De meeste mensen houden van dome type beveiligingscamera. Dat wordt mooi gevonden of het idee is dat die moderner zou zijn. Dat het mooier is dat is natuurlijk persoonlijk maar moderner is hij niet. Een dome bewakingscamera is gemaakt voor publieke ruimtes dat hij klappen op kan vangen. Een rond object is sterk en het glas is ook rond.

Het ronde glas van een dome beveiligingscamera is nou juist het probleem. Er is veel glasoppervlak wat niet wordt beschermd. Er komt vuil op en en wanneer de camera op infrarood filmt reflecteert dat. Dat is zo erg dat je naar verloop van tijd in de nacht echt weinig meer gaat zien. Als de camera in de zon hangt wordt na verloop van tijd het glas ook vaal. Dat is ook een probleem want dan krijg je op infrarood en grijze waas door het beeld wat de scherpte niet ten goede komt.

Op een bullet camera heb je een klepje (soort petje) en dat is met reden, daarmee wordt het glas beschermd. Op infrarood filmen moet je zeker geen dome camera nemen en absoluut een bullet.

Heel anders wordt het als je met kleur in de nacht filmt, dan gebruik je geen infrarood. Hierdoor heb je geen last van reflectie en dan maakt het helemaal niet uit of je een bullet camera of een dome neemt. Echter, kleur in de nacht filmen lukt dan alleen wanneer er omgevingslicht is en wanneer dat goed verdeeld is. Je kunt alleen gebruik maken van de starlight of super starlight techniek. Er is ook beeld versterkingstechniek met wit led licht. Dat witte led licht zorgt er voor dat je kleuren nachtzicht kan maken als er helemaal geen licht is. Maar die techniek kan niet op een dome camera en wel op een bullet. Nu is het echter wel zo dat wanneer je een kleine compacte camera wilt dat je een turret camera kunt nemen. Dat is min of meer een dome camera zonder dat glas. Die kan wel en kan ook infrarood en witte led techniek gebruiken.

Er wordt wel een gedacht een dome op een andere manier kan kijken of meer beeld heeft of zo iets maar dat is niet het geval. Het is exact dezelfde camera maar in een andere huls.

Er is dus maar 1 situatie waarbij de dome camera om technische redenen de betere camera is is wanneer de camera klappen kan krijgen. Ook is het zo dat beveiligingscamera’s doorgaans veel te hoog hangen. Boeven hebben petjes op en wanneer de camera hoger hangt dan het petje ga je nooit een gezicht filmen. Als je gezichten herkenbaar in beeld wilt brengen dan moet de camera op ooghoogte hangen en dan heb je een camera nodig die slagvast is. En dan is een dome een prima optie.

Vlog, wat is beter, een dome of bullet beveiligingscamera?