Beveligingscamera’s met het signaal via het stopcontact, wat komt daarbij kijken?

Deze manier van aansluiten doe je met een powerline adapter set. In principe is er 1 powerline adapter bij het netwerk om het signaal op te vangen en 1 powerline adapter bij de bewakingscamera.

Het is een hele eenvoudige manier van aansluiten en het mooie is dat het signaal niet door boeven te verstoren is middels een wifi verstoorder. Mensen denken dat het alleen werkt op dezelfde groep maar dat is niet zo. Powerline adapters werken over meerdere groepen maar wel alleen binnen 1 adres. Het signaal gaat niet door naar de buren omdat in de meterkast een bepaald filter zit die dat af schermt. Ook is het mogelijk meerdere camera’s op 1 powerline adapter aan te sluiten.

Problemen met beveiligingscamera’s op powerline
Er zit vaak wel een groot verschil tussen ‘in principe’ en ‘in feite’ dat komt omdat een powerline een digitaal signaal om zet naar een bepaalde frequentie maak op het stroomnetwerk. De powerline adapter is echter niet de enige die dat doet andere elektrische apparaten doen dat ook. Vaak zit er overlap in die frequenties waardoor het signaal van de powerline zwakker wordt. De snelheid die wordt opgegeven op de doos wordt eigenlijk nooit gehaald. Gelukkig heeft de camera ook lang niet nodig wat een powerline adapter doorgaans op geeft. Een camera heeft vaak aan 4 mbs genoeg en moderne powerlines beginnen momenteel bij iets van 600 mbs. Nu komt het helaas regelmatig voor dat 4 mbs ook niet wordt gehaald. Onze persoonlijke inschatting zou zijn dat in 70 procent van de gevallen het goed gaat zoals je hoopt. Het kan zijn dat zaken niet lukken of dat je dingen anders moet oplossen.

Wat is belangrijk voordat je beveiligingscamera’s gaat aansluiten met het signaal via het stopcontact?
Testen! Haal voordat je het doet een goede powerline set van rond de 1000 mbs. Doe 1 powerline bij de router of je netwerk en de 2e op de plek waar jeje camera wilt hangen. Vervolgens hang jeje laptop aan de powerline adapter met je laptop. Doe de laptop in de vliegtuigstand en kijk met een online speedtest wat voor snelheid je kunt halen. Laat de powerlines zeker een paar uur zitten, zowel overdag als in de avond. Met name in de avond kan het zijn dat er veel meer frequenties zijn op het stroomnetwerk dus het si belangrijk dat je het ook in de avond uitgebreid op verschillende momenten test. Laat de adapters ook een paar uur zitten, het kan bets zijn dat het een uur goed gaat maar na 1 of meer uur vanzelf stopt. Wat heel vervelend is is dat je nooit zeker weet of de verbinding op lange termijn ook goed blijft, frequenties op lange termijn in je stroomnetwerk veranderen terzinertijd ook. Goed testen vooraf en weten dat je een hele goede verbinding hebt is het beste wat je kunt doen.

Wat nou als je geen goede verbinding kunt maken?
Kijk dan op welke plekken in je huis je wel een verbinding kunt maken en de rest met een kabel kunt overbruggen. De ontvangende powerline hoeft niet perse bij je router te zitten, als hij maar aan je netwerk zit. Als er bijvoorbeeld een utp kabel naar een kantoor of slaapkamer gaat kun je ook daarmee een connectie maken. Ook kun je proberen meerdere camera’s aan 1 powerline adapter hangen, dan gebruik je een switch (data verdeel kastje) voor utp aansluitingen of maak je gebruik van powerlines met meerdere poorten.

Zie ook onze uitgebreide vlog over de praktijk met powerline adapters

Wel is het heel belangrijk dat je goed vooraf gaat testen of het goed werkt voordat je besluit zo een heel systeem aan te schaffen of het wel goed werkt. Je frequenties op je stroomnetwerk zullen tzt veranderen en dat kan betekenen dat het niet of minder goed werkt. Daarom is het het beste zeker te weten dat je een ruime marge hebt. Hoe je dat test zie je hier onder:

Meer artikelen

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.