Problemen met (Ring) video deurbellen

Problemen met (Ring) videodeurbellen

Videodeurbellen zijn zeer populair en als je de advertenties kunt geloven werken ze zeer goed. Is dat ook zo? Onze ervaring is dat dat zeer kan verschillen. Let wel, we zijn een bedrijf in bewakingscamera apparaten we krijgen hier wel regelmatig mee te maken. Hetgeen hier staat opgeschreven is onze persoonlijke ervaring. Onze ervaring is dat ze het vaak niet doen, een aantal variabelen heb je in de hand maar een aantal ook niet.

Wat je wel in de hand hebt is een installatie die niets aan het toeval over laat.

Aandachtspunt 1. De accu, vaak kijkt een videodeurbel naar een weg met veel verkeer. Als dat het geval is gaat hij vaak aan en is de accu zo leeg. Dat is dan een enorme ergernis, in de winter is de accu ook snel leeg. Het is zeer aan te raden een vaste stroomverbinding te maken.

Aandachtspunt 2. Wifi, als je denkt dat ‘je een goede wifi hebt’ zegt dat op zichzelf niets, ook niet dat je een snelle verbinding hebt. De videodeurbel moet de video sturen naar uw router. Als de router in de meterkast bij de voordeur staat is dat prima. Als dat niet het geval is mag je hopen dat het lukt, dan zul je moeten werken met wifi versterkers of een kabel trekken naar de router. De wifi zender in een deurbel is niet zo super. Als je een modern huis hebt met veel beton en staal zal het lastig zijn om het signaal goed door te geven, met oude huizen gaat dat beter.

Bij wifi versterkers moeten dat access points zijn of versterkers die in de modus access point staan. Dat is een instelling waarbij het mogelijk is dat het signaal van de deurbel naar de versterker gaat en dat die versterker het signaal dan weer door kan geven aan de router.

Bij de standaard versterkers die je van de internet provider krijgt (doorgaans torentjes of schijven van het merk TP link) zal zelfs staan dat AANBEVOLEN is je router modus moet gebruiken. In router modus gaat het niet lukken, die setting is aanbevolen omdat je dan niet 1 torentje met een kabel aan de router hoeft te doen. Het nadeel daarvan is dat de router niet bereikbaar is voor de videodeurbel maar ook voor andere wifi apparaten in je huis. In router modus kunnen wifi versterkers netwerkinstellingen veranderen van allemaal apparaten in uw huis en zo de boel in de war schoppen.

Wat ook nog kan is dat je buren wifi versterkers hebben en jij niet, of veel sterkere wifi versterkers hebben dan jij. Dan kunnen die de wifi in jou huis verstoren.

Aandachtspunt 3. Snelheid van de melding. Bij velen komt de reactie binnen enkele seconden maar bij velen ook niet, het kan prima zo zijn dat het 30 of 40 seconden duurt voordat de melding er is of dat hij helemaal niet komt. Daar kunnen een heleboel redenen voor zijn, enkele heb je controle over en enkele niet.

Hieronder, vlog praktijkervaringen met videodeurbellen. Tekst gaat verder onder de vlog.

Overige zaken.

Waar je wel controle over hebt

Dat draadloos kan maar dat moet je dat heel goed geregeld hebben met een sterke stabiele verdeling. Liefst met een datakabel aan de router of je netwerk. Zorg dat de accu altijd vol is en het beste is een vaste voeding.

Op je mobiele telefoon moeten alle machtigingen en toestemmingen rondom je bel app goed zijn. De app moet toestemming krijgen als bovenop weergeven, meldingen moeten aan staan en heel belangrijk, hij mag niet in de bespaar stand komen. Het kan zijn dat machtigingen veranderen wanneer er een update is geweest dus houdt dat in de gaten. Met name in bespaarstand zal de app erg traag kunnen reageren.

Waar je geen controle over hebt

Over het algemeen wordt gedacht dat de downloadsnelheid debet is aan de werking van een camerasysteem maar dat valt erg mee. Het camerasysteem werkt over het netwerk thuis, maar meldingen op een telefoon gaan eerst de wereld over. Waar je dan mee te maken hebt is hoe je wijk op internet staat aangesloten. Sta je als laatste aangesloten of als eerste? Dat maakt uit in de snelheid van meldingen maar ook hoe modern de centrale is van de internet van je wijk.

We hebben eens 2 restaurants in het centrum van een stad naast elkaar gehad van 1 klant. Beiden bleken op een verschillende centrale aangesloten te zijn. Bij het ene restaurant werkte alles vlekkeloos en bij de andere kwam het camerasysteem vaak niet eens online. Beiden hadden hetzelfde internet abonnement.

Ofwel je weet dus niet zeker hoe het zal lopen bij jou thuis, daar heb je helemaal geen controle over.

Videodeurbel gebruiken als bewakingscamera

Dat werkt vaak voor geen meter, overdag heb je nog wel redelijke beelden maar in de nacht is het behoorlijk onder de maat. Bovendien werkt een videodeurbel vaak alleen op beweging, in de praktijk ga je dan stukken missen.

Vaak wordt ook gevraagd of de videodeurbel deel uit kan maken van camerasysteem, dat kan, maar dan moet deze de taal spreken van bewakingscamera’s en die taal heet ONVIF. Lang niet alle deurbellen voldoen hier aan. Het probleem blijft dan natuurlijk nog wel dat je een behoorlijk slechte camera hebt in de avond en nacht aan je videodeurbel. Zaligmakend is het zeker niet.

Wet op privacy

De openbare ruimte mag je filmen vermits veiligheid de reden is. Daar moet je wel een duidelijke reden voor hebben en de camera’s moeten dan zo gericht zijn dat ze evident je spullen staan te filmen. Ze moeten duidelijk in beeld komen en je moet een sticker hebben waarbij je aan geeft dat je filmt.

De meeste mensen met videodeurbellen denken hier helemaal niet over na. Bovendien hebben deurbelcamera’s vaak een kijkhoek van 180 graden, ze filmen dan vaak ook dingen die niet evident zijn voor de bewaking van je spullen. In theorie overtreed je dan de wetgeving van de privacy. Daarbij moet wel gezegd dat deze wetgeving nauwelijks gehandhaafd wordt. In de praktijk kom je niet snel in de problemen tenzij een zeurende buurman hierover gewag maakt.

Gerelateerde artikelen:

Beveiligingscamera draadloos aansluiten
Hoe het beste infrarood nachtzicht met een bewakingscamera
Het belang van voedingen voor camerasystemen
Top 5 problemen met bewakingscamera’s

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.