Hoe zorg je voor het beste nachtzicht bij beveiligingscamera’s

Voor de mensen die bewakingscamera’s hebben of willen is nachtzicht uitermate belangrijk. Meestal is het het nachtzicht van bewakingscamera’s niet zo best, de politie kan in de meeste gevallen ook helemaal niets met camerabeelden. Waarom?

Dat heeft te maken met de kenmerken van de camera, dat de camera verkeerd is opgehangen en ook wordt na verloop van tijd het beeld minder als u de camera’s niet goed schoon is. Zelfs verkeerd schoonmaken kan er voor zorgen dat het nachtbeeld wordt verziekt. We helpen u graag zodat u dit belangrijke aspect goed voor elkaar hebt. Hieronder ziet u uitgebreid de do’s en don’ts over nachtzicht.

Als u de beveiligingscamera’s nog moet aanschaffen.

U moet zich vergewissen van de volgende aspecten in volgorde van belangrijkheid:

  1. Is uw camera wel volledig digitaal,
  2. De kwaliteit van de beeldchip, Sony is de beste,
  3. De resolutie,

Wat gaat er doorgaans mis? Over het algemeen worden bewakingscamera’s gezien als kostenpost, de gemiddelde consument zoekt op een hoge resolutie en een lage prijs. De markt maakt dit beschikbaar en dan koop je doorgaans een product die gemaakt is van goedkope onderdelen. Door de goedkope onderdelen zal het beeld beroerd zijn ongeacht de resolutie. Bovendien wordt vaak wel gefilmd in hoge resolutie maar niet opgeslagen. Het beloofde nachtzicht zal daarmee bij lange na niet uit komen. Vervolgens wordt er geen tijd besteed de klant uitgebreid te begeleiden bij het goed ophangen en heeft de boef alsnog vrij spel. Ondanks de gedane moeite en investering, bovendien gaat alles snel kapot of krijgt storingen. Elders op deze website wordt uitgebreid ingegaan dergelijke aspecten. In dit stuk hieronder gaan we met name in over hoe je bewakingscamera’s het beste kunt ophangen, richten en instellen.

Als u reeds camera’s heeft waar moet u dan op letten?

  1. Hoe is de camera gericht?
  2. Is het glas van de camera schoon?
  3. Is het glas van de camera krasvrij?

Als de omstandigheden uitstekend zijn en alles goed is afgesteld kunt u met een camera van ons, en die zijn de top van de markt, het onderstaande beeld bereiken

Ook onze camera’s hebben een hele goede Sony beeldchip en zijn standaard Low Lux in combinatie met infrarood. Als het beeld te donker wordt zullen ze uiteindelijk overschakelen op infrarood en zwart wit worden.

Nachtzicht in kleur

Dan zou het zo iets kunnen zijn.

Het goed richten van camera’s
U kunt met dezelfde camera heel veel slechtere resultaten boeken wanneer u ze in andere omstandigheden plaatst. U moet de camera proberen een beetje in de verte te laten kijken, niet te veel richten op objecten dichtbij en oppassen met witte objecten.

De situatie dat er een camera langs een wit zonnescherm moest gaan kijken gaf het onderstaande resultaat
wit blokkeert beeld van beveiligingscamera

De software gaat zich volledig concentreren op het witte en alles valt verder weg. De camera moest dus verhangen worden om het juiste resultaat te halen.

Ook moet u proberen muren te mijden
verkeerd gerichte beveiligingscamera

Zoals u ziet gaat alle concentratie naar de muur en valt de rest weg, de camera moet een beetje van de muur worden afgedraaid.

Als u te veel naar beneden kijkt kunt u hetzelfde effect hebben.


Zoals u ziet licht het gras sterk op en wordt alles in de verte een beetje donker. De camera had beter wat meer omhoog kunnen kijken. Let op dat beplanting die dichtbij is ook erg kunnen reflecteren, hou daar rekening mee bij het plaatsen van de camera of snoei de beplanting bij. In het onderstaande voorbeeld ziet u dat de reflectie op de nabije beplanting er voor zorgt dat het nachtzicht elders af neemt. In dit geval is het wenselijk de beplanting wat bij te snoeien en of de camera wat meer omhoog te draaien.

