Bewakingscamera’s draadloos, hoe doe je dat het beste?

De meeste consumenten willen beveiligingscamera’s graag draadloos, men ziet op tegen het trekken van kabels. Wat men zich vaak onvoldoende realiseert is dat het niet vanzelfsprekend is dat dat goed gaat. Beveiligingscamera’s maken streaming video en kunnen niet bufferen, dat is het zwaarse wat er is. Bovendien is tegenwoordig de resolutie steeds hoger 6 tot 8 megapixel is steeds normaler maar dat is 4 keer zo zwaar als Netflix. goedkope wifi camera camplete

Om dat vlekkeloos te laten gaan moet je dus een hele goede verbinding hebben. Doorgaans wordt gedacht dat mensen een goede wifi hebben met een goede downloadsnelheid dat het dan goed gaat. Maar dat wil vaak niks zeggen. Ook wordt er veel met powerlines gewerkt maar dat werkt vaak niet zo mooi als gedacht en kan heel lelijk zijn bij installatie. Dus, wat moet je doen?

Dit stuk lezen en de vlogs bekijken op deze pagina. We willen graag 2 zaken bereiken, een vlekkeloze verbindingen en een nette installatie. Hieronder zullen we alle verschillende manieren van draadloos behandelen.

Draadloos op wifi.
Bij draadloos op wifi moet jeje realiseren dat het signaal van de camera naar de router moet. Dat je hele sterke zendapparatuur voor wifi hebt zegt op zichzelf helemaal niks. je bent afhankelijk van de camera en hoe sterk die zender is. Die is vaak helemaal niet zo sterk door 5 meter huis zenden is doorgaans al heel erg lastig. Ja, denk je dan, maar ik heb allemaal wifi punten door mijn huis? Dat kan wel wezen maar vaak kan de camera niet van het wifi punt door naar de router omdat het niet 1 groot netwerk is, er zijn vaak 2 netwerkinstellingen zodat de camera er niet doorkan.

Wat moet je doen?
Ten eerste wil je de uploadsnelheid testen op de plek waar je de wifi camera wilt ophangen. Als je een hoge resolutie heb zou ik proberen minimaal iets van 25mbs upload te halen. Dat kun je testen met speedtest. Deco instellingen voor bewakingscamera's
Draadloos met een mesh/ wifi punten
Ten tweede moet je er voor zorgen dat wanneer je meerdere wifi punten hebt zoals een mesh dat alles 1 netwerk is. Als je schotels of torentjes krijgt van je provider zijn die vaak van TP link. Die staan vaak standaard in ‘router modus’, dat betekent dat je camera erb niet door kan, ook kan router modus later je camerasysteem ontregelen. Dit kan er voor zorgen dat onderdelen of je hele camerasysteem verkeerde ip adressen krijgt zodat het niet meer werkt. Geheel of gedeeltelijk. Bij de TP link heb je een app die Deco heet, daar moet je bij geavanceerde instellingen router modus veranderen naar ACCESS POINT modus.

Een voorwaarde voor Acces Point modus is dat je 1 van de wifi apparaten bekabeld verbind aan je netwerk. Bij mensen thuis betekent dit doorgaans je router. Let er ook op dat camera’s heel vaak geen 5 ghz aan kunnen maar normaliter slechts 2.4 ghz. Heb je dit gedaan is de kans heel erg groot dat alles goed gaat werken.

Bedrade camera’s aan de mesh
Als je een bewakingscamerasysteem hebt moet je eigenlijk proberen zo weinig mogelijk draadloos aan te sluiten. maar er zijn natuurlijk situaties waarbij dat lastig is. In dat geval kun je een afstand prima overbruggen met een goed werkende mesh. Aan een schotel of torentje kun je bijvoorbeeld een poe switch aansluiten en zodoende kun je daar meerdere camera’s mee ontsluiten als je wilt. Het mooie hiervan is dat je de mesh en de switch mooi ergens kwijt kan waar ze niet ontsieren. Vanuit daar kun je door strips kabel trekken.

Wifi verstoorder
wifi verstoorder CampleteEen ander probleem is dat wifi heel goed verstoord kan worden door boeven. Hiervoor bestaat de wifi jammer. Dat is een klein apparaatje wat voor zeer weinig geld gekocht kan worden en die legt alles wat draadlooos is in je huis plat. Dus ook je camerasysteem en wellicht ook je alarmsysteem als die draadloos is.

Dit is met name te vrezen als je een beveiligingscamera’s hebt met een antenne of een bekend merk batterij of accu camera’s hebt zoals Eufy. De boef weet natuurlijk heel goed waar hij op moet letten en als je dat op je huis hebt dan weet de boef dat hij bij jou niks te vrezen heeft.

 

 

Hieronder ziet u de uitgebreide vlog waarbij alle punten in deze blog behandeld worden

Draadloos met powerline adapters
Met powerline adapters gaat het signaal van de beveiligingscamera via een frequentie over het stroomnet. In feite kun je hiermee een bekabelde camera draadloos aansluiten.

