Beveiligingscamera waterdicht, waar moet je op letten?

Beveiligingscamera’s voor buiten zijn waterdicht toch komt daar wel een water in. Ook buiten de camera kan water een probleem vormen. Hoe kan dat? De waterdichtheid van een bewakingscamera wordt vaak uitgedrukt in de letters IPip66 logo voor beveiligingscamera met een nummer. Hoe hoger het nummer, des te waterdichter de beveiligingscamera is. Veel voorkomend is IP66. IP66 betekent dat de camera spuitwaterdicht is en dat is doorgaans genoeg. IP67 komt ook voor maar in Nederland

Vocht in de beveiligingscamera

Hoewel bewakingscamera’s spuitwaterdicht zijn kan er toch vocht in komen. Beveiligingscamera’s zijn waterdicht, niet gas dicht. Via condens is het mogelijk dat er vocht in de camera komt. Bij in gebruikname van een nieuwe beveiligingscamera in de winter zie je veel dat er condens ontstaat op het glas van de camera. Dat is helemaal niet erg dat verdwijnt vanzelf. Dat kan er best wel heftig uit zien zoals in de bijgevoegde afbeelding.

Condens in bewakingscamera

Hoe erg dit er ook uit ziet in de regel gaat dat gewoon weg.

Hoe is dit mogelijk?

Er zijn meerdere manieren waarmee dit gebeurt. Een bewakingscamera wordt vaak binnen bewaard (waar de luchtvochtigheid ook hoger kan zijn dan buiten) en komt dan in de koude buiten lucht. Het film gedeelte van de bewakingscamera is iets warmer dan de rest en uitgerekend op het glas precies voor de lens. De meeste mensen schrikken hier wel van maar in de regel gaat dit na een paar dagen vanzelf weer weg. Het filmgedeelte van de camera verwarmt een klein beetje en daardoor verdampt alles wat binnen in zit langzaam. Als de camera aan blijft staat zal het vocht ook niet meer terug komen nadat alles weg is.

Het kan zijn dat het niet vanzelf weer weg gaat of dat je wilt dat het snel weer is opgelost. Wat je dan doet is de camera ventileren. Je draait de schroeven een stukje los en zet de beveiligingscamera op een kier. Dat moet je wel buiten doen want daar heb je de goede luchtvochtigheid. Je kunt de camera een half uur open laten staan en dan liefst aan de stroom dan is bijna alles weer weg.

Dry bags

Het kan zijn dat er dry bags in je camera zitten. Als de luchtvochtigheid hoog is kan het zijn dat die dry bags vocht aan trekken die zo veel is dat de camera er niet tegen aan kan verdampen. In dat geval maak je de camera open en haal je de dry bag of bags er uit. Vaak zitten ze vast met een trek strip in de beveiligingscamera.

Vocht problemen buiten de beveiligingscamera

Recentelijk regent het steeds harder. Ook bij ons is het voorgekomen dat camera’s waar voorheen geen problemen waren met vocht maar waar nu wel problemen mee zijn. Het is dus zaak goed de stekkers van de bewakingscamera te beschermen. Meestal worden er waterdichte stekkers meegeleverd. De persoonlijke mening van de schrijver van dit stuk is dat ik niet zo blij wordt van de waterdichte stekkers. Condens sluit je juist op met dit soort stekkers. Idealiter komt de stekker in een ruimte die is afgeschermd van regen en die geventileerd is. Stekkers van bewakingscamera’s doen we vaak in de spou van een muur. Of in een montage schijf of muurbeugel. Vaak zetten we dan een streepje montage kit aan de bovenkant en aan de onderkant juist niet. Het vocht moet weg kunnen komen.

Vocht in de stekker

Wanneer er vocht in de stekker zit stopt de beveiligingscamera. Doorgaans gaat dat gepaard met oxidatie, die oxidatie zorgt er voor dat de camera stopt. Doorgaans is de camera zelf dan niet stuk, het probleem is dan alleen de stekker. Het is dan zaak dat de oxidatie wordt verwijderd. Dat moet heel voorzichtig gebeuren met de stekker van de camera. Dat is een vrouwtjes stekker en de spijltjes mogen niet verbogen raken bij het schoonmaken. Je kunt met een schuurpapier met een fijne korrel en een platte schroevendraaier proberen de spijltjes schoon te krijgen. Ook kun je met wd40 een splatte schroevendraaier en scotisch brite (spons) proberen alles weg te krijgen. Idealiter zet je een nieuwe stekker op de utp kabel. Mogelijk kun je die schoon krijgen met een schuurspons en wd40.

Mocht de stekker van de beveiligingscamera beschadigd raken moet er een nieuwe kabel gezet worden op de camera. Het vervangen van de stekker is in de praktijk lastig omdat de kleuren code van de draadjes in de camera niet overeen komen met normale utp kabel.

Vocht in dome beveiligingscamera’s

Er is nog een derde mogelijkheid waarbij vocht kan komen en dat is met name een probleem bij dome camera’s. Een dome camera is niet zo dicht als alle andere camera’s, die hebben schroevgaten in de bodem. Wanneer er water kan komen tussen de dome beveiligingscamera en de plek waarop hij bevestigd is dan kan de camera letterlijk vollopen. In de bijgevoegde afbeelding is dat ook gebeurd.

vochtschade in dome bewakingscamera

Kijk dus uit of er met ernstige regen vocht daar naartoe kan lekken. Ook dit kun je verhelpen door een strook kit te smeren om de camera heen.

Zie alles grondig uitgelegd in een vlog

Meer artikelen

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.