De meeste consumenten hebben een grote hekel aan het aanleggen van bekabeling voor bewakingscamera’s. Het is dus erg verleidelijk om draadloze beveiligingscamera’s te kopen. Draadloos gaat op 2 manieren, wifi en powerline. Met wifi zijn in het verleden veel problemen geweest dus kiezen tegenwoordig veel mensen voor powerline. Bij powerline gaat het signaal via een frequentie (soortevan morse code) over het stroomnetwerk. Zodoende kun je dus draadloos je beveiligingscamera’s ontsluiten. Mooi toch?

Dat is de vraag. We hebben hier nu ruim 6 jaar ervaring mee en nu de ongezouten waarheid. Het werkt lang zo mooi niet als sommige collega beveiligingscamera verkopers het doen voorkomen. Vaak worden powerline adapters al in huis gebruikt voor wifi versterking of om televisie boxen mee te ontsluiten, veelal worden ze geleverd door internet providers.

Nu is het zo dat een beveligingscamera veel meer data maakt dan bijvoorbeeld Netflix. Een full hd signaal van Netflix is ongeveer 1 mbs. Een bewakingscamera haalt makkelijk 3x zo veel. Bovendien is een bewakingscamera real time en kan er het signaal ook niet bufferen zoals Netflix dat wel kan. Wat ik wil zeggen is dat er veel meer van het signaal wordt gevraagd met bewakingscamera’s dan wat anders.

De snelheid die een powerline adapter op geeft word nooit gehaald, alleen maar een fractie daarvan. Hoeveel er werkelijk word gehaald is overal anders en het is niet vooraf te voorspellen wat er bij jou thuis wordt gehaald dat weet je alleen als je het gaat testen. Hieronder ziet je een film hoe je dat doet

Als je het signaal doet via de powerline op je stroomnetwerk komt dit op een bepaalde frequentie terecht. Als je andere elektrische apparaten hebben ook een bepaalde frequentie, als er overlap is van de stroom frequenties en jou data frequentie gaat dat ten koste van het signaal. Met name led lampen hebben hele rare frequenties, je moet simpel zat testen.

Onze ervaring is ook je 1 verbinding vaak wel haalt, wellicht op 2 punten lukt het ook nog, maar met 4 goede punten moet je echt mazzel hebben. Dat zullen weinig verkopers eerlijk zeggen. Je moet dus vooraf testen welke verbindingen goed werken en proberen via die verbindingen meerdere camera’s te ontsluiten.

Van belang is ook te testen met je laptop hoeveel signaal je hebt en je wilt flinke reserve hebben ten opzichte van wat je nodig hebt. De frequenties op je netwerk veranderen ook constant dus ze kunnen naar verloop van tijd dus ook minder worden. Diverse malen hebben we meegemaakt dat het binnen een jaar niet meer werkt.

Bedrijfszekerheid is het hoogste goed als je camera’s aansluit met beveiligingscamera’s. Haal dus powerlines met minstens 1000 mbs, dat geeft meer bedrijfszekerheid. Alles in 1 powerlines zijn wij ook niet dol op (voeding en data in 1). De losse powerlines zijn beter in bedrijfszekerheid is onze persoonlijke ervaring.

Ofwel, powerlines zijn zeker niet zaligmakend of zorgvrij. Het is beter om bedraad aan te sluiten wat je bedraad aan kunt sluiten. Als je echt iets draadloos wilt doen en je wilt dat met powerline test het uitgebreid van te voren. Probeer zo weinig mogelijk powerlines in je netwerk te hebben en als je test zorg dat je niet meer dan 2 powerlines in je netwerk hebt.

Hieronder, vlog over de praktijk van het signaal via het stopcontact