Bewakingscamera’s, draadloos op wifi, bedraad of draadloos via powerline adapters, wat is het beste?

Draadloos kan uitstekend werken maar onder de juiste omstandigheden. Onze klanten willen vaak een draadloze beveiligingscamera zodat ze geen kabels hoeven te trekken. Soms vanwege het gemak en soms zijn er technische omstandigheden woordoor een kabel trekken niet eenvoudig is. Als de mogelijkheid er is kan er niets op tegen de bedrijfszekerheid van een bedraad systeem, maar leest u het onderstaande en trek uw eigen conclusie. En natuurlijk, voor elke situatie is een oplossing te bedenken!

Bekabelde beveiligingscamera’s

Bij een bedraad beveiligingscamera systeem zijn storingen zo goed als uitgesloten. Er kan hooguit storing onstaan door elektrische apperatuur in de buurt van bekabeling. Dat valt heel eenvoudig op te lossen met ‘shielded’ utp kabels. Wat eventueel ook nog voor kan komen is dat stekkers oxideren wat eenvoudig valt te voorkomen door stekkers op een droge plek te plaatsen en af te schermen met hoezen of tape. Lang verhaal kort, een bekabeld bewakingscamera systeem is het beste omdat het signaal zonder belemmeringen doorgegeven kan worden, dus heeft u de snelste verbinding. Een bekabeld systeem valt niet te verstoren met stoorzenders er zijn geen apparaten die stuk kunnen of storingen kunnen geven met software. Uit de dagelijkse praktijk zou ik u van harte aanbevelen hier voor te gaan.

Draadloze beveiligingscamera’s op wifi

Om een apparaat of een beveiligingscamera op wifi te hebben is op zich niks mis mee. Het zijn de omstandigheden die van grootwifi beveiligingscamera belang zijn. De gemiddelde consument heeft vaak niet in de gaten wat er komt kijken bij het goed ontsluiten van een bewakingscamera systeem op wifi. Dat is heel logisch omdat een laptop of tablet thuis draadloos vaak prima functioneert. Een systeem met een of meerdere bewakingscamera’s stelt veel hogere eisen aan het wifi signaal. U moet zich voorstellen dat bewakingscamera’s vaak een Full HD signaal doorgeven aan het netwerk, non-stop. Een YouTube filmpje die u bekijkt is wellicht ook Full HD maar dat kan worden gebufferd (vooruit geladen) omdat het reeds is opgenomen en online staat. Daarnaast kan YouTube heel ver terug in kwaliteit waardoor u bij het kijken het gevoel hebt dat u een goede verbinding heeft en een goede kijk ervaring. Het signaal van een bewakingscamera kan niet vooruit worden geladen en moet juist in een hoge resolutie zijn en kan dus niet omwille van de verbinding terug in resolutie en daarmee in belasting.

Ten eerste heeft een wifi camera voldoende bereik nodig om het signaal op uit te zenden ten tweede zal hij het netwerk non-stop belasten met een Full HD signaal. Dat signaal is ongeveer 8mb per seconde. Voor degenen die er verstand van hebben lijkt dat weinig omdat er vaan 1000 mb oer seconde gegarandeerd wordt door de fabrikant maar op wifi valt de praktijk toch heel vaak tegen. Stel dat u 4 camera’s heeft dan heeft u al 64 mb per seconde en dat kan het kastje van de internet wat u krijgt van de internet provider vaak niet aan. Bovendien zal het bereik van het wifi signaal niet voldoende zijn. Als het bereik onvoldoende is zal het beeld in de eerste instantie gaan knipperen, af en toe een beeld geven of helemaal uitvallen.

U wilt toch bewakingscamera’s op wifi, wat moet u dan doen? U zult een router moeten nemen met een veel hoger bereik en bandbreedte. Zeer zeer aan te bevelen is een router of wifi versterker te nemen minimaal op dual band en liefst op tripel band.

Voor de nerds: standaard werkt een router op 2.4 ghz. Dat is doorgaans een overbelast signaal met beperkte capaciteit. Bovendien zitten de buren op op deze frequentie wat storingen in de hand werkt. Een dual band heeft zowel 2.4 ghz als 5 ghz. Een tripel band heeft 2.4 ghz en maar liefst 2 x 5 ghz. Dit betekent een aanzienlijke toename in capaciteit. Houdt u er rekening mee dat bewakingscamera’s doorgaans alleen 2.4 ghz aan kunnen.

router

Dan nog kan het zijn dat de plek waar u uw camera wilt hangen niet voldoende bereikt wordt door de router. Om dit te doen kunt u het bereik uitbreiden met een range extender.

