Geen beeld met uw IP beveiligingscamera, wat te doen?

U heeft alles goed aangesloten maar desalniettemin heeft uw camera geen beeld, waar kan dat aan liggen? Allereerst, start alles opnieuw op, werkt dat niet, dan kunnen de volgende zaken kunnen aan de hand zijn:

  1. De camera valt buiten de IP range van uw router (dit is meestal het geval)
  2. Kabel is niet goed (dit komt veel voor bij kabels waar zelf de stekker op gezet is)
  3. Er wordt gebruik gemaakt van meerdere routers

De bewakingscamera valt buiten de IP range van uw router

Dit komt zeer vaak voor. Een IP camera heeft een IP adres uitgedrukt in een nummer. Uw router heeft beveiligingsinstellingen, die beveiligingsinstellingen zorgen er voor dat er een zeer beperkte hoeveelheid IP adressen van uw thuis netwerk doorgelaten worden. Als het nummer van uw IP camera niet overeen komt met de range van de IP adressen dan heeft u geen beeld. Uw beveiligingscamera moet een gateway en IP adres hebben overeen stemmend met de instellingen van uw router. Het IP adres van de camera en evt. de recorder moeten zodanig zijn dat uw router/ modem deze doorlaat. Er zijn 2 oplossingen, 1 is vink in de camera DHCP aan of verander in de instellingen het IP adres en de gateway.

Hoe weet u welke gateway en IP adres uw beveiligingscamera nodig heeft? U zoekt het adres van uw router als volgt op:

  1. Druk op de Windows knop startknop van uw pc (linksonder in uw scherm). Boven de deze knop verschijnt dan een witte regel waarmee u zoekopdrachten kunt doen.

  2. Voer in de adresregel CMD in,

  3. Vervolgens komt er een zwart icoontje met CMD ernaast

  4. Druk op het icoontje en er verschijnt een pop-up met een MS-dos programma,

  5. toets in ipconfig/all

  6. Er verschijnt allemaal tekst,

  7. Zoek het nummer van uw Gateway (zie onder)

In dit geval is de gateway 192.168.1.1 Dit betekent dat de het IP adres van 192.168.1.2 tot en met het nummer 192.168.1.254 mag zijn.

gateway voor beveiligingscamera

Toetst u in de adresregel van de browser het IP adres van uw beveiligingscamera. Vervolgens komt u bij de interface van de camera. Ga dan naar instellingen bij iets wat waarschijnlijk iets als netwerk zal heten en verander daar het IP adres en de gateway.

De andere oplossing is wanneer u bij deze instellingen DHCP ziet staan. Dan zorgt de camera dat deze automatisch op een passende gateway en IP adres terecht komt. U heeft dan wel een scanner nodig om te zien welk ip adres dat is. Software voor bewakingscamera’s hebben deze scanners automatisch ingebouwd.

De beveiligingscamera geeft geen beeld door een slechte connectie

Dit komt meestal voor bij kabels waar men zelf de stekkers op heeft gezet. Corrosie of water is een andere mogelijkheid. De laatste spreekt voor zich net als de oplossing. Stekkers op een utp kabel zetten is op zich niet heel ingewikkeld maar gaat nogal eens mis. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de kabel wel data doorlaat maar geen power over ethernet. Ook kan het zijn dat wanneer u de kabel test dat deze goed test maar aangesloten niet. Ook kan het zo zijn dat er niet het noodzakelijke schema gevolgd is.

Een UTP kabel bestaat uit 8 draadjes, maar als u goed kijkt ziet u dat het 4 gekleurde draadjes zijn. Om elk gekleurd draadje zit een wit draadje of een wit draadje met een gekleurd streepje gewikkeld. Hier komt de term twisted UTP vandaan. De U staat voor unshielded, onafgeschermd. De gedraaide draadjes zijn erg belangrijk omdat ze zelf voor electromagetische afscherming zorgen en daarmee de kans op storing verkleinen. Het is daarom gebruikelijk om ook alle witte draadjes op de juiste plekken in de RJ45 plug te stoppen.

De draadjes moeten in beide stekkers op dezelfde posities zitten bij een gewone netwerkkabel (verbinding tussen computer en router of modem) en gedraaid bij een directe verbinding tussen twee pcs (dat heet een cross-over kabel). Daarom is de volgorde van de kleurtjes ook belangrijk.

kleuren schema utp kabel voor beveiligingscamera

Uw bewakingscamera heeft geen beeld door meerdere routers in het netwerk

Sommige netwerken hebben meerdere routers, bijvoorbeeld wanneer er een router wordt gebruikt als range extender. In een dergelijke situatie wanneer de ip camera aan de ‘verkeerde’ router wordt gekoppeld is er geen beeld die via internet te volgen is. Dit komt wanneer er 2 routers zijn met verschillende gateways dan is er geen IP adres die er door kan.

Heeft u 2 routers in uw netwerk, koppel uw IP systeem dan aan de router die het dichtst bij het internet is aangesloten. Of zorg er voor dat beide routers dezelfde gateway hebben.

gateway voor beveiligingscamera

Meer artikelen

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.