Topkwaliteit bewakingscamera's

  • Op werkdagen vóór 16:00 uur besteld, is dezelfde dag verstuurd
  • Altijd gratis bezorgd in heel NL & BE
Open menu Menu

Een vaste bewakingscamera of een bestuurbare PTZ camera?

Het valt ons op dat velen graag een PTZ camera willen ofwel een bestuurbare camera. Ook wordt nogal eens gedacht dat een dome camera (zo'n bolletje) een bestuurbare camera is. Welnu, het lijkt ons goed om er eens wat over te schrijven.

Wat is een PTZ camera?

Een PTZ camera staat voor Pan Tilt Zoom. De camera kan rond draaien (pan), van boven naar beneden kijken (tilt) en de camera kan in- en uit zoomen (zoom). Het is een gemotoriseerde camera, vaak zit er ook nog verschillende software in waarmee er zaken in de gaten gehouden kunnen worden. PTZ camera's zijn vaak rond maar is niet perse hetzelfde als een dome beveiligingscamera. Een dome camera is gemaakt in een beschermende omhulzing, deze is wat vandaalbestendiger dan normale camera's. PTZ camera's zijn doorgaans wat groter dan normale dome camera's omdat er meer apparatuur in zit.

In de onderstaande vlog ziet u alles over bestuurbare camera's

Is een PTZ beveiliginsgcamera beter dan een vaste camera?

Eerst de ongezouten mening, voor camera bewaking die niet niet continue bemand is (zoals bij evenementen) kunt u beter geen PTZ camera hebben. Ofwel voor vrijwel iedereen is de keuze voor vaste beveiligingscamera's beter.

Waarom is een vaste beveiligingscamera beter dan een PTZ camera?

Omdat het goedkoper, bedrijfszekerder is en je de boef dan niet ongezien langs de camera kan glippen. Hoe dat zit leggen we uit in de vlog of hieronder.

Een vaste camera is goedkoper en simpeler dan een PTZ camera. Dat goedkoper beter is snapt iedereen maar laten we zeggen dat een losse goede hoogwaardige bewakingscamera 1080p vanaf 300 euro kost, een losse goede hoogwaardige 1080p PTZ camera kost vanaf 800 euro. Er worden massa's PTZ camera's aangeboden vanaf 200 euro maar daarvan mag u geen hoogwaardigheid verwachten, zeker geen beeldkwaliteit of nachtzicht. Ofwel, voor veel minder geld heeft u een geweldig beeld met een vaste camera.

Nu is het ook zo dat om voordeel te hebben van een ptz camera deze ergens in het midden van iets moet hangen. En daar komt het grote nadeel, als de camera naar links kijkt dan doet hij dat niet naar rechts en anders om. De boef kan er dus langs.

Dan zou je de camera in een hoek moeten zetten vanwaar hij alles ziet maar dat doet een vaste camera ook prima en wel voor eenderde van het geld.

Het grote voordeel van een PTZ camera komt wanneer deze bijvoorbeeld door bewakers wordt gebruikt op een evenement (bijvoorbeeld in een mast op een festival) of in een werk omgeving (bijvoorbeeld in een casino of een fabriek). Deze situatie heeft u eigenlijk nooit thuis of op uw kantoor.

Wel is het zo dat in duurdere hoogwaardige PTZ camera's allerhande scan software zit waarmee zaken in de gaten gehouden kunnen worden. Dan echter is het nog zo dat er maar zeer weinig tegelijkertijd in de gaten gehouden wordt en het beter in combinatie gebruikt kan worden met een aantal vaste camera's.

Een ander argument is dat hoe simpeler hoe beter is als het gaat om bewakingscamera's. Deze apparatuur moet 24/7 jarenlang achter elkaar draaien. Dan vinden we dat je beter af bent met zo weinig mogelijk onderdelen maar dan wel van goede kwaliteit. Dan kan er dus minder stuk. U kunt echt niet met rommel toe als het zo intensief gebruikt wordt.

Dus, als ik mijn voortuin in de gaten wil houden 1 vaste camera?

Ja, plaats de vaste camera in een hoek, stel deze in op 90 graden (als u een verstelbare lens heeft) en stel de afstand in van de gewenste scherpte en u zult niks meer missen. En dat voor veel minder geld.

Een PTZ beveiligingscamera op een lage resolutie is ook goed

Voorstelbaar is dat dat vreemd over komt maar op een lage resolutie zie je met een PTZ camera nog heel veel. Dat komt door de zoom functie. Daar moet wel een nadrukkelijke kanttekening bij worden gemaakt. Er bestaat zoiets als digitale zoom en fysieke zoom. Bij digitale zoom zoomt u in maar neemt de beeldkwaliteit af. Bij fysieke zoom is dat niet het geval. Een camera maakt namelijk een vast aantal pixels die de beeldkwaliteit bepaalt. Bij digitale zoom wordt daarvan een uitsnede gemaakt en bij fysieke zoom niet. Bij fysieke zoom wordt in feite de beeldhoek verkleind en zie je dus verder. Hoogwaardige PTZ camera's kunnen vaak wel 10 keer inzoomen bij gelijkblijvende kwaliteit. Als het gaat om een gebied van bijvoorbeeld 30 meter groot zie je dus op een relatief lage resolutie van 720p ook al alles.  

Geralateerde artikelen:
Camera's zonder een kabel te trekken
Wanneer scherp beeld met bewakingscamera's?
Wanneer goed nachtbeeld met bewakingscamera's?