Dit bericht is gemaakt voor leken die beveiligingscamera’s willen aanschaffen. Hieronder staan de 5 meest voorkomende zaken die mis kunnen gaan met beveiligingscamera’s. Voorkomen is beter dan genezen. Direct onder deze tekst staat een vlog over dit onderwerp. Alles staat uitgeschreven onder de vlog.

Draadloos

Veel mensen zijn gewend geraakt aan draadloos werkende apparaten, de verwachting is dat bewakingscamera’s dat dan ook moeten kunnen. Het probleem met beveiligingscamera’s is dat die veel meer data verbruiken dan andere apparaten. Bovendien werkt een beveiligingscamera anders, het verkeer gaat niet naar de camera toe het dataverkeer gaat van de bewakingscamera naar het netwerk. Dat betekent dus dat alle data wat vaak veel meer is dan een tv signaal real time van de camera naar de router moet, niet zelden door muren van moderne huizen. De zend capaciteit van een camera is doorgaans niet geweldig dus dat gaat niet zo goed. Ik heb goede wifi denkt de klant, maar dat zegt helemaal niks.

Uiteraard kan het wel goed maar dan komt er het een en ander bij kijken. Kopers denken vaak te licht over draadloos en verkopers spreken niet graag tegen wanneer kopers met geld staan te zwaaien.

Ergo, het veelvoorkomende probleem is dat draadloos niet lekker werkt. In onderstaande vlog kun je zien wat je wel en niet kunt doen. Tekst gaat verder onder de vlog.

Netwerk conflict

Dat komt vaak door wifi ondersteundende apparaten die niet goed zijn ingesteld. In een netwerk heb je een router, die geeft alle apparaten een ip adres en opdrachten wat wel en niet te doen zodat alles goed blijft gaan. Niets aan de hand, prima. Totdat er een ander apparaat in het netwerk wordt geplaatst die ook ip adressen uit gaat delen, doorgaans niet of slecht ingestelde apparaten zoals een extra router of een mesh. Het nare is dat de mesh die je van de internet provider krijgt standaard de verkeerde instelling heeft, er staat zelfs aanbevolen bij en dan deelt deze ip adressen uit.

Wifi ondersteuning moet altijd in access point modus staan en nooit in router modus. Voor een mesh van TP link betekent dat dat 1 van deze apparaten met een utp kabel aan de router gekoppeld moet zijn. Bij geavanceerde instellingen kun je deze dan in router modus zetten. Zie ook de vlog boven over draadloos.

Slecht nachtzicht

Er zijn verschillende oorzaken voor slecht nachtzicht.

  1. Slechte camera
  2. Verkeerde camera
  3. Verkeerd gerichte camera

Slechte camera klinkt nogal logisch. Het probleem is dat consumenten over het algemeen bewakingscamera’s niet hebben als hobby. Verkopers van beveiligingscamera’s weten dat. De beste manier om winst te maken is dan bewakingscamera’s aan te bieden met hoge specificaties maar lage kwaliteit onderdelen te gebruiken. Zoals bijvoorbeeld een accu boormachine bij de Lidl die kan op papier hetzelfde als een professionele Makita en kost maar een kwart. In de praktijk zie je nooit op de bouwplaats mensen lopen met Lidl accuboormachines. Wel met Makita’s.

Verkeerde camera. Beveiligingscamera’s worden ervaren als iets onprettigs, daarom willen consumenten graag een kleineInstallatie van dome bewakingscamera compacte camera, vaak is dat een dome. Een slagvaste camera met een glazen dop. Als het donker is moeten dome camera’s infrarood gebruiken. Het probleem met een dome is dat het glas niet beschermd is, het glas wordt daardoor vies en het infrarood reflecteert dan op het vuil.
Met schoonmaken wordt het glas bekrast en het glas is doorgaans pvc en wordt naar verloop van tijd dof. Op donkere plekken is een dome altijd de verkeerde beveiligingscamera. In dat geval is een verlichte camera altijd de beste keus. Deze heeft niet een glazen dop, is compact, gebruikt geen infrarood om nachtzicht te versterken en maakt altijd perfect kleuren nachtzicht. Het beeld onder de tekst is typisch het beeld van een dome camera waarbij het glas wat minder is, het beeld kan nog veel slechter worden dan dit. Beter is om een verlichte camera te gebruiken, dan heeft u altijd perfect nachtzicht. KLIK HIER om die te bekijken. 

dome beveiligingscamera met vervuild glas

Het beeld met een verlichte camera is zoals hieronder. Een totaal donkere omgeving lijkt via de camera verlicht.
30 meter nachtzicht cameraHet lijkt alsof het terrein verlicht is met een bouwlamp, met het blote oog is de tuin gewoon donker. Alleen op het beeldscherm van uw app of monitor ziet u alles helemaal licht. Heel bijzonder als u het zelf nooit gezien heeft.

