Haperende beveiligingscamera’s, wat te doen

Wanneer je bewakingscamera’s haperen kan dat waanzinnig irritant zijn. In dat geval wil je dat dolgraag oplossen maar de meeste mensen zijn geen expert in beveiligingscamera’s dus hier een uitleg wat je allemaal kunt doen om het op te lossen.

Haperen komt in verschillende vormen en kan verschillende oorzaken hebben. Belangrijk is te weten dat je camera waarschijnlijk niet stuk is, de oorzaak moet je er vrijwel altijd buiten zoeken. Op deze pagina staat ook een vlog waar alle aspecten behandeld worden. Dat is de onderstaande film. Onder deze film wordt alles in tekst en beeld uitgelegd.

De verschillende reden van haperen van beveiligingscamera’s zijn de volgende;

  1. Haperen bij draadloos,
  2. Haperen door een ip conflict,
  3. Haperen door contact,
  4. Haperen door overload aan data.

Waarom kunnen draadloze bewakingscamera’s haperen?
Draadloze bewakingscamera’s heb je op 2 manieren, via wifi en via het stopcontact. Mensen zijn tegenwoordig gewend dat apparaten draadloos kunnen werken, ze realiseren zich niet dat dat voor beveiligingscamera’s minder vanzelfsprekend gaat. Wanneer je email beantwoord of instagram bekijkt is de hoeveelheid data zeer gering. De datastroom wordt een stuk groter wanneer ‘streaming’ beeld hebt. Op de telefoon is die data nog niet zo groot en op de tv vaak in Full HD. Maar moderne bewakingscamera’s zijn vaak veel scherper. Bovendien kunnen Netflix en YouTube ‘bufferen’ dat betekent dat ze extra beeld kunnen laden zodat wanneer de verbinding wat minder is je toch vloeiend beeld krijgt. Met bewakingscamera’s kan dat natuurlijk niet.

Eerst kun je gaan testen of de verbinding ok is, welke verbinding je nodig hebt hangt af van de de resolutie. Daarnaast speelt de hoeveelheid plaatjes per seconde en de ingestelde beeldkwaliteit een rol. Ook maakt het uit welke beeldcompressie je gebruikt h264 neemt veel meer data dan h265. Bij Full HD (2 megapixel) met h265 compressie maak je een datastroom van ongeveer 3Slechte wifi Camplete bewakingscamera's mbs, met 4K (8 megapixel) maak je een datastroom van 12 mbs, en dat is per beveiligingscamera.

Het wifi signaal testen
Wanneer je op wifi werkt kun je het testen met je telefoon en wanneer het signaal via het stopcontact werkt met powerline adapters test je dat met een laptop. Wat je doet is een speed test app op je smartphone installeren, de telefoon op wifi zetten en dan op de plek van de camera de speedtest uitvoeren. Wat je wilt zien is minimaal, eigenlijk 4x de benodigde datasnelheid halen voor een stabiel signaal. Heb je dat niet kun je wifi versterkers halen, de plaatjes per seconde terug schroeven, een betere beeldcompressie toepassen of de beeldkwaliteit verlagen.

Het signaal testen met powerline adapters
Bij powerline adapters loop het signaal middels een frequentie via het stopcontact. Je hebt dan 2 adapters nodig, 1 die het signaal op het stopcontact zet en een ander die het er weer af haalt. De bedoeling is dat de adapter bij de camera veel data naar het netwerk kan sturen.

Het signaal test je door een speedtest uit te voeren met je laptop. Je sluit je laptop aan met een utp kabel op de adapter van de camera, je laptop zet je op vliegtuigstand en dan voer je een speedtest uit. Belangrijk, zorg dat er niet meer dan 2 powerline adapters tegelijkertijd in je netwerk zitten. Zo niet dan weet je niet of er met met de adapter van het netwerk wordt gecommuniceerd.
In de onderstaande film wordt het testen met powerlines helemaal uitgelegd

Wanneer beveiligingscamera’s haperen door een ip conflict wat te doen?
In een huishouden werken steeds meer apparaten via internet, tot en met verlichting, een deurbel of een wasmachine en dat neemt alleen maar toe. Die apparaten hebben allemaal een ip adres, in een netwerk kunnen doorgaans rond de 250 ip adressen voorkomen, het kan voorkomen als niet alles goed is ingesteld dat een ip adres dubbel voorkomt. Het kan dus voorkomen dat een ip adres van een camera dubbel is en dan is het dus mogelijk dat een camera soms wel en soms niet in beeld komt. Het kan zijn dat het een minuut wel en een minuut niet in beeld komt maar ook de ene week wel en de andere keer niet, het kan zeer variabel zijn.

