Topkwaliteit bewakingscamera's

  • Op werkdagen vóór 16:00 uur besteld, is dezelfde dag verstuurd
  • Altijd gratis bezorgd in heel NL & BE
Open menu Menu

Wanneer een goed nachtbeeld met een bewakingscamera

Een goed nachtzicht bij beveiligingscamera's is vaak essentieel, in het donker of schemer komt juist de boef. Als u bewakingscamera's gaat aanschaffen is het belangrijk dat u hier enige kennis van heeft.

De meest bepalende criteria voor een goed nachtzicht zijn de volgende:

  1. Is de set analoog, of (100%) digitaal?

  2. Hoeveel infrarood leds zitten er in de camera?

  3. Wat is de kwaliteit van de beeld chip?

Analoog of digitaal.

Heel belangrijk voor het nachtzicht is om te weten of en zich geen analoge componenten bevinden in de camera of cameraset die u wilt aanschaffen. Verreweg het beste nachtzicht wat er is is wanneer u een digitaal systeem hebt. Wanneer u goedkopere camerasets ziet zijn dat vaak combinaties van analoog met digitaal. De kwaliteit zal dan die zijn van de zwakste schakel. Dat verschil is enorm groot, de scherpte van 100% digitaal (zoals IP dat is) is zeker 4 keer groter dan die van analoog. Als de scherpte overdag beroerd is zal de scherpte in de nacht dat dus ook zijn. Bovendien als u analoog heeft is de bedoeling dat alles goedkoop is gemaakt dus zullen de overige (camera) componenten ook beroerd zijn. Hierdoor wordt de beeldkwaliteit verder verslechterd. In de regel zullen de goedkopere bewakingscamerasets maar enkele meters nachtbeeld halen. Hoe herkent u camerasystemen met analoge componenten? Vaak hebben die een coax kabel of BNC connectoren. In onderstaand voorbeeld ziet u verschillen, het is dus mogelijk dat u een Full HD 1080p camerasysteem koopt met de beeldkwaliteit die niet verder komt dan het 600 tvl voorbeeld. Informeer altijd of een camerasysteem wat u koopt met of zonder bnc stekkers of coax kabels is, hebben ze die? Dan heeft u analoge kwaliteit beeld.

nachtbeeld analoog digitaal bewakingscamera

Infrarood leds

Hoe meer infrarood leds, des te meer nachtzicht. Bij een goede IP beveiligingscamera kunt u zeggen dat ongeveer 30 kleine infrarood leds zorgen voor ongeveer 20 tot 30 meter nachtzicht. Ongeveer 70 infrarood leds halen dan het zicht van 60 meter. Let op, wanneer u een goed nachtzicht wilt kunt u wel het beste een capaciteit nemen die passend is bij de afstand die u wilt zien. Nachtzicht camera's zijn vaak vanaf 20 tot en met 30 meter nachtzicht. Wilt u bijvoorbeeld 10 meter ver kunnen kijken dan kunt u het beste de minst sterke nemen die van 20 tot 30 meter. Waarom? Als u te sterk nachtzicht heeft kunt u overbelichting krijgen. Alles wat dichtbij is wordt dan wit. Zie onderstaand voorbeeld:

overbelichting bewakingscamera

In bovenstaande situatie wordt het heel lastig van dichtbij details gezichten te herkennen en dat is nou net wat u wilt.

Het komt er dus op neer dat wanneer u beveiligingscamera's wilt met veel nachtzicht (+30 meter) u beter geen traditionele kleine infrarood leds kunt nemen. U heeft dan ver een goed zicht maar dichtbij wordt alles overbelicht en dus wit. Als u nachtzicht wilt hebben van meer dan 30 meter kunt u het beste Array led infrarood nemen. Dat zijn grote infrarood leds. Die zorgen er voor dat u heel ver kunt kijken terwijl u dichtbij ook veel zicht hebt. Onderstaand voorbeeld van een een camera met 2 Array leds.

beveiligingscamera met Array leds

1 Array infrarood led zorgt voor ongeveer 25 meter nachtzicht, 2 zorgt voor ongeveer 50 meter nachtzicht. Bij een goede camera haalt u die afstand met gemak zeker als er ook nog omgevings licht is. Gek genoeg zorgt omgevingslicht er voor dat er minder sprake is van overbelichting en voor een natuurlijker beeld.

Er zijn overigens ook camera's met 4 Array leds waarmee ongeveer 100 meter gehaald kan worden. Dit klinkt imponerend maar met een Full HD 1080p beeld zie je voorbij 60 meter niet echt veel detail meer dus heeft dat niet veel zin. Het is wel effectief wanneer de lens ook versteld kan worden zodat over afstand de gelijke resolutie gebruikt kan worden. Er wordt dan ingezoomd als het ware fysiek met een lens. Onder, nachtzicht met 2 Array leds op een IP camera

Nachtzicht met array led beveiligingscamera

 

Een goede beeld chip.

De kwaliteit van een goede beeld chip een beveiligingscamera merk je met name in de schemer en overdag. Wellicht kunt u zich de eerste smartphones nog herinneren met een camera. Als u in de avond een foto wilde nemen in de woonkamer had u een flitser nodig, zonder flitser werd het beeld dus zwart. Met moderne dure smartphones maakt u in de avond gezellige mooie afbeeldingen, dat komt omdat de chip veel beter is. Deze chip heeft een zogenaamd 'hoog dynamisch bereik' zodat ook alle kleuren en tinten die half donker of half licht gezien kunnen worden. In onderstaand voorbeeld heeft u een voorbeeld van een afbeelding van een camera met een hoog dynamisch bereik.

beveiligingscamera met hoog dydnamisch bereik

Een hoog dynamisch bereik is ook handig wanneer er tegen licht is overdag. Stel u heeft een camera opgesteld van een donkere plek naar een lichtere plek. Bijvoorbeeld in een hal met ramen. Als van buiten de zon komt zal de hal binnen met een slechte camera helemaal zwart worden. Optimaal is wanneer u het licht mee laat schijnen met de camera. Dus de achterkant van de camera naar de zon toe. 

zonlicht bewakingscamera


Zie ook onze vlog hoe u het beste beeld krijgt met uw camerasysteem:

Wilt u meer weten over het grote belang van voedingen voor bewakingscamera systeem? Klik HIER
Wilt u meer weten over geheugens voor beveiligingscamera systemen? Klik HIER
Wilt u meer weten over draadloze camerasystemen? Klik HIER