Bedraad of draadloos
Dit onderwerp kan zeer uitgebreid worden gemaakt maar voor de goede verbinding geld dat bedraad altijd de voorkeur geniet boven draadloos. De consument is er gewend aan dat alles draadloos perfect functioneert. Bij bewakingscamera’s is dat veel minder vanzelfsprekend om 2 redenen. De draadloze belasting is veel hoger dan vrijwel alle andere apparaten en is dat continue. Als voorbeeld, wanneer je Netflix kijkt op Full HD resolutie is de draadloze netwerkbelasting ongeveer 1 mbs. Een moderne beveiligingscamera haalt doorgaans met gemak 3 tot 6 mbs per stuk, als je 3 van die camera’s hebt hangen is de nwerkbelasting aanzienlijk hoger. Daarmee kan het gaan schokken of uitvallen. De andere reden dat het draadloze netwerk niet perse gaat functioneren is vanwege de wifi versterking in huis. Dit maakt dat er vaak verschilende netwerken of netwerkinstellingen in huis zijn. Als er verschillende netwerken zijn kunnen de bewakingscamera’s niet met elkaar functioneren.

Als er een 2e router of een wifi mesh in huis is kan dat gebeuren. Als je een 2e router hebt moet je de gateway gelijk stellen als de router van de internet provider. Een mesh moet je in access mode aansluiten. Dat wil zeggen bedraad naar de eerste mesh. En dan draadloos naar de anderen, en dan access mode instellen.

Draadloos kan ook met powerline adapters. Dan gaat het signaal via het stopcontact. Je hebt een powerline adapter nodig bij je netwerk of router en de andere in de buurt van de camera.

powerline adapter aansluiting voor beveiligingscamera

Testen
Voor beide systemen draadloos is het heel belangrijk dat je goed de verbinding test. Dat testen kun je doen met je laptop. Wat je kunt doen is je laptop koppelen aan het draadloze apparaat waar de camera mee gaat koppelen en dan een speedtest uitvoeren.

Meer hierover in de onderstaande vlog:

Het testen van wifi leggen we uit in het onderstaande filmpje

Meer artikelen