Gedurende lange tijd is woningbeveiliging een belangrijk onderwerp in Nederland. Met jarenlange ervaring met het beveiligen van woningen hebben we een redelijk goed idee opgedaan hoe je inbraken voorkomt. Voorkomen is immers beter dan genezen.hangjongeren

Ten eerste moet je een idee hebben van de gemiddelde inbreker hier in Nederland. Het inbrekersgilde is ook niet meer wat het eerst geweest is. Mensen hebben niet zo veel kostbaarheden meer in huis en andere manieren dan inbreken zijn makkelijker om je geld mee te verdienen. Het gaat dus om mensen die behoorlijk wat risico nemen voor doorgaans zeer weinig opbrengst of mensen die bij gelegenheid hun kans grijpen. We praten niet over goed georganiseerde criminelen maar simpele lui die in je omgeving wonen. Doorgaans jongens die met een oplettend oog door de wijk lopen al dan niet met wat gereedschap op zak.

hoe breekt een inbreker in?

Aan de bovenstaande afbeelding kun je zien dat er zeer eenvoudig gereedschap gebruikt wordt. Een steen, een breekijzer, sterke schroevendraaier, een pinpas en soms een boormachine. Met de laatste boren ze een slot uit de deur en trekken ze de deur open.

Als je de denkwijze van dit soort jongens kunt volgen kun je ook beredeneren wat je tegen ze kunt doen. In de kern bekijken ze een woning op 3 zaken; 1. Is er wat te halen? 2. kom ik naar binnen? 3. kom ik er mee weg?

Is er wat te halen?
Hier kan iedereen zich wat bij voorstellen natuurlijk. Maar mede ook gaat het er om of er kostbare zaken in het oog springen die zo iemand mee kan nemen. Bijvoorbeeld een laptop bij een raam, een elektrische fiets zonder deglijk slot in de tuin. De meeste inbraak gebeurt ook in het weekend overdag terwijl er deuren open staan. Dat soort zaken moeten dus allemaal niet.

Hieronder ziet u de uitgebreide vlog over dit onderwerp. Het artikel gaat door onder de video.

Kom ik naar binnen?
Dit gaat met name over het hang en sluitwerk en de privacy die men heeft om in te breken. Zoals u boven kan zien hoe er doorgaans wordt ingebroken is het logisch dat met modern en goed hang en sluitwerk je niet zomaar naar binnen komt. Zeker wanneer je beter hang en sluitwerk hebt dan anderen bij jou in de straat zal de boef wellicht eerder naar de buren gaan dan bij jou. Uiteraard is het natuurlijk wel zo dat wanneer er veel privacy is kan de boef met meer tijd te werk gaan. Of wanneer er veel afstand is is het wellicht makkelijker om een raam in te gooien. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat er vaak meer bij goedkope woningen wordt ingebroken dan bij dure, vaak omdat het hang en sluitwerk degelijker is.

Kom ik er mee weg?
Dat laatste heeft natuurlijk te maken met de privacy die een boef heeft bij uw woning. Daar kun je verscghillende dingen tegen doen. Je kun een felle lamp op een bewegingsensor hangen. Wanneer de boef komt midden in de nacht staat hij in het middelpunt van een felle lamp en daar houdt hij niet van. Iets anders wat u kunt doen is het ophangen van beveiligingscamera’s. Wanneer die er hangen loopt de boef het risico dat hij herkenbaar op de beveiligingscamera komt. Dat is natuurlijk super vervelend voor die inbreker want hij komt vaak uit je buurt. Als je herkenbare beelden van hem maakt is hij de sjaak.

Herkenbare beelden maken.
Hiervoor is het uitermate belangrijk dat je iemands gezicht filmt. De boef moet natuurlijk onherroepelijk met zijn gezicht richting de inbraakplek om in te kunnen breken. Het is dus van belang op de camera zoveel mogelijk op te hangen bij de inbraakplek, dan film je de boef altijd van voren. Voorts is het belangrijk dat je de bewakingscamera niet te hoog hangt maar laag. Waarom?

Boeven hebben vaak een petje op. Wanneer de camera hoger hangt dan het petje dan film je petjes in plaats van een gezicht. Velen denken dan dat de boeven de camera’s gaan saboteren maar wij hebben dat in 8 jaar nog niet meegemaakt bij woningen. Het wordt anders wanneer de boeven weten dat er veel te halen valt. Hoe groter de buit des te georganiseerder de boef en andersom. Bij woningen is de verwachting over het algemeen niet hoog.

wifi verstoorder CampleteIets anders waar u rekening mee moet houden is wanneer de bewakingscamera’s draadloos zijn op wifi. De boef is beroepsgedeformeerd natuurlijk en kan zien welke camera’s op wifi zijn en niet. Dat zal hij zien aan de antenne en wanneer het batterij camera’s zijn zoals bijvoorbeeld Eufy. De boef weet dan dat de eigenaar zich veilig waant en kan zeer eenvoudig het draadloze signaal platleggen met een wifi jammer. Dat soort camera’s trekken boeven in die zin juist aan. Een wifi jammer kun je kopen vanaf iets van 8 dollar op internet.

 

 

Camplete dome camera

Neem geen dome bewakingscamera
Een heel erg veel gemaakte fout is dat men dome camera’s ophangt en die nachtzicht geeft op infrarood. Dit soort camera’s zijn populair omdat het compacte beveiligingcamera’s zijn en men over het algemeen vind dat ze niet al te lelijk staan bij de woning.

Het nadeel van deze camer’s echter is het grote glasoppervlak van deze camera en dat is niet beschermd. Wat er dan gedurende langere periode gebeurt is dat er aanslag op het glas komt. Die aanslag zal dan de infrarood op gaan reflecteren. Het ziet er dan uit als damp op het glas of vlekken zodat je in de nacht dan nog maar heel weinig ziet.

Dome beveiligingscamera’s hebben dat probleem niet met kleuren nachtzicht. Dat is een techniek die kleur versterkt, aan de straatkant zal dat prima beeld geven maar naast huis of aan de achterkant van het huis zal dat een beeld geven wat veel te donker is. Er is dan te weinig licht om te versterken.

Dat probleem heb je dan weer niet met een ander type camera zoals de verlichte beveiligingscamera. Dat is eveneens een kleine compacte camera maar daar zitten kleine leds ingebouwd. Die maken in de nacht een heel klein beetje licht. Hierdoor is de tuin dan gewoon donker maar heb je toch prachtig kleuren nachtzicht. KLIK HIER om een dergelijke camera te bekijken.

30 meter nachtzicht camera

Via de onderstaande vlog zie je welke camera je het beste kunt nemen. Tekst gaat door onder de vlog

Alarmsysteem
Een alarmsysteem voorkomt op zichzelf geen inbraken, bij gewone woningen werken de meeste alarmsystemen ook draadloos. Zoals eerder gezegd is draadloos zeer eenvoudig uit te zetten. Een meldkamer zouden wij zeggen helpt ook niet echt, boeven blijven doorgaans niet lang genoeg voordat er iemand op tijd is vanuit een meldkamer. Wat naar ons idee wel helpt is heel erg veel herrie wanneer een boef binnen komt. Als u zo iets heeft en dat werkt bedraad blijven de inbrekers zeker zo kort mogelijk.

Tot slot 
De meeste inbraken gebeuren overigens in de middag in het weekend wanneer mensen deuren open laten staan. Zorg er dus voor dat ook overdag de deuren op slot blijven.

Waar wordt ingebroken? Camplete bewakingscanmera's