Er is doorgaans veel onduidelijkheid over het filmen van de openbare ruimte. Men zegt dat filmen met een bewakingscamera niet mag. In principe mag dat inderdaad niet maar het ma als het nodig is om je spullen te beveiligen. Dat noemt men een aanmerkelijk belang.

In de praktijk wordt er niet door de overheid gecontroleerd. Dat men een beveiligingscamera werkelijk moet weg halen hebben wij in ons bedrijf nog maar 1x meegemaakt. De camera keek van 9 meter hoogte over 8 tuinen. De buren hebben dat aanhangig gemaakt bij de rechtbank en de rechter heeft de klagers gelijk gegeven.

Normaliter lukt het anderen niet om camera’s weg te krijgen als deze overduidelijk op je eigen spullen staan gericht. Voor huis gaat dat vaak ook niet zonder de openbare ruimte mee te filmen dus dat mag dan ook.

Wanneer er buren klagen die in beeld denken te komen mogen ze bekijken wat er feitelijk wordt gefilmd. De camera’s mogen ook niet verdekt worden opgehangen en er moet middels een bordje duidelijk worden gemaakt dat er camera’s hangen. Maar nogmaals, er wordt in de praktijk niet gehandhaafd. Wanneer er klagende buren zijn kun je die tegemoet komen door het gebruik maken van een privacy mask. Dat betekent dat je een stukje beeld kunt blokken om de privacy van de buren te beschermen.

Je zou ook kunnen opperen dat er nu duizenden camera’s hangen in Nederland zonder een duidelijk gerechtvaardigd belang, dat zijn de deurbel camera’s. Als die mogen waarom zouden uw beveiligingscamera’s dan niet mogen?

Zie de uitgebreide vlog, beveiligingscamera’s en privacywetgeving