Hoe het beste bewakingscamera’s op te hangen.

Wat bij het ophangen van beveiligingscamera’s extreem belangrijk is is dat je ze zo op hangt dat je herkenbare beelden van boeven maakt. Dat klinkt logisch maar dit gebeurt vrijwel nooit, dat komt omdat vrijwel altijd de camera’s op de verkeerde plek hangen. Het is zelfs zo erg dat in slechts 7% van de gevallen de Politie iets heeft aan de aangeleverde beelden. Let wel, dat is van de beelden die in de eerste instantie bruikbaar lijken. Je mag haast wel zeggen dat in bijna alle gevallen beveiligingscamera’s weggegooid geld zijn tenzij je ze ze goed op hangt.

Wat is het probleem?beveiligingscamera hangt te hoog Camplete
Dat de boeven haast altijd komen met een petje (en een capuchon), de camera’s hangen doorgaans hoger dan dat petje. Soms zelfs aan de dakgoot. Op die manier krijg je nooit en te nimmer een gezicht herkenbaar in beeld. Naast dat de camera’s vrijwel altijd te hoog hangen gaan er natuurlijk veel meer zaken mis. Vaak wordt er een draadloos systeem aangeschaft zonder dat daar vooraf tests zijn uitgevoerd en let de consument op verkeerde dingen. Hierdoor wordt niet de juiste kwaliteit gekocht die nodig is die nodig is om een huis te bewaken.

Wat moet er gebeuren?
Als je gezichten wilt filmen moet je altijd het gezicht filmen van de boef, nooit de zij- of achterkant. De boef moet altijd naar een inbraakpunt met zijn gezicht. Het inbraakpunt is dus in principe waar de camera moet hangen. Het onderstaande voorbeeld is een fictieve situatie met een huis aan de straatkant. Links is een deur en rechts is een raam, in dit voorbeeld is de deur het inbraakpunt.

voorbeelden beveiligingscamera locaties

De camera rechts boven in het rood is niet een giede plek, waarom? De boef loopt niet naar die plek toe, om het huis in te komen zal hij naar de deur lopen. De camera zal dan de boef zijn hoofd aan de zijkant vastleggen op een paar meter afstand. Niet alleen dat maar waarschijnlijk ook in het donker en dan ook nog een bewegende boef. Oftewel, een slechte plek om herkenbare beelden te maken.

De camera links boven hangt wel bij het inbraakpunt maar deze hangt te hoog. In alle gevallen zal deze camera niet het gezicht vastleggen van de boef maar van het petje. Er is een ander probleem, de camera moet kiezen, of je richt de camera voor de deur en ziet niet goed wat op de straat gebeurt of andersom. Dat is heel vervelend wat je wilt zowel weten wat er bij de deur gebeurt als op straat. De straat is belangrijk omdat boeven vaak vooraf inspecties maken bij welke huizen ze gaan inbreken. Dat zijn momenten dat ze met hun gezichten richting de camera staan. Dan heb je gezichten en herkenningspunten zoals gezichten, fietsen, scooters etc. Zaken die later heel belangrijk kunnen zijn bij het kunnen pakken van de boef. Samengevat, ook deze cameralocatie is niet erg goed om boeven herkenbaar in beeld te brengen.

De groene plek is dus wel de goede locatie om een heleboel redenen;

  • Je filmt onder het petje door, de gezichten komen herkenbaar in beeld,
  • De boef staat hier stil dus kun je veel betere beelden maken,
  • De camera filmt slechts centimeters van zijn gezicht terwijl hij de wet overtreed. Dit is aan de boef zijn kant zeer intimiderend, je moet wel erg dom zijn om nu nog dit te willen doen. Oftwel je VOORKOMT dat de boef bij jou gaat inbreken. Hij kiest liever een huis waarbij hij dit probleem niet heeft.

De juiste hoogte

Gezicht herkenbaar Camplete bewakingscamera

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als de camera laag hangt dan saboteert de boef de camera toch?

Over het algemeen wordt dat wel gedacht. Op het moment van het schrijven van dit stuk hebben we 8 jaar ervaring en we hebben nog nooit meegemaakt dat dat ooit is voorgekomen.
Het helpt om te begrijpen wat voor figuur de tegenwoordige inbreker is. Bij een woninginbraak is de buit vaak zeer beperkt en je moet daar best wel wat risico voor nemen. De slimme crimineel doet liever iets waarmee hij veel meer geld mee verdiend zoals bijvoorbeeld drugs. Woninginbraak wordt gedaan doorgaans door jongeren uit de buurt of mensen met verslavingsproblemen. Het zijn geen goed georganiseerde boeven, gaan opportuun te werk en hebben doorgaans eenvoudig gereedschap bij zich.

Ze kijken naar 3 dingen:

  1. Valt er wat te halen? Oftwel, ligt er een laptop voor het raam? Staat er een fiets niet op slot?
  2. Kom in makkelijk naar binnen? Oftwel, staat de deur toevallig open? Heb ik privacy om in te breken? Hoe is het hang en sluitwerk?
  3. Kom ik er mee weg? Dat heeft dan te maken met hoeveel privacy er is, kan hij beschut werken, is er licht? Hangen er camera’s?

Het wordt anders wanneer de camera’s op plekken hangen waar het om veel geld gaat zoals bij een juwelier of bedrijven waar er veel kostbaarheden te stelen zijn. We kennen een verhaal waarbij camera’s zijn gesaboteerd maar daarna hadden de boeven een buit waar ze voor 90K een netto winst hadden. Wanneer er veel geld verdien kan worden komen er ook beter georganiseerde criminelen. De buit uit een gemiddelde woning is vaak niet meer dan een paar honderd euro.

Zie voor meer informatie de vlog, Hoe voorkom je inbraak?