Hoe sluit je beveiligingscamera's aan met een verbinding via het stopcontact?

Het voordeel van dit systeem is dat het makkelijk is. Je hebt 2 powerline adapters nodig, 1 bij de router, en 1 bij de camera. De bewakingscamera maakt een digitaal signaal, dat digitale signaal wordt vertaald naar een soort morse code in een heel hoog tempo. De connectie gaat automatisch tussen de adapters, zodra dat werkt heb je een draadloos werkend systeem.

Nadelen van powerlinePowerline voor bewakingscamera
Ten eerste, de connectie is niet vanzelfsprekend, vaak werkt het ook niet. Daarom is het aan te raden om het te testen. Onthoud nogmaals dat het gaat om de verbinding van de camera richting de router, die moet hoog zijn. dat kun je testen met een laptop. Je zet je laptop op vliegtuigmodus (wifi moet uit) en de laptop sluit je bekabeld aan de powerline adapter waar de camera komt. De powerline adapter bij de router verbind je met een utp kabel aan de router. Neem veiligheidshalve 25 mbs richting router per camera. Ik zeg per camera omdat je meerdere beveiligingscamera’s er op kunt aansluiten. Bijvoorbeeld kun je er een poe switch aan koppelen dan kun je net zoveel camera’s via die powerline laten gaan zolang de verbinding dat trekt.

het is belangrijk om een ruime marge te hebben. Er is geen enkele garantie dat powerline adapters goed blijven functioneren, de werking kan minder worden. Daarom weet je wanneer je een ruime marge hebt zoals bijvoorbeeld 100 mbs per camera dat je een flinke zekerheid dat alles het netjes blijft doen in de toekomst. Dat geeft rust.

Hieronder ziet u een film hoe je die test procedure het beste kunt doen.

Lelijke installatie
Een ander nadeel is dat de installatie met powerlines heel lelijk kan staan. Stopcontacten zitten vaak midden op de muur. Je

moet dan helaas midden op de muur een powerline in het stopcontact doen en dan moet er van daar een kabel naar de camera die dan over de muur loopt. Dat is natuurlijk niet mooi om te zien. Zeker als er ook een te lange kabel bij geleverd is dan hangt er nog een tros kabel bij en dat is geen gezicht. Het bedrijf waar u uw beveiligingscamera’s aanschaft zou u moeten helpen hoe je netjes zaken aan kunt sluiten.

Bijvoorbeeld als u een bewakingscamera bij de voordeur wilt draadloos, probeer dan de powerline in de meterkast te doen. Van daar kun je dan netjes in een strip een kabel aanleggen naar de plek waar de camera komt te hangen. Probeer zoveel mogelijk daar waar mogelijk bekebeld te doen. Daar waar je iets niet kunt overbruggen, bijvoorbeeld naar een schuur of van de voorkant van het huis naar de achterkant probeer dat stuk dan te overbruggen met een powerline connectie. Vanaf die powerline zou ik dan meerdere camera’s indien mogelijk ontsluiten.

Wifi straalantenne voor grote afstanden
Het komt ook voor dat er een draadloze verbinding is voor over grote afstanden. Dit is vaak in een professionele omgeving.beveiligingscamera met wifi straalantenne tp link Bijvoorbeeld op een groot terrein worden er beveiligingscamera’s geplaatst in masten op diverse plekken. Of een camera die nodig is in een stal verderop. Met wifi straalantennes kun je tot diverse kilometers ver zenden, vermits er oogcontact gemaakt kan worden. Wellicht zal het signaal wel door enkele struiken heen gaan maar er mogen geen gebouwen of vrachtwagen en dergelijke tussen komen.

In de afbeelding rechts hangen op een paal 2 camera’s die hun data verzenden met een wifi straalantenne. Dit is het witte langwerpige object op de paal. Zo kun je ook bijvoorbeeld beveiligingscamera’s in lichtmasten hangen. In een lichtmast is vaak wel stroom, zo kun je zowel de antenne en 1 of meerdere camera’s van stroom voorzien, de camera moet dan met een utp kabel verboonden worden aan de antenne. Als je meerdere camera’s hebt verbind je een switch aan de antenne en koppel je meerdere bewakingscamera’s aan de switch. Onze ervaring is dat dit prima werkt.

Je hebt in ieder geval 2 antennes nodig, 1 moet bekabeld aangesloten zijn op het lokale netwerk en buiten worden opgehangen. De andere moet bij de camera of camera’s hangen. Een antenne kost ongeveer € 70 per stuk. Deze maken een heel gerichte straal. Het kan ook zijn dat je vanuit de plek waar het internet is een hele brede straal wilt (180 graden) zodat je meerdere plekken verdeeld over het terrein kunt aanstralen. In dat geval moet je een antenne hebben met een brede hoek, dat is vaak een schotel model.