In de nacht beslaat mijn bewakingscamera, hoe kan dat?

Een veelvuldig voorkomend probleem met dome bewakingscamera’s is dat deze in de nacht beslaan. Overdag heeft u haarscherp beeld maar in de nacht ziet u allerhande vlekken tot bijna niks. Het ziet er uit alsof uw bewakingscamera vol met vocht zit.

Een voorbeeld hoe dat er uit kan zien is het onderstaande, maar het kan nog veel gekker dan dit. Het kan zijn dat het een beetje beslaat in het begin en naarmate de avond of nacht vordert dat u steeds minder ziet. Vocht in de beveiligingscamera, wat te doen?

Als het beeld overdag prima is en in de nacht slecht zit het er dik in dat uw beveiligingscamera geen last van vocht maar wel van vlekken of krassen voor de infrarood leds. Daar zal u zeer secuur in moeten zijn. Voor bepaalde zaken zoals krassen of vingerafdrukken zijn infrarood leds zeer gevoelig. Het probleem zult u met name hebben met het type dome camera. Met normale, type bullet beveiligingscamera’s komt dit probleem veel minder voor.

Wat u in de eerste plaats moet doen is het glas heel nauwkeurig bestuderen of er (hele kleine) krassen op zitten, vuil of vingerafdrukken. U kun proberen het glas met een heel zacht doekje schoon te maken of wanneer u krassen of krasjes ziet het glas een stukje te verdraaien op een plek waardoor voor de infrarood leds het glas krasvrij en schoon is. Het zit er dik in dat het dan beter wordt. Om het zeker te weten laat u in de nacht een keer het glas achterwege en kijkt u of het probleem er dan niet is. Is het probleem er dan niet dan ligt het 100% zeker weten aan het glas. Als schoonmaken of verdraaien geen oplossing biedt zult u moeten proberen aan een ander glas te komen.

 

Vocht in de bewakingscamera bij beeld overdag en in de nacht, wat te doen?

Helaas komt ook dit wel eens voor, dit kan er bijvoorbeeld uit zien als onderstaand voorbeeld.

Condens in bewakingscamera

In dit geval zit er echt vocht in de bewakingscamera. Het zal zijn dat bij verschillende temperaturen het vocht probleem meer of minder is, dat heeft te maken met temperatuur verschillen. Als de camera nieuw is en u heeft dit en het is een buiten camera zal het probleem waarschijnlijk vanzelf minder worden en zichzelf oplossen. Bewakingscamera’s zijn doorgaans waterdicht maar nooit gasdicht, het binnenwerk veroorzaakt altijd een heel klein beetje warmte waardoor vocht uiteindelijk zal verdampen. Als u snel van het probleem af wilt kunt u het drooghoudzakje die vaak in de beveiligingscamera zit er uit halen.

Vergewist u zich er natuurlijk wel van dat u een buiten camera heeft aangeschaft en niet een binnencamera. Als uw camera van metaal is is het vocht technisch raadzaam de camera altijd aan te laten staan. Dit zit namelijk zo, een camera van metaal zal in de nacht een beetje kunnen beslaan, hierdoor ontstaat vocht in de camera wat naast een slecht beeld allemaal ellende kan veroorzaken waardoor de camera een kortere levensduur krijgt. Als u uw camera constant aan laat staan zal u dit probleem waarschijnlijk niet hebben.

Meer artikelen

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.