Hoeveel megapixel hebt u nodig voor beveiligingscamera’s?

Online kunt u haast wel gek worden over alle technische informatie rondom bewakingscamera’s. Een daarvan zijn megapixels. Als u online kijkt zult u beveiligingscamera’s zien vanaf 1.3 tot en met 8 megapixel. Daarnaast zult u zelfs tegenkomen dat camera’s worden uitgedrukt in TVL. En u zult wel denken, hoe hoger het getal, des te beter. Wij denken dat dit genuanceerd ligt, hieronder geven we aan waarom. Doorgaans worden beveiligingscamera’s aangeboden in HD 720p, Full HD 1080p en soms in 4K. Als uw camerasysteem volledig digitaal is zult u een getal met een p krijgen bij de technische specificaties. Hoeveel megapixel heeft u nodig om de volgende beeldresolutie te kunnen bereiken?

  • HD 720p beeld heeft u een camera nodig van 1.3 megapixel,
  • Full HD 1080p beeld heeft u een camera nodig van 2.1 megapixel,
  • 4K heeft u een camera nodig van 8.3 megapixel.

verschil in resolutie voor beveiligingscamera's

Hierover wil ik graag kwijt dat je camerasystemen tegen kunt komen van bijvoorbeeld 1080p met een camera van 3 of 4 megapixel. Dat heeft geen enkele zin! Er is geen mogelijkheid dat die megapixels omgezet kunnen worden in extra beeld, ook kunt u niet achteraf meer inzoomen! Bespaart u zichzelf alstublieft dat extra geld, het heeft werkelijk geen enkele zin.

TVL staat voor TV lijnen, als dat er bij staat is het camerasysteem analoog. Een analoog beeldformaat komt overeen met de helft van het digitale 720p formaat. Een analoog beeld komt overeen met de kwaliteit van de videoband die u nog kent van vroeger. Het is eenvoudig om een analoog camerasysteem te herkennen, deze maken gebruik van (2 polige) coax kabels. Digitale camerasystemen maken altijd gebruik van utp kabels, en die zijn 8 polig. Nu is het zo dat analoog beeld maximaal 625 tv lijnen kan verwerken. Analoge camerasystemen worden bijvoorbeeld wel eens aangeboden met 1200 tvl of zelfs 1200 tvl/ 1080p waarbij de suggestie wordt gewekt dat u hiermee een geweldig beeld kan behalen maar dat is helaas niet het geval. De opnames zijn uiteindelijk gewoon in 625 tvlijnen en met alle trucs op zijn best een veredelde videoband kwaliteit. In onderstaande afbeelding komt analoog over met VGA

vergelijking bewakingscamera analoog en digitaal

De vraag is natuurlijk welke beeldkwaliteit u nodig heeft. Dat heeft te maken met de te bekijken afstanden. Als u in een galerijflat wilt zien wie er voor uw deur staat is analoog natuurlijk genoeg. Als de afstanden wat groter zijn kunt u denken aan Full HD of 4K. In ons bedrijf hebben we nog een voorkeur voor Full HD in de meeste situaties. Onze netwerken en apparatuur is ingesteld op 1080p en in 9 van de 10 gevallen levert dat ruimschoots voldoende resolutie. Tenminste, als de camera’s wel worden gemaakt van goede onderdelen. Een camera gemaakt van minder goede onderdelen zal vaak ook in 1080p niet veel beter zijn dan een analoge camera. Het nadeel van 4K is dat u te maken krijgt met enorme databestanden en een hoge netwerkbelasting. Bovendien zijn ze duur in de aanschaf. Een camerasysteem met 1080p kan soms al erg belastend zijn voor de huidige netwerken waardoor het beeld gaat knipperen. De netwerk belasting en data verbruik in met 4K wel 4 keer zo hoog!

Zo hebben we recentelijk voor een scholengemeenschap een wat dichter grid met camera’s voorgesteld en in combinatie met een bestuurbare zoom camera. De scholengemeenschap was hierdoor goedkoper uit en zaten ze niet met een bizarre netwerk en geheugenbelasting. Je zou zeggen neem dan 4K en gebruik bewegingsdetectie als oplossing maar dat is werkt niet feilloos en is hierdoor niet aan te raden in een professionele omgeving.

Bekijkt u ook onze vlog, hierin wordt gedetailleerd uitgelegd hoeveel megapixel en resolutie u moet hebben

Gerelateerde artikelen:

Het grote belang van voedingen
Een camerasysteem zonder kabels te trekken
Wanneer heeft u goed beeld?