Verkeerd gerichte camera. Dat is meestal dat een camera zo gedraaid staat dat je een stuk van de muur ziet, of gericht staat op een (licht/ wit) object dichtbij. Wat er dan gebeurt is dat de muur of dat object heel erg licht wordt, hetgeen wat eigenlijk gefilmd moet worden wat daarachter is wordt dan heel donker. Het beeld wordt totaal anders wanneer je de camera vrijheid geeft, dan kan hij zijn werk doen waar hij voor gemaakt is. Het beeld van een verkeerd gerichte camera is zo:
verkeerd gerichte beveiligingscamera

Geen bruikbare beelden

Bruikbare beelden worden nauwelijks gemaakt omdat beveiligingscamera’s meestal op de verkeerde plek komen te hangen. Er gaan 2 zaken mis, de camera’s hangen niet bij het inbraakpunt en de camera’s hangen te hoog. Doorgaans wordt gedacht dat inbrekers aan camera’s gaan zitten maar dat komt in de praktijk nooit voor. De buit bij een woninginbraak is vaak heel gering dus heb je te maken met simpele boefjes, doorgaans jongeren uit je buurt. Hun neiging is niet zich te gaan gaan organiseren om jouw camera’s uit te schakelen. Wat ze wel doen is kijken waar ze buit verwachten, waar ze makkelijk en snel naar binnen kunnen komen en dat ze ongestraft blijven. Wanneer boeven of insiders verwachten dat er veel buit te halen is (bijvoorbeeld een juwelier of iemand met veel contant geld) dan kun je wel enige organisatie verwachten. Wij hebben in 8 jaar tijd nog niet meegemaakt dat camera’s gesaboteerd worden bij woningen wanneer ze laag hangen, ook niet in de slechtste wijken van Nederland.
Gezicht herkenbaar Camplete bewakingscameraBij dit onderstaande voorbeeld zie je 3 camera lokaties. In een ideale situatie willen we herkenbare beelden van het gezicht van de boef, liefst terwijl hij de daad pleegt. Dat zijn de beelden waar je het meeste mee kunt.
voorbeelden beveiligingscamera locatiesBij het voorbeeld rechtsboven hangt de camera niet bij het inbraakpunt. Wat er dan gebeurt is dat de boef aan de zijkant wordt gefilmd terwijl hij beweegt. De zijkant is niet zijn gezicht dus niet goed herkenbaar. Ook zal de boef niet dichtbij deze camera komen en heb je een bewegend beeld. Oftewel, niet handig voor herkenbaar beeld.

Op de camera linksboven hangt de camera wel bij het inbraakpunt maar te hoog. Wellicht werkt u voor uw geld maar wanneer je dat niet doet heb je een petje op een capuchon omhoog. Zeker terwijl je in breekt.

Wanneer de camera hoger hangt dan het petje ga je geen gezicht filmen maar een petje.
beveiligingscamera hangt te hoog CampleteDit beeld kun je dus niks mee. Bovendien heb je nog een ander groot nadeel, je moet kiezen wat je filmt, vlakbij of de straat. Wanneer je de straat zou filmen heb je een dode hoek bij de voordeur. Wanneer de camera laag hangt zie je zowel dichtbij als veraf goed. Bij dit beeld kan de inbreker op zijn gemak uitgebreid alles doen wat hij maar wil en hij zal nooit herkenbaar in beeld komen.

De camera kan het beste laag hangen, liefst op ooghoogte. Het zal dan zeer ingewikkeld zijn voor de boef om onherkenbaar in beeld te komen en het beste nieuws is dat je VOORKOMT dat ze het gaan proberen. Stel je voor hoe vervelend het is als boef om een slot uit te boren met een camera op 20 centimeter van je gezicht. Daar heeft de boef natuurlijk geen zin in dus opportuun als hij is kijkt hij liever bij iemand die de camera’s wel hoog heeft hangen. Beveiligingscamera’s die hoog hangen en draadloos zijn heeft de boef het liefste, je komt niet herkenbaar in beeld en je kan ze zo uit zetten.

Bij een ondiepe tuin is het belangrijker de camera laag te hangen dan bij een diepe tuin.

In bovenstaande voorbeelden zie je het verschil bij een diepe tuin en een ondiepe tuin is de kijkhoek anders. Bij een diepe tuin kijkt de camera het meest vooruit en heb je meer gelegenheid om onder het petje door te filmen dan bij een ondiepe tuin. Hoe dan ook als de camera hoog hangt krijg je een dode hoek onder de camera, laag is altijd de beste optie voor wat betreft het filmen.

Slecht contact met stekkers

Slecht contact met stekkers komt veel voor. Veel slecht gezette stekkers vaak in combinatie met slordige installatie en vocht in de stekker van de camera. Wanneer bekabeling los hangt kunnen er in de dagelijkse praktijk dingen achter blijven hangen. Dan wordt er getrokken aan de stekkers en kunnen er slechte contacten optreden.

Dus laat kabels niet los hangen, maak ze niet te lang en zet ze goed vast. Voor wat betreft de stekkers zijn de meest robuuste stekkers de doorsteek stekkers. De traditionele stekkers zijn op zich prima maar daar moet je wel veel ervaring voor hebben.

Wat ook veel voor komt is dat er vocht komt in de stekker van de camera, daardoor gaat deze oxideren en verlies je contact. In de regel is dan je je camera gelukkig niet stuk, maar je kunt de stekker makkelijk stuk maken. In de stekker van de camera zitten spijltjes en die kunnen heel makkelijk breken. Die stekker is niet makkelijk te vervangen, je moet dan de hele kabel opnieuw doen. Schoonmaken kun je het beste doen met kruipolie (wd40) en heel voorzichtig met een schuurpapier of Scotch brite op een platte schroevendraaier. Connector van bewakingscamera
Onder de vlog, wat is beter, een dome of een bullet camera? Aan het einde van de vlog de conclusie.