begroeiing reflecteert bewakingscamera

Camera instelling als u een varifocus lens heeft

Een klant wilde graag de achtertuin en zijn huis gefilmd. We hebben toen de camera op zijn losse garage naar zijn huis gericht in overeenstemming met de wensen van de klant. Zie onderstaand voorbeeld
beveiligingscamera filmt achtertuin

Achteraf gezien vond de klant het beeld op de deuren wat te donker. We hebben toen de camera een klein beetje naar links gezet en de beeldhoek wat versmald zodat het infrarood wat meer geïntensiveerd werd bij de donkere deuren.
achtertuin infrarood gefilmd met bewakingscamera

Nu ziet u dat de deuren achter goed in beeld zijn ook in het donker. Hierbij kunt u ook de conclusie trekken, des te smaller u de lens af stelt des te beter het beeld. Het kijkt heel prettig een breed beeld maar het is niet altijd een voordeel. U wilt niet alleen een goed beeld maar u wilt details ook heel erg goed kunnen zien als er problemen zijn. Een varifocus lens kan hier goed bij helpen.

Erg prettig voor camera’s is omgevingslicht, het klinkt gek maar dat gaat overbelichting juist tegen. U moet er op letten dat de lichtbron niet naar de camera schijnt. Idealiter kijkt u met het licht mee.

Vuil op de lens
De les is in feite dat u er op moet letten dat er niet te veel gereflecteerd wordt. Dat kan naast lichte objecten of objecten die te dichtbij zijn ook komen door zaken op de lens. De immer zo populaire dome camera (zo’n bolletje) is daar juist heel gevoelig voor. Vaak begint het nachtbeeld heel erg goed maar zal het nachtbeeld gradueel minder worden. Overdag heeft u dan nog prachtige beelden maar juist in de nacht ontstaat het probleem. In het begin is het nacht beeld zo

Maar na enige tijd zo
dome beveiligingscamera met vervuild glas

De laatste nachtbeelden heb je bijna niks aan maar het heeft puur te maken met het vertroetelen van het glas. En let wel, dit is dezelfde camera als waarmee de eerste mooie beelden zijn gemaakt. Na verloop van tijd zal er aanslag op de lens komen waar je overdag helemaal niet van merkt maar in de avond des te meer. U moet de camera regelmatig met een zo zacht mogelijke doek en iets van ontvettend materiaal schoon maken. Dit zijn typisch problemen die u zal hebben met dome beveiligingscamera’s bij normale ‘bullet’ camera’s zal dit niet voorkomen.

Zie ook onze vlog hoe u het beste infrarood beeld krijgt met uw camerasysteem:

Schoon en krasvrij

Nu is schoonmaken ook van belang om te weten. Het onderstaande beeld is erg flets, dat komt omdat omdat er hele kleine krasjes van een te groffe doek of een te vette doek is gebruikt. En nogmaals, overdag ziet u er niks van. U kunt testen of het aan het glas ligt door het donker het beeld te bekijken zonder glas. Uiteraard geld dit alleen voor dome camera’s. Mocht u de camera bij ons hebben gekocht kunt u altijd nieuwe glaasjes krijgen, vervangen van het glas is het beste als ontvetten niet werkt.

De meeste problemen die hiervoor worden genoemd ontstaan bij het gebruik van dome camera’s. Bullet camera’s, oftewel die de bewakingscamera vorm heeft van oudsher die heet andere problemen met betrekking tot nachtzicht. Die trekken spinnen aan. Die spinnen maken een web voor de camera zodat dat reflecteert. Dit zal u regelmatig weg moeten halen als u in een omgeving woont met veel spinnen. Op bedrijventerreinen valt dit doorgaans wel mee. Spinnegif wil nog wel eens helpen dit probleem periodiek op te lossen.
spinnen blokkeren beeld beveiligingscamera

 

Low lux camera’s
Er bestaan ook camera’s die kleur filmen in het donker. Die hebben geen infrarood, dat ziet er uit zoals in het onderstaande beeld.
low lux beveiligingscamera

Dit ziet er erg mooi uit maar werkt met name in urbane omgevingen waar vrij veel omgevingslicht is. Een must is het echter wanneer u door een raam moet filmen. Als u dat zou doen met een infrarood camera zou het infrarood op het glas reflecteren en heeft u geen beeld. Naar ons idee zouden we altijd proberen een camera buiten te hangen en dan liefst een van ons die zowel low lux als infrarood combineert. Als u het toch wilt zorgt u er voor dat u buiten omgevingslicht hebt die met de camera mee schijnt of er minimaal niet tegen in kijkt.

