Veel mensen hebben vragen welke utp kabels ze het beste kunnen gebruiken voor bewakingscamera’s. In dit stuk geven we alles weer wat u daarover moet weten zodat u straks voor de beste prijs de perfecte kabels heeft voor uw beveiligingscamerasysteem.

Welke beveiligingscamera’s hebben utp kabels nodig?
Alle digitale bewakingscamera’s, analoge camera’s gebruiken coax kabels. Ook wifi bewakingscamera’s hebben vaak utp kabels nodig bij het installeren. Hoe herkent u of u analoge of digitale camera’s hebt? Aan de stekker, analoge beveiligingscamera’s hebben een BNC aansluiting, oftewel een stekker die je er een beetje draaiend op moet zetten. Digitale camera’s hebben vaak digitale aansluitingen en die zijn 8-polig, analoge camera’s hebben een 2-polige stekker. Nu is het wel mogelijk om aansluitingen met analoge camera’s te verlengen met een utp kabel, dat kan enige verwarring opleveren. Maar op de recorder en de camera zelf zullen BNC stekkers zitten bij een analoog beveiligingscamera systeem.

Wat zijn utp kabels precies?UTP stekkers voor beveiligingscamera
UTP staat voor Unshielded Twisted Pair. In lekentaal betekent dit dat er 8 draadjes in zitten, hij is dus 8 polig. Er deze draadjes zitten er in 4 groepjes van 2 gedraaid in om storingen te voorkomen. Er zijn verschrikkelijk veel soorten utp kabels waar verschrikkelijk veel over te vertellen is. Als u gewoon wilt weten wat u nodig hebt voor bewakingscamera’s kunnen we alles redelijk eenvoudig houden. In de praktijk heeft u te maken met Cat5 en met Cat6 kabel, en die verschillende kabels kunnen weer onderscheiden worden in meer of minder storingsvrij en stijf of soepel. Het verschil tussen Cat 5 en Cat6 is dat Cat6 meer data aankan over meer afstand. De snelheid van een utp kabel is 1000 mb per seconde (mbs), in de regel is dat bij Cat5 tot 100 meter en kun je bij Cat6 nog verder.

Voor uw beeldvorming, een Full HD 1080p bewakingscamera maakt voor ongeveer 4 mbs aan data. Hele goede 1080p camera’s halen maximaal 9 mbs dus zou je met 100 camera’s in de allerbeste kwaliteit over 1 Cat5 kabel kunnen. Stel je voor dat de resolutie in 4K is waar je normaliter 16 mbs mee haalt zou je daar in theorie nog steeds met Cat5 kunt u daar nog ruim 60 camera’s over kunnen laten gaan.

Doet mijn bewakingscamera het op elke utp kabel?
Ja. Als alle 8 draadjes maar goed contact maken en ze op de juiste volgorde in de stekkertjes zitten.

Heb ik voor een PoE gevoede beveiligingscamera speciale utp kabels nodig?
Nee. Als alle 8 draadjes maar goed contact maken en ze op de juiste volgorde in de stekkertjes zitten. In de onderstaande afbeelding ziet u welke volgorde van belang is. Als u een kabeltester gebruikt ziet u als het goed is 8 genummerde ledjes van 1 tot en met 8 achter elkaar oplichten. Als er een van de lampjes niet gaat branden of de numerieke volorde niet wordt opgelicht dan is er iets mis.

Wanneer heb ik storingsvrije utp kabel nodig voor camerasystemen?
Met name als de verwachting er is dat er magnetische velden kunnen zijn door andere elektrische apparatuur of bekabeling.

Wanneer heb ik Cat6 nodig in plaats van Cat5?
Met name als het gaat om wat langere afstanden bijvoorbeeld voorbij 50 meter.

Wanneer heb ik soepele UTP nodig en wanneer stijve?
Dat hangt er van af wat het makkelijkste is bij de installatie

Wat gebruiken jullie zelf eigenlijk?
Eerlijk gezegd gebruiken wij altijd Cat6 ontstoord bij onze installaties. Dit omdat we voorbereid moeten zijn op grotere afstanden en situaties waarbij er storingsgevoelige situaties ontstaan. Ook gebruiken wij kabels met goede stekkers. Als de stekkers een beetje beweeglijk vast zitten kunnen daar op termijn ook storingen door optreden. Bij eenvoudig thuisgebruik kunt u doorgaans zonder problemen gebruik maken van een cat5 kabel waar een goede stevige stekker op zit.

Bekijk ook, hoe zet ik een RJ45 stekker op een utp kabel?

Vlog, welke kabel heb ik nodig voor bewakingscamera’s?

RJ45 Doorsteek stekker plaatsen

Gerelateerde artikelen:
Beveiligingscamera draadloos aansluiten
Wanneer een goed beeld met Full HD
Het belang van voedingen voor camerasystemen
Het belang van een sensor voor bewakingscamera’s
Alles over bestuurbare camera’s