Topkwaliteit voor een outletprijs

  • Vandaag besteld, morgen in huis
  • Sony cameratechniek
  • Full HD
  • Eenvoudig aan de slag

0515-764400

vraag@camplete.nl

Zelf een stekker op een utp kabel zetten

U heeft een camerasysteem gekocht en u heeft besloten zelf stekkers te zetten op een UTP kabel? Dan heeft u 2 zaken nodig, een kleurenschema en een RJ45 stekkertang. Een beetje geduld en rust draagt zeker bij aan een goed resultaat. Om alles goed te controleren is een kabeltester wel handig. 

Van belang is om te weten dat de kabels niet in willekeurige volgorde kunnen worden gemonteerd. De volgorde staat hieronder. 

RJ45 stekker monteren

Eerst verwijdert u een stuk van de buitenste rand, eventueel verwijdert u ook folie en metalen wikkels om de draadjes heen die in paartjes in de kabel zitten ingepakt. Die kabels en wikkels zijn om de binnenste draadjes te beschermen tegen invloeden van buitenaf, deze hoeven niet verbonden te worden. Let wel, het op volgorde zetten van de draadjes is een priegelwerkje. Handig is om ongeveer 5 centimeter draadjes bloot te leggen zodat u deze eerst netjes op volgorde kunt leggen. Wanneer u de draadjes netjes op volgorde heeft dan knipt u ze wat korter zodat ze bij de stekker passen. 

RJ45 stekker monteren

Vervolgens drukt u heel voorzichtig de draadjes on het stekkertje. Het idee is dat de draadjes goed bij de koperen elementjes komen in de stekker. U hoeft de draadjes niet kaal te halen. De stekkertang drukt haakjes in de draadjes zodat deze contact maken.

RJ45 tang voor bewakingscamera

U drukt de stekker in de opening van de tang en knijpt goed aan. Controleer nu of de stekker niet los laat. Van belang is hierna dat u de kabel test, voor bewakingscamera's is het van belang dat alle 8 kabeltjes contact maken. Eventueel kunt u dit met een multimeter ook doormeten. Wellicht klinkt het overdreven maar beweegt u de stekker ook wat bij het testen, het komt regelmatig voor dat in verschillende hoeken er wel of geen contact wordt gemaakt. 

Bijkijkt u het hele proces in detail in onze vlog

 

Als u de stekkers hebt gemonteerd is het van groot belang te controleren of alles klopt. Er zitten 8 draadjes in een utp kabel en voor dataverkeer en power over ethernet op 1 kabel moeten alle 8 draadjes contact maken en wel op de juiste manier. Om utp kabels te testen heeft u niet een heel ingewikkelde kabeltester nodig. Een kabeltester bestaat uit 2 gedeelten die beide op een uiteinde geplaatst worden. utp kabel tester

Het werkt als volgt: U zet de kabel tester aan (let er op dat er een batterij in zit). U maakt de 2 apparaten los van elkaar en doet elk apparaat aan de uiteinde van de kabel. Als het goed is gaat eerst ledje 1 branden, dan ledje 2 tot en zo voort tot en met 8. Die volgorde is ook essentieel. Beweeg de kabel ook een beetje en controleer of het dan nog steeds lukt. Is dat het geval bent u klaar, zo niet moet u het weer opnieuw doen. U kunt het ook bekijken in onderstaand filmpje