Er zijn vele soorten utp kabels. Voor beveiligingscamera’s heb je geen hoge kwaliteit nodig gemiddeld. Toch zijn er specifieke situaties waar je toch moet opletten wat je doet.

Er zijn diverse typen utp kabel. Je hebt Cat5, Cat 5e, Cat6, Cat7 en zelfs nog meer. Daarnaast heb je stug of soepel, koper of aluminium, diverse manieren van afschermen. Leuk, maar wat heb je nou nodig voor een bewakingscamera?

Eerst wil je weten of je camerasysteem analoog is of digitaal. Digitaal gebruikt coax (2 polen) en digitaal UTP (8 polen). Analoge camera’s zijn per definitie niet goed en daar gaat een kabel niet meer bij helpen. Elk type coax is prima. Er zijn ook baluns en daarmee kun je analoog via utp laten lopen. Dan is de goedkoopste utp prima.

Als je beveiligingscamerasysteem digitaal is heb je eerlijk gezegd ook niet zo luxe utp nodig. Simpel uitgelegd als je een beveiligingscamera’s thuis op hangt heb je geringe lengtes en eenvoudige omstandigheden. De goedkoopste kabel zal in de praktijk prima werken.

Een cat5 kabel heeft een snelheid van 1000 mbs, een camera heeft een snelheid van 1 tot 6 mbs, daarmee kom je met cat5 altijd uit. Letterlijk de kabel van de Action werkt prima.UTP stekkers voor beveiligingscamera

Als je het heel goed wilt doen dan kun je er voor kiezen om bij gebruik van poe (voeding via de kabel) te gaan voor een kabel met koperen kabel. Dat geleid beter dan de aluminium, dat verschil maakt uit naarmate de kabel langer wordt. Heb je veel kabels op 1 switch en afstanden van meer dan 30 meter kun je koper wel overwegen. Het is gewoon beter er komt dan meer stroom bij de camera.

Als je bang bent voor storingen door elektrische invloeden van buitenaf kun je een ontstoorde kabel nemen. Daar zijn verschillende maten van bescherming, met folie F/utp of gevlochten kabel en ook folie S/FTP.

Als je kabel hebt waar je stekkers op moet zetten werkt stugge kabel wat makkelijker dan soepele kabel. Als de draadjes slap zijn gaan ze wat minder makkelijk de stekker in. Houdt er rekening mee dat wanneer je een hogere cat gebruikt dat de draadjes wat dikker zijn. Bijvoorbeeld als je cat5 stekkers hebt gaan de cat6 kabels er een beetje moeizaam in. Dunne kabel werkt vaak mooier weg dan dikke kabel. Als je dunne kabel hebt kun je makkelijker een bochtje maken en kun je meerdere draden in een pijp of strip doen. Er zijn ook kabels in de vorm van een lint, die lint vorm kan handig zijn met wegwerken.

Daarnaast is er nog grondkabel. Wanneer je kabels door in de grond legt kan het zijn dat er knaagdieren aan gaat knabbelen, maar ook graafwerkzaamheden, verdrukking door stenen en dergelijke kunnen kabel beschadigen. Grondkabel heeft een extra stevige buitenkant.

Conclusie.

Voor bewakingscamera’s met name in de thuis situatie heeft u geen exclusieve kabel nodig in de regel. Bij grote afstanden begint dit een rol te spelen neem dan kabel met koperkern. Als je veel elektrische invloeden van buitenaf verwacht neem dan een ontstoorde kabel.

Hieronder de vlog, welke kabel heb ik nodig voor mijn beveiligingscamera?