Verlichte beveiligingscamera’s

Kleuren nachtzicht haal je met een beveiligingscamera die het licht kan versterken. Daarnaast is het ook nog belangrijk dat het licht goed verdeeld wordt. Kleuren nachtzicht bewakingscamera’s werken vaak prima aan de straatkant maar in de tuinkant weer niet. Vaak is er dan te weinig licht of is het niet goed verdeeld. Een tuin met een kleuren nachtzicht beveiligingscamera ziet er vaak zo uit als in onderstaand voorbeeld.

blote oog
Echter, wanneer er een verlichte camera wordt opgehangen ziet u dezelfde tuin wel met heel veel licht. Het leuke hiervan is dat de tuin gewoon donker blijft. Zie onder:

wat de camera ziet Camplete bewakingscamera

Om meer te weten over dit systeem bekijkt u de onderstaande vlog:

Als belangstelling heeft voor een dergelijke beveiligingscamera KLIK HIER

Vlog, bijna iedereen hangt de camera verkeerd op waardoor de beelden onbruikbaar worden

Veelgemaakte fouten

  • De camera hangt te hoog. Als u de camera te hoog hangt en de boeven komen ziet u geen gezichten maar petjes. Als u iemand in zijn ogen wilt kijken werkt dat het beste van ooghoogte, nu is dat in de praktijk niet de beste hoogte om een bewakingscamera op te hangen en te installeren. Vaak is een goede hoogte ergens rond de 2 tot 3 meter bij woningen. In een omgeving waar vrachtwagens zijn hangen we de camera’s vaak wel hoger. In dat geval zijn de terreinen ook groter dus kunnen de camera’s meer in de verte kijken en zullen ze, weliswaar over meer afstand, toch naar gezichten kijken.
  • Er wordt alleen opgenomen op bewegingsdetectie. Opname op beweging is enorm effectief bij het besparen van opname ruimte. Het probleem is echter dat bewegingsdetectie niet zo goed werkt als dat er doorgaans beloofd wordt. Zelfs met top camera’s is het niet feilloos. Als uw camera zeer goed is zal tot 7 a 10 meter opname op beweging uitstekend functioneren, daarbuiten werkt het dan ook maar steeds minder accuraat. Houdt daar rekening mee. In professionele omgevingen zetten wij onze recorders op continue opnames maar nemen we op met minder plaatjes per seconde. Vloeiend beeld is 25 plaatjes per seconde, maar al zou u met 10 plaatjes per seconde werken dan nog maakt u vrijwel zeker goede herkenbare beelden van de boef terwijl er niks mis gaat. Doorgaans werken wij met 15 plaatjes per seconde.

Vlog, hoe het beste kleurenbeeld bij bewakingscamera’s?

Conclusie
Het is uitermate frustrerend dat wanneer er een inbraak is geweest er geen bruikbare beelden op uw camerasystemen staan. Helaas is dit eerder regel dan uitzondering. De boef die weet dat natuurlijk ook en herkent ook wanneer er rommel hangt en wanneer goed spul. Als de boef antennetjes ziet stelt hem dat gerust want wifi camera’s werken vaak niet. Nep camera’s hebben geen infrarood licht dus dat zie je in het donker meteen dome camera’s zien vaak niet zoveel met regen en wind. Hij weet ook wat de goede en slechte merken zijn. Houdt er rekening mee dat goedkoop nogal eens duurkoop is bij bewakingscamera’s. De consument heeft normaliter geen verstand van bewakingscamera’s en de verkoper weet dat. Die roept hoge resolutie en lage prijs en dan vaak ook met een gerenommeerd merk en de consument die koopt dat. Bij opsporing verzocht ziet u het beroerde resultaat er van of kunt u navragen bij de politie. Koop materiaal waar u beelden van ziet in moeilijke omstandigheden, vraag naar ervaringen van anderen.
Bij het ophangen van camera’s let op dat er niet in de nabije omgeving objecten zijn die kunnen reflecteren. Maak de camera’s regelmatig schoon en doe dit voorzichtig.

Gerelateerde artikelen:
Beveiligingscamera draadloos aansluiten
Wanneer een goed beeld met Full HD
Het belang van voedingen voor camerasystemen
Geheugens voor camerasystemen
Het belang van een sensor voor bewakingscamera’s

Meer artikelen

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.