Beveiligingscamera’s draadloos aansluiten

Het is een vraag die zeer veel wordt gesteld, mensen willen een camerasysteem maar willen geen kabel trekken. Dat klinkt goed maar hoe doe je dat nou het best? Je zou zeggen wifi, maar de waarheid is dat professionals in dit vak zelf niet dol zijn op camerasystemen op wifi. Het loopt niet lekker, het is niet zo bedrijfszeker en eenvoudig te verstoren. Leuk allemaal denkt u nu, maar wat kan ik nou het beste doen? Dat leest u in dit onderstaande stuk.

De eerlijkheid gebied te zeggen, helemaal draadloos wordt het niet. Een bewakingscamera is een apparaat wat niet heel veel stroom neemt maar wel 24-7 aan staat. Uiteindelijk is dat met batterijen niet te doen. Een bewakingscamera neemt ongeveer 24 ampère per dag, dit zou betekenen dat deze met een volle auto accu ongeveer 1 tot maximaal 2 dagen toe kan. Er zal dus altijd een voeding naar toe moeten. Een wifi camera heeft weliswaar de data draadloos maar zal altijd met een stekker in het stopcontact moeten, dan wel aangesloten op het stroom systeem.

Bekijkt u ook een van onze vlogs over draadloos aansluiten

Wifi beveiligingcamera’s

Zoals eerder gezegd zijn wij niet dol op een draadloos bewakingscamera systeem in de thuis situatie. Het kan wel, maar dan moeten de voorwaarden juist zijn. In de praktijk gebruiken wij liever dan alternatieven. Het theoretisch bereik van wifi is 100 meter. In de praktijk is het vaak rond de 15 meter. Dan is het nog de zaak in hoeverre er verstorende delen zijn zoals metaal, de belasting van het netwerk, de frequentie en dergelijke. U moet zich voorstellen dat camera’s in een hoge resolutie een grote en constante datastroom veroorzaken wat zeer hoge eisen stelt aan het netwerk. In de praktijk zult u snel beeld zien knipperen, uitvallen en niet lekker of vloeiend zien lopen. Er valt veel op te lossen door een goede router en range extenders. Het normale netwerk loopt op 2.4 GHZ, dat is een netwerk wat in toenemende mate overbelast is. U zou kunnen overwegen om een router te nemen die ook gebruik maakt van een 5 GHZ netwerk wat veel minder belast is. Het beste systeem op dit moment is een simultanious tri- band router die gebruik maakt van 3 frequenties tegelijkertijd en telkens de frequentie kiest die het minst belast is. Dit zou een enorme verbetering zijn. De standaard kastjes die u krijgt van uw internet provider hebben vaak een zwakke router. De standaard routers hebben vaak ook een zwakke processor (vooral Ziggo) waardoor ze überhaupt al grote moeite hebben met alles bij te houden. Het bereik en de snelheid kan hiermee met sprongen toe nemen. Komt u bereik tekort kunt u dat doen met een range extender, maar houdt u er rekening mee dat u ook een kabel moet trekken naar een range extender. Feit blijft natuurlijk wel dat wifi signalen eenvoudig te verstoren blijven en gevoelig zijn voor verstoringen van andere routers in de buurt.

Belangrijk is dat je goed test vooraf dat je een goede wifi verbinding hebt. Hoe je dat doet in het onderstaande filmpje:

Powerline adapters

De oplossing waar wij wel dol op zijn als er geen kabels getrokken worden. Powerline adapters zorgen er voor dat de data niet via de kabel verloopt maar via het stopcontact.

Powerline voor bewakingscamera

Bij uw router stopt u een powerline adapter in het stopcontact. Uw router verbindt u met een utp kabel aan de powerline adapter. Bij uw camera stopt u eenzelfde powerline adapter in het stopcontact. Hiermee kunt u de camera zowel van stroom als van data voorzien. Onze Full HD 1080p IP beveiligingscamera maakt ongeveer 8 tot 9 mbs aan data, een goedkope camera ongeveer 4 mbs. Theoretisch heeft dus genoeg aan een een powerline adapter met 500 mbs, dat is de minst zware en goedkoopste.

Hoe sluit je beveiligingscamera's aan met een verbinding via het stopcontact?

De bovenstaande adapterkit van TP link, kost ongeveer € 40,-. Als u bijvoorbeeld 2 camera’s heeft kunt u een set nemen van 3 adapters. 1 voor de router en 1 per camera. U kunt theoretisch wel een set van 8 bewakingscamera’s ontsluiten met powerline adapters. In dit geval noemen we TP link maar er zouden ook andere merken dit kunnen doen, we hebben wel eens gehoord dat zelfs powerline adapters van verschillende merken door elkaar gebruikt kunnen worden. In 9 van de 10 situaties loopt een oplossing met powerline adapters veel bedrijfszekerder en vloeiender dan wifi. Bovendien is dit niet door een ‘boef’ te verstoren. Een powerline adapter werkt over verschillende groepen. De kabel van de recorder wordt doorgaans het zwaarst belast, het is aan te raden deze niet via een powerline adapter op het netwerk aan te sluiten.