Belangrijk is wel dat u niet zonder meer een router kunt bij plaatsen in een netwerk. Zonder instellingen zullen de bewakingscamera’s niet te volgen zijn op internet. Technisch gezegd moeten beide routers dezelfde gateway instelling hebben. Dat is de range van IP adressen die van buiten uw netwerk bereikbaar zijn. Die zijn om beveiligingsredenen beperkt.

Houdt u evenwel rekening met het volgende, wanneer een ervaren boef een antenne ziet bij uw bewakingscamera zal hij weten dat deze op wifi is. Hij kan met 1 druk op de knop van een ontstoorder alles lam leggen.

Draadloze camera’s met powerline adapters

Bekabelde bewakingscamera’s kunt u heel gemakkelijk en goedkoop ontsluiten met powerlinea adapters. Sommigen noemen noemen dit ‘het nieuwe draadloos’, maar in werkelijkheid bestaat er al enige tijd ervaring mee. Het signaal van de camera’s loopt dan via het elektriciteits netwerk en kan niet door het geboefte gestoord worden. Een beveiligingscamerasysteem met powerline adapters werkt ook niet zonder meer en kan ook uiteindelijk gaan storen. Voor normaal beperkt huis tuin en keuken internet gebruik werkt het vrijwel probleemloos. Net als met wifi zit het venijn hem in de intensiteit van het gebruik wat bewakingscamera’s met zich mee brengen.

De theorie is als volgt: u stopt een powerline adapter in het stopcontact op een willekeurige plek. Vervolgens moet u deze met een utp kabel verbinden aan uw netwerk, wat meestal een router of een switch is. Hiermee staat het netwerk signaal op uw elektriciteits netwerk. Welk stopcontact u dan ook een 2e 3e of wat dan ook adapter in stopt dan heeft u daar signaal waarmee u uw beveiligingscamera mee kunt ontsluiten. Het mooie van powerlines is dat ze ook werken over verschillende groepen en u voor een paar tientjes alles draadloos hebt aangesloten.

powerline adapter aansluiting voor beveiligingscamera

Wat kan er mis gaan met bewakingscamera’s op powerline adapters? Het kan zijn dat er filters zitten tussen verschillende groepen, komt heel soms voor. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er op een bepaalde groep een apparaat zit wat verstoort. Ook kan het zijn dat alles eerst perfect werkt en soms niet omdat er incidenteel gebruik wordt gemaakt van een verstorend apparaat. Wat er dan gebeurt is dat powerline adapters in de slaap stand gaan. Op korte termijn kunt u ze er vaak weer uit krijgen door allle powerline adapters er uit te halen en ze te verwisselen, dan zal het systeem vaak weer even werken. Feit blijft dat er iets in uw systeem zit wat mis gaat dus zullen ze weer uit gaan.

Als u contact op neemt met de fabriek van de powerlines kunt u software krijgen om ze uit de software te houden. Maar nog kan het zijn dat uiteindelijk er weer verstoringen op treden. U kunt hiermee hele rare meldingen krijgen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de camera’s wel worden gezien in het netwerk maar er met geen mogelijkheid verbinding kan worden gemaakt, we hebben zelfs gezien dat camera’s wachtwoorden gekregen hebben. Alles blijkt in orde als alles bedraad wordt aangesloten.

Lang verhaal kort: een beveiligingscamera systeem kan in alle gevallen het beste bedraad worden aangesloten.

Bekabeld bewakingscamera systeem

Voordelen

 • Enorm bedrijfszeker,
 • Snelle verbinding,
 • Kan niet verstoord worden door geboefte,
 • Kan niet verstoord worden door andere apparatuur.

Nadelen

 • Arbeidsintensief bij aanleggen
 • Er lopen kabels door uw pand
 • Bij bepaalde technische situaties zoals overbrugging naar andere panden niet eenvoudig (daar bestaan andere oplossingen voor).

Wifi draadloos bewakingscamera systeem

Voordelen

 • Er lopen geen kabels door uw pand,
 • Eenvoudig aan te leggen als er stopcontacten in de buurt van de camera’s zijn.
 • Met speciale apparatuur kunt u enorme afstanden overbruggen (zelfs tot vele kilometers).

Nadelen

 • Bij meerdere camera’s is er dure randapperatuur nodig,
 • Belastend voor uw wifi netwerk,
 • Kan haperen of uitvallen door belasting van het netwerk of beperkt bereik,
 • Eenvoudig te verstoren door geboefte.

Draadloos bewakingscamera systeem door middel van powerline adapters

Voordelen:

 • Geen dure randapperatuur nodig,
 • Zeer eenvoudig aan te sluiten maar moeten stopcontacten in de buurt hebben,
 • Een draadloos systeem wat niet te verstoren valt door geboefte.

Nadelen

 • Gevoelig voor verstoringen van andere apperatuur op het stroom netwerk.

Bekijk ook de film over lange termijn ervaring met powerline adapters

Andere artikelen: