De meeste mensen zijn gewend geraakt dat zaken draadloos werken. Hierdoor wordt logischerwijs ook gedacht dat beveiligingscamera’s ook prima draadloos kunnen maar dat is nog niet zo makkelijk. Er gaat veel mis door slechte voorlichting door bedrijven en onwetendheid dat het zo lastig is.
Het probleem is de grote hoeveelheid data die er bij bewakingscamera’s komt kijken. Je kunt voor weinig geld draadloze camera’s kopen in hoge resolutie en dat doen mensen dan ook. Het probleem hiervan is dat je dan een enorme datastroom krijgt die veel groter is dan al het andere wat door de lucht moet. Een datastroom die veel groter is dan alles wat je (bij elkaar) in huis hebt. Je denkt dan omdat je ‘een goede wifi hebt’ dat dat wel werkt maar dat is niet zo. De camera moet het beeld naar je router of ontvanger toe sturen buiten je wifi om. Een wifi camera (deurbel, batterij camera etc) heeft maar een heel zwak zendertje die dat door een huis heen moet sturen.
Er zijn verschillende manieren van draadloos en die hebben elk zo hun eigen voor- en nadelen. Draadloos wordt vaak genomen omdat men ‘geen kabels wil zien’ of dat men denkt dat kabels trekken ingewikkeld is. Als je niet bijgepraat wordt over wat er bij komt kijken zie je juis heel veel kabels. Camera’s hebben vaak ook nog stroom nodig en die stopcontacten zitten vaak midden op de muur, dat krijg je moeilijk netjes. Batterij camera’s hebben dat probleem niet, maar die raken vaak leeg, missen veel opnames en zijn heel makkelijk uit te zetten door inbrekers.
Is draadloos een slecht idee? Nee, maar draadloos moet passend zijn bij jouw wensen en thuis situatie. Je moet je goed laten voorlichten. Leg ons uit wat je thuissituatie is, waar je camera’s wilt hebben en dan zorgen wij er voor dat het netjes en bedrijfszeker wordt.
Zie hieronder de vlog over top 4 drama’s van draadloos. Artikel gaat verder onder de film.
1, signaal over stopcontact problemen
Door gespecialiseerde camerabedrijven wordt doorgaans aangeraden een systeem te nemen op powerline adapters, ofwel het systeem via het stopcontact. Hoe gaat dat dan? Je camera maakt beeld en dat beeld gaat met een signaal via een kabel naar een adapter die in het stopcontact zit. Die adapter maakt er een soort ‘morse code’ of frequentie die over het stroomnetwerk door je huis gaat. Bij je router heb je dan een ontvangende adapter, die maakt er weer een digitaal signaal van en die geeft het door aan de router. Daarna kan het beeld worden opgenomen op geupload om met een mobiel te volgen. Klinkt en is top natuurlijk.
Wat is het drama dan? Er zijn allerhande frequenties op het stroomnetwerk door verschillende apparaten. Het kan zijn dat die frequenties overlappen, de beloofde snelheid van een adapter (vaak 1000 mbs of meer) kan nooit gehaald worden, het is meestal maar een fractie daarvan. 1 camera heeft gemiddeld 6 mbs nodig maar beter is iets van 20 mbs aan te houden. Netflix adviseert voor een 4K beeld (8 megapixel) 25 mbs. Voor camera’s is dat moeilijker omdat die realtime moeten leveren dus niet kunnen bufferen. Je weet natuurlijk niet wat voor frequenties apparaten in de toekomst gaan doen, het lan dus nu werken maar je hebt geen enkele garantie dat dat zo blijft. Ook is het heel onzeker wat het gedrag gaat zijn van de adapters als je er meer dan 2 doet laat staan 3 of 4. Als 2 adapters pakken is elke adapter er bij een stuk kleinere kans dat het gaat werken.
Om zeker te zijn van powerlines moet je dat testen. Als je dan een een bandbreedte hebt van bijvoorbeeld 300 mbs en je daar 2 camera’s over wilt laten gaan heb je nog wat ruimte wanneer de bandbreedte gaat verslechteren in de toekomst. Zit je nu slechts op 50 mbs dan is het de vraag of dit het huiste systeem is. Je kunt bijvoorbeeld ook hebben dat het op bepaalde groepen wel werkt en andere niet. Dus als het op de groep zoals bij de router niet werkt ben je klaar.
Signaal over stopcontact Voordeel, makkelijke installatie, niet verstoorbaar. Nadelen: des te meer camera’s des te minder betrouwbaar, geen garantie voor duurzame werking, lelijk, je kunt alsnog kabels in beeld krijgen.
Je moet eigenlijk een testprogramma volgen, film onderin dit artikel.
2. Draadloos toch kabels in beeld
HUH? Het is toch draadloos? Er is nooit iets helemaal draadloos, de camera’s hebben toch stroom nodig. Data kan door de lucht maar wanneer het via het stopcontact is dan moet er ook een kabel komen vanaf het stopcontact naar de camera. Het stopcontact zit vaak midden op een muur. Wanneer daar een stroom en of datakabel vanaf moet naar de camera is dat een vreselijk slordig gezicht. Vooral ook als de leverancier van de camera’s een standaard hoeveelheid kabel mee levert zoals 20 meter per kabel, als je er maar 4 gebruikt heb je en de adapter van de data en of voeding in beeld en een grote tros kabel wat van het middel van je muur, over je muur met een gat door de muur naar de camera toe. Het is een rot gezicht.
Bedrade camera’s zijn in de praktijk veel netter. Waarom? Omdat de utp kabel ook de voeding levert, dus de kabel kan gewoon achter de plint lopen en in een stripje daar waar hij naar toe moet, het is veel bedrijfszekerder en zie je veel minder. Er gaat geen kabel van het stopcontact midden op de muur ergens naar toe.
Maar batterij camera’s dan? Die hebben dat probleem niet, dan heb je geen problemen met afwerkingen van kabels. maar ze hebben wel grote nadelen.
3. problemen met batterij beveiligingscamera’s (en video deurbellen)
Allereerst is het belangrijk om te weten hoe batterij camera’s werken. Wanneer een camera continue aan staat is hij binnen een dag wel leeg zeker als het koud is buiten. De camera staat in principe dus uit, maar er zit een sensor in. Wanneer die beweging waar neemt gaat de camera aan en stuurt beeld via wifi naar het basis station of naar de router.
Wat gaat er dan mis? Met name wanneer er meerdere camera’s gekoppeld worden aan het basis station en met name wanneer het huis modern is. Er maar 1 basis station dus wanneer het basis station in de meterkast achter de voordeur staat gaat het wel goed. Het signaal van een camera bij de voordeur gaat dan best goed. Minder of helemaal niet gaat het dan met de camera die aan de achterkant van het huis zit.
De camera neemt niet constant op dus wanneer de camera moeilijkheden heeft om het signaal bij het basis station te krijgen worden beelden dus niet opgenomen. Zeker wanneer er wat vertraging in zit is dat vreselijk vervelend want dat is het moment dat de boef naar de camera toe loopt en wanneer je het gezicht ziet. Ook is het vaak zoe dat maar beperkte gedeeltes worden gedetecteert. Wanneer je nog meer camera’s hebt wordt het erger en kan dat een grote ergernis zijn.
Gaat er meer mis? Jazeker. Wanneer een camera staat op een plek waar veel beweging is gaat hij heel vaak aan en gaat dan dus ook heel vaak leeg. Bijvoorbeeld bij de voordeur van het huis. Als je dan bijvoorbeeld je auto filmt die voor op straat staat, bewegende takken of wat dan ook kan best de camera binnen 2 dagen leeg zijn. In de praktijk is dat niet goed vol te houden.
Wanneer je het zomer is en echter huis kinderen gaan spelen kan het ook zijn dat batterij beveiligingscamera’s dan leeg gaan raken. Het kan een enorme ergernis zijn.
Zelfs wanneer je opname op bewegng doet bij bedrade camera’s mis je nog veel zaken want het is niet perfect. Professionele bedrijf doen geen opname op beweging die nemen continue op omdat je anders zaken gaat missen.
Nog meer nadelen? Ja, boeven weten dat batterij camera’s op wifi werken en hoe die er uit zien. Met apparaten die vanaf 6 dollar verkrijgbaar zijn kun je wifi verstoorders kopen waardoor je ze uit kan zetten. Staat er Eufy of Ring op dan weet je dat je daar welkom bent om in te breken nadat je alles hebt uit gezet. Zeker als je last hebt van stalkers of lastige buren, die nemen heel uitgebreid de tijd om jou het leven zuur te gaan maken. Die komen er uitendelijk achter wanneer je een Media markt of Bol.com systeem hebt dat je die wel uit kunt zetten, die zijn vaak op wifi.
Hieronder de vlogs die u kunt kijken om meer te weten over draadloos.
- draadloos, hoe doe je dat het beste?
- Het signaal testen via het stopcontact
- Problemen met video deurbellen
- Eufy 2c, wat vind een proefssional daar van?
Draadloos hoe doe je dat het beste?
Het signaal testen via het stopcontact
Problemen met video deurbellen
Eufy 2c, wat vind een professional daar van?