Belangrijk om te weten bij gebruik van powerline adapters!

Powerline adapters leveren in werkelijkheid maar een fractie van wat ze beloven, soms minder dan 1% en soms helemaal niks. Het hangt helemaal af van de omstandigheden van uw elektriciteits netwerk, als er een apparaat zit die stoort op de frequentie van de powerline adapter kan de capaciteit enorm verschillen. Het kan voorkomen dat het van dag tot dag verschilt. Het kan ook zijn dat een lichte adapter van 500 mbs niks doet en een van 1200 mbs wel. Het is onze ervaring dat een 500 mbs powerline adapter voor bewakingscamera’s functioneert in 50% van de gevallen, wij zelf maken nooit gebruik van minder dan 1200 mbs dan werkt het in 90% van de gevallen. Als u powerline adapters overweegt dan is het handig te testen of het werkt. Doorgaans heeft u met digitale televisie ook powerline adapters, werken die, dan waarschijnlijk ook voor de camera’s. U kunt bijvoorbeeld een set kopen bij de Media markt waarbij u vraagt of u ze terug kan brengen wanneer ze niet bij u thuis functioneren, dat vinden ze doorgaans goed.

Als de beveiligingscamera niet in de buurt van het stopcontact is kunt u ook een combinatie gebruiken van een powerline adapter met een PoE injector. Een PoE (Power over Ethernet) injector zorgt er voor dat de voeding over de utp kabel loopt. Er bestaat ook nog zoiets als een PoE switch maar dat is voor meerdere utp kabels een een injector slechts voor 1. Uiteraard kunt u ook een powerline adapter aansluiten op een PoE switch.

Stel, u heeft een ruime tuin met daarin een schuur. Op uw schuur wilt u een bewakingscamera plaatsen. Tussen de schuur en uw huis is sierbestrating. Als u de sierbestrating er begrijpelijkerwijs niet uit wilt trekken dan sluit u uw router aan op een powerline adapter. Door uw hele terrein en woning ontstaat er dan een netwerk signaal op het stroom netwerk. Overal waar u nu een camera wilt (in u schuur) kunt u data toegang krijgen met een 2e powerline adapter. In de schuur stop u een powerline adapter in het stopcontact en kunt u daar een bewakingscamera voorzien van data en stroom.

Als het stopcontact vlakbij de camera is kunt u dan stroom en data halen van deze adapter. Als de camera wat verder weg is kunt u de adapter aansluiten op een PoE injector daarmee hoeft u alleen een utp kabel te trekken naar de camera. De camera wordt dan gevoed via de utp kabel. Als u op de schuur dan 2 camera’s wilt aansluiten dan heeft u een switch nodig. Als u de camera’s via de utp kabel wilt voeden dan doet u dat met een PoE switch.

Belangrijk is dat je vooraf goed test of je verbinding ok is op powerline. Hoe je dat doet zie je in de film hieronder

Vlog, praktijkervaring met powerline adapters

Bewakingscamera’s op batterijen.

Het is inderdaad mogelijk om beveiligingscamera’s te hebben zonder dat kabels moet trekken. Zelfs niet naar het stopcontact. Je zult ze wel moeten op laden want deze bewakingscamera’s werken op batterijen. Het idee is dat ze maanden mee gaan zonder dat je ze op hoeft te laden. Gaan bewakingscamera’s echt zo lang mee op batterijen? Ja, maar het hangt er van af hoe druk het is voor de camera. Op deze beveiligingscamera zit namelijk een bewegingssensor. Wanneer deze beweging detecteert gaat hij aan en dan gaat de camera zelf ook aan. Pas op dat moment stuurt hij beelden met wifi naar het basis station waar ook de beelden worden opgenomen. Ze worden door diverse merken aangeboden waarvan de bekendste op het moment Eufi is.

Zitten er nadelen aan Beveiligingscamera’s op batterijen? Ja best wel. Wanneer de camera’s gericht staan op een drukke weg of anderszins een plek met veel bewegingen dan gaan deze beveiligingscamera’s binnen enkele dagen leeg. Een ander groot nadeel is dat ze alleen werken op beweging. Dat betekent dat je een stuk mist van de beweging, vaak is dat het gedeelte waar de boef zijn gezicht naar de camera staat. Op korte afstand is opname op beweging best wel goed maar over grotere afstand neemt de nauwkeurigheid wel af. Als boeven stil staan om te kijken of uw huis een geschikt adres is om in te breken doet de bewakingscamera het helaas niet. Dit is dan vaak een heel goed moment om zaken vast leggen die dan verloren gaat.

Het grootste nadeel van Beveiligingscamera’s op batterijen is dat ze werken op wifi. Dat maakt dat ze heel erg gemakkelijk door een boef te verstoren is met een wifi jammer. Ook is wifi ubehaupt gevoelig voor storingen. Dik beton en metaal is funest voor een wifi signaal. Er is maar 1 basis station dus je moet goed kijken of het wel werkt met meerdere bewakingscamera’s

Vlog, zeer belangrijke installatietips!

Meer artikelen

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.