Er zijn 2 mogelijkheden, het kan zijn dat een apparaat een vast ip adres heeft, het kan ook zijn dat er meerdere apparaten zijn die ip adressen uit delen. Idealiter is er 1 router (kastje van de internet provider) in het netwerk, en die deelt ip adressen uit. Zijn er meer routers in het netwerk is dat vragen om moeilijkheden. Mensen hebben soms wel eens meerdere routers in het netwerk om een betere wifi te krijgen maar dat is een erg slecht idee. Wanneer je een betere wifi wilt neem dan een wifi versterker. Als een dergelijk apparaat een router modus heeft moet die uit, die moet staan in access point modus. Elk apparaat behalve de router moet staan op DHCP, dat betekent dat het apparaat luistert naar de router. De router zorgt er dan voor dat er geen ip adres dubbel voorkomt.

Haperen door een contact wat te doen?
Bij vrijwel elke stekker van een utp kabel zit een ledje. Als een camera contact maakt en communiceert met dat netwerk knippert dat ledje verschillende malen per seconde. Doet hij dat niet is er wat mis, wanneer het ledje langzaam knippert, anders dan de andere ledjes of pulseert dan is er vaak een probleem met het netwerk. Staat het lampje uit kunnen er grosso modo 3 problemen zijn, De camera is stuk, de voeding van de camera is stuk of er is geen verbinding met de kabel. Wanneer de kabel wel in de juiste stekker zit en het lampje toch niet brand en de camera en de voeding daarvan ok is hebben we een probleem met de kabel.

controleer de kabels
Bij zelfgemaakte kabels (waar zelf de stekker op gezet is) is probleem meestal de stekker waar het contact niet goed is. De kabel moet ook gecontroleerd worden waar nodig, deze kan bijvoorbeeld beschadigd zijn geraakt. Als je zeker wilt weten of de kabel het probleem is haal je de camera van de muur en probeer je de camera met een kant en klare nieuwe kabel. Doorgaans werkt elke utp kabel wel, ook de aller goedkoopste.

Vocht en corrosie
Connector van bewakingscameraAan de kant van de camera is het ook van belang het koper van de stekkers te controleren op vocht en of corrosie. Corrosie kun je voorzichtig verwijderen met WD40 en een schuursponsje. De stekker van de camera is een vrouwtje dus kun je heel erg voorzichtg met de schuurkant van het sponsje en een platte schroevendraaier de corrosie verwijderen. Doe dat heel voorzichtig want wanneer je een van de spijltjes verbuigt heb je geen contact meer en moet de kabel worden vervangen. Vocht kan heel periodiek de camera laten haperen, het kan zijn van regen maar ook van condens. Daar kan je soms last van hebben en soms niet. Stekkers moeten altijd droog hangen en er moet goede ventilatie zijn.

Beveiligingscamera’s die haperen door een overload aan data

Het kan ook zijn dat apparatuur de data niet aan kan die je camera’s maken. Kijk of de resolutie niet hoger staat dan de recorder kan. Vaak wordt opgegeven wat de recorder kan per hoeveelheid camera’s. Als een recorder 5 megapixel aan kan met 2 camera’s kan het zijn dat hij maar 2 megapixel kan bij 8 camera’s. Dat moet je nakijken. In de wereld van de bewakingscamera’s wordt vaak gemarchandeerd met kwaliteit van onderdelen. Dit om een lage prijs te kunnen bewerkstelliggen op internet. Specificaties zijn op papier goed maar in de praktijk dan niet. Heb je je spullen voor een hele scherpe prijs gekocht kan het zijn dat de voedingen, werkgeheugen en processorkracht te gering zijn.
Dit kan ook het geval zijn voor het geheugen, als je in een recorder of camera een zeer groot geheugen plaatst legt dat eveneens een groot beslag op het processorvermogen. Hierdoor kun je haperingen krijgen.

Mocht je draadloos werken en werken met randapperatuur zoals een access point, powerline adapters, wifi schotels of torentjes (mesh) wordt de beloofde snelheid vrijwel nooit gehaald.

Wat te doen als je beveiligingscamera’s teveel data maken? Je kunt de kwaliteit terugzetten, de plaatjes per seconde en de resolutie.

Wanneer beelden van beveiligingscamera haperen op je computer of laptop kan het zijn dat je de beelden bekijkt op ‘main stream’ in plaats van ‘sub stream’. Main stream is de kwaliteit waarmee je de beelden op neemt en sub stream is een lagere kwaliteit waarmee je de beelden kunt volgen. Sub stream is vaak max full hd omdat dat data technisch nog goed te volgen is op een mobieltje, ook zijn laptops vaak max full hd. Full hd is 2 megapixel, wanneer je camera meer is dan 2 megapixel ga je dan haperend of geen beeld krijgen wanneer je dan main stream beelden bekijkt.

Links naar meer artikelen:

 

 

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.