Je kunt met stelligheid beweren dat het ophangen van beveiligingscamera’s niet voor iedereen is weggelegd. Je moet weten wat je doet. Je krijgt te maken met 2 realiteiten, het technisch voor elkaar krijgen dat alles gaat werken en dat je ze zo op hangt dat je herkenbare beelden maakt van de boef. Dat laatste doet vrijwel iedereen verkeerd ook installatie bedrijven. De consument of opdrachtgever van de installatie heeft er geen verstand van hoe je het goed moet ophangen. Er is dus voor de monteur geen drang om het goed op te hangen, als de consument een helder beeld heeft van de tuin is hij al snel tevreden.
Belangrijk is dat je goed advies krijgt over de installatie wanneer je beveiligingscamera’s koopt! Daarmee wordt de installatie veel makkelijker uit te voeren. Bovendien gaat het camerasysteem dan doen waar je het voor aan schaft.
Hoe moeten de beveiligingscamera’s hangen?
In de kern komt het er op neer dat je bewakingscamera’s moet ophangen daar waar de inbraak plaats heeft en op ooghoogte. Waarom? Als je herkenbare beelden wilt maken van de boef moet je met name zijn gezicht in beeld brengen. Een boef heeft meestal een petje op en wanneer de camera hoger hangt dan het petje zie je zijn gezicht niet. In het voorbeeld rechts kan de boef de meest verschrikkelijke dingen doen terwijl hij nooit herkenbaar in beeld komt. Nota bene met een camera vlak bij zijn hoofd!
Wanneer je de camera niet op hangt bij het inbraakpunt zal je de boef vaak bewegend, veraf en van de zijkant moeten filmen. Wanneer de boef stil staat met het gezicht op 50 centimeter van zijn gezicht af ga je heel nauwkeurige opnamen maken van zijn gezicht.
In de onderstaande vlog wordt uitgebreid uitgelegd hoe dat moet
Het technisch installeren van beveiligingscamera’s
Bedraad of draadloos
Dit onderwerp kan zeer uitgebreid worden gemaakt maar voor de goede verbinding geld dat bedraad altijd de voorkeur geniet boven draadloos. De consument is er gewend aan dat alles draadloos perfect functioneert. Bij bewakingscamera’s is dat veel minder vanzelfsprekend om 2 redenen. De draadloze belasting is veel hoger dan vrijwel alle andere apparaten en is dat continue. Als voorbeeld, wanneer je Netflix kijkt op Full HD resolutie is de draadloze netwerkbelasting ongeveer 1 mbs. Een moderne beveiligingscamera haalt doorgaans met gemak 3 tot 6 mbs per stuk, als je 3 van die camera’s hebt hangen is de nwerkbelasting aanzienlijk hoger. Daarmee kan het gaan schokken of uitvallen. De andere reden dat het draadloze netwerk niet perse gaat functioneren is vanwege de wifi versterking in huis. Dit maakt dat er vaak verschilende netwerken of netwerkinstellingen in huis zijn. Als er verschillende netwerken zijn kunnen de bewakingscamera’s niet met elkaar functioneren.
Als er een 2e router of een wifi mesh in huis is kan dat gebeuren. Als je een 2e router hebt moet je de gateway gelijk stellen als de router van de internet provider. Een mesh moet je in access mode aansluiten. Dat wil zeggen bedraad naar de eerste mesh. En dan draadloos naar de anderen, en dan access mode instellen.
Draadloos kan ook met powerline adapters. Dan gaat het signaal via het stopcontact. Je hebt een powerline adapter nodig bij je netwerk of router en de andere in de buurt van de camera.
Testen
Voor beide systemen draadloos is het heel belangrijk dat je goed de verbinding test. Dat testen kun je doen met je laptop. Wat je kunt doen is je laptop koppelen aan het draadloze apparaat waar de camera mee gaat koppelen en dan een speedtest uitvoeren.
Meer hierover in de onderstaande vlog:
Het technisch ophangen leggen we uit in het onderstaande filmpje
Meer artikelen
- Hoeveel megapixel nodig voor bewakingscamera’s?
- Alles over PTZ camera’s
- Wat is belangrijke informatie rondom het geheugen van een camerasysteem?
- Wat is power over ethernet (PoE)?
- Wat voor kabels heeft uw camerasysteem nodig?