De camera, de kabels en de recorder moeten allemaal digitaal zijn. Analoge systemen maken gebruik van 2-polige (BNC) stekkers en (coax) kabels. U weet dat wanneer er gebruik gemaakt wordt van coax kabels en of bnc stekkers dat een camerasysteem analoog is en in theorie minimaal 4 x zo scherp kan. Utp kabels die gebruikt worden voor digitale communicatie zijn 8-polig. Nu is het zo dat op een zonnige zomermiddag het beeld met analoog er best redelijk uit ziet, maar wanneer het gaat schemeren of vooral wanneer het donker wordt val alle beeldinformatie weg. Helaas komt de boef wel in de schemer en in het donker dus dan heeft u die extra informatie nodig. Ook is resolutie van groot belang als er ingezoomd wordt op het beeld voor het herkennen van kentekens en gezichten.

In de onderstaande uitgebreide vlog wordt u exact uitgelegd wat maakt dat u goed beeld krijgt met een bewakingscamerasysteem.

Bekijkt u ook onze vlog, hoe camerabedrijven veelal geld verdienen aan uw onkunde

 

Wat bepaalt een goed beeld voor camerabewaking?

  1. In de eerste instantie of het beeld analoog of digitaal is. Zelfs het ‘slechtste’ digitale systeem 720p is nog altijd twee keer zo scherp als het beste analoge systeem,
  2. Een verstelbare lens, dit is echter per situatie afhankelijk. Hoe smaller de kijkhoek des te meer resolutie is er beschikbaar voor het beeldoppervlak. Staat de beeldhoek van de camera op 90 graden breed afgesteld of op 30 graden dan maakt dat een factor 3 uit. De kijkhoek moet als uitgangspunt zo smal als mogelijk ingesteld. Een brede kijkhoek bied natuurlijk wel meer overzicht. 70 graden is de beeldhoek die wordt gemaakt met een normale camera. Wordt het beeld breder dan zal er wat vervorming op treden,
  3. De beeldchip. De camera kan dan wel Full HD zijn, maar de beeldinformatie moet dan nog wel omgezet kunnen worden in video. Zodoende kun je bij een goedkope IP camera nog steeds een heel slecht beeld hebben. Omdat het gaat om het herkennen van details onder moeilijke lichtomstandigheden bij bewakingscamera’s heel belangrijk is. Wellicht herinnert u zich de camera’s van de eerste smartphones nog, bij schemer in de woonkamer (in de avond) zag u zonder flitser bijna niets meer. Bij moderne (dure) smartphones ziet u bij de schemer nog alles, sterker nog, het zijn mooie en sfeervolle plaatjes. Het probleem van merkloze en goedkope beeldchips is dat deze ontzettend door de mand vallen in het donker en bij schemer. Kies altijd voor een goede (merk)beeldchip, de marktleider op dit gebied is Sony, dit is ook de fabrikant van de chips die gebruikt wordt in dure smartphones.

Wat is onzin?

  • Full HD 1080p staat zonder meer voor goed beeld. Vraag of het dan hele systeem digitaal is en vraag welke beeld chip er wordt gebruikt.
  • Beter dan Full HD 1080p. De standaard van onze apparatuur is 1080p, de standaard die er na komt heet 4k. 1080P is een vaste hoeveelheid pixels je kunt de pixels vergroten en dan zoom je in maar er komen geen pixels bij, oftewel beeldinformatie. Dat kan alleen met een verstelbare lens wanneer de beeldhoek wordt verkleind.
  • Een beveiligingscamera die meer of minder is dan 2 megapixel. Een 2 megapixel camera maakt exact 1080p Full HD. Een 1.3 megapixel camera kan slechts 720p leveren, die is een half HD camera. Aan de andere kant, u hoeft ook geen extra geld te betalen voor een 3 of 4 megapixel camera. Deze bewakingscamera’s hebben weliswaar meer capaciteit maar deze kunnen niet verwerkt worden tot beter beeld als de recorder maar 1080p is. Dus achteraf meer kunnen inzoomen is niet mogelijk als de camera meer heeft dan 2 megapixel

Wilt u meer weten over het grote belang van voedingen voor bewakingscamera systeem? Klik HIER
Wilt u meer weten over geheugens voor beveiligingscamera systemen? Klik HIER
Wilt u meer weten over draadloze camerasystemen? Klik